Image 1
Image 2

Forme și formule naționaliste

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cine ar fi crezut că “naționalismul” românesc va fi revigorat exact de cel care a declanșat scandalul din jurul DNA? Sebastian Ghiță, refugiat în vecini, la sârbi, anunță că va candida la alegerile europarlamentare. Va deschide lista unui partid despre care se credea că a dispărut, PRU. Puțini știu ce înseamnă cele trei litere. După numele pompos Partidul României Unite țintește foarte sus, dorind să unească sub faldurile lui întreaga Românie.

Din păcate Biroul Electoral Central a respins alianța cu un alt partid dispărut, sau ca și dispărut, Partidul România Mare.

Cele două partide alăturate ambiționau să reprezinte naționalismul românesc. Denumirile lor sunt doar o coajă peste ceva lipsit de conținut. Vremurile de glorie ale “Vetrei Românești”, a lui Gheorghe Funar, a lui Corneliu Vadim Tudor, au dispărut. PRM ajunsese o umbră încă din timpul vieții lui Vadim. Deci nu este o problemă de lideri, ci de atitudine, de percepție de idei de extremist, de naționalism feroce. Există diverse forme și formule în care se manifestă naționalismul.

PSD avea o foarte puternică latură naționalistă. A renunțat în parte pentru că avea nevoie de voturile UDMR, în parte pentru că nu-și permite să deschidă încă un front pentru care ar fi și mai criticat de la Bruxelles.

Naționalismul a murit și n-a murit. Din când în când mai răbufnește câte un scandal. S-a ratat la un milimetru un scandal uriaș în urma declarației liderilor UDMR că maghiarii nu au ce sărbători la 1 Decembrie. În campaniile electorale chiar UDMR simte nevoie să mai zgândăre puțin orgoliul românilor cu câte o declarație care, în realitate, mobilizează maghiarii.

Pe un Sebastian Ghiță nu-l prinde deloc postura de lider naționalist. Nu are un discurs care să miște un posibil electorat naționalist. Circulă ideea că în fiecare țară în jur de 10% din populație este excesiv naționalistă. Dar nici în anii ’90 un partid ca UNPR nu a rezistat, membrii lui s-au refugiat la PSD, o parte la PRM, dar cei mai mulți s-au pierdut pe drum, nu mai sunt activi politic decât la nivel de discuție la bufet.

Va fi interesant de văzut ce discurs va avea Sebastian Ghiță, ce rezultate va obține PRU, cum se vor raporta candidații europarlamentari la un partid auto-declarat naționalist.

În țările europene există un curent naționalist, dar formațiunile politice respective se manifestă foarte vocal împotriva emigrației, împotriva instituțiilor Uniunii Europene. Partidele de dreapta acuză PSD că este împotriva UE, dar pesediștii nu fac greșeala de a se exprima împotriva instituțiilor europene. Din când în când din rândul social democraților români se aud voci ce induc ideea de partid al patrioților. De pildă Darius Vâlcov, un fel de eminență cenușie a guvernului, spunea că viitoarea conducere a BNR trebuie să fie “patriotică”.

O altă formă de naționalism se manifestă tot la PSD în atitudinea față de multinaționale. În aceste zile “taxa pe lăcomie” s-a extins și la legumele și fructele aduse din străinătate. Liviu Dragnea vorbește despre reînființarea aprozarelor în care să intre numai produse românești.

Nu știm dacă Sebastian Ghiță are în vedere aprozarele, el fiind un om de afaceri într-un domeniu de vârf, în IT. Este greu de crezut că va ataca UDMR și maghiarii. Mai degrabă are șanse să se afirme ca un adversar al DNA și al SRI, instituții de care a fost foarte apropiat.

După cum se prezintă azi scena politică partidul care va paria pe naționalism, dar pe unul mascat, numindu-l “patriotism”, va fi PSD. Social democrații au acaparat în mod subtil electoratul fostelor partide cu adevărat naționaliste, UNPR și PRM.