27.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Descendenţii familiei Karolyi la Carei 05.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 05.30 Cultură 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Petrică Mureşan. 10.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiunii: Ştim să protejăm mediul? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă, invitat: pr. Tiberiu Vălean. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Formare profesională de succes prin Erasmus la Liceul Tehnologic Turţ

Scris de Ioan Aniţaş, 09 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

57 de elevi turţeni au făcut practică în ţări din Uniunea Europeană

Conducerea Liceului Tehnologic “Anghel Saligny” Turţ alături de o serie de cadre didactice ale unităţii şcolare de învăţământ au dovedit o preocupare constantă în obţinerea de finanţări în folosul creşterii calităţii procesului instructiv-educativ. Acest fapt ne-a fost dezvăluit de prof. Mariana Tiution, director adjunct al liceului, coordonator proiect.

Începuturile preocupărilor de atragere de finanţări pentru o serie de proiecte educaţionale sunt mai vechi, spunea interlocutoarea noastră. În anul 2017/2018, liceul a obţinut finanţare pentru proiectul Erasmus+ Incluziune pentru tinerii din Ţara Oaşului.
Parte în proiect au fost 28 de elevi – băieţi şi fete, fiind instruiţi pentru obţinerea calificării în meserii precum confecţioneri produse textile şi tinichigiu – vopsitor auto. În paralel cu derularea etapelor acestui proiect, au fost depuse diligenţele pentru un alt obiectiv similar.

Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” Turţ a fost pentru al doilea an consecutiv beneficiarul programului Erasmus+, cofinanţat de Uniunea Europeană, prin proiectu “Un plus de integrare pentru tinerii din Ţara Oaşului prin Erasmus+”.

Prin acest proiect elevii din învăţământul liceal au beneficiat de formare iniţială, dezvoltându-şi în context european competenţele profesionale în domeniile mecanică şi industrie textilă.

Stagii de pregătire practică în Lisabona

Beneficiarii proiectului au fost 28 de elevi din clasa a X-a care se pregătesc pentru calificările tehnician designer vestimentar şi tehnician mecatronist (calificare în domeniul mecanicii, electronicii şi informaticii). Stagiile de pregătire practică s-au desfăşurat în Lisabona, Portugalia, organizate pe 2 fluxuri a câte 3 săptămâni, în lunile mai şi iunie.

Din echipa care a participat la stagiul de pregătire în străinătate au făcut parte 14 eleve pentru meseria tehnician vestimentar şi tot atâţia băieţi pentru a deveni mecatronişti. Aceste activităţi de instruire practică le-au asigurat elevilor o mai bună aprofundare a cunoştinţelor dobândite la orele de curs pentru a se putea vorbi despre o mai bună pregătire profesională, dar şi îmbunătăţirea competenţelor lingvistice, în mod special în cazul limbii engleze, dezvoltarea unor atitudini şi comportamente de lucru în echipă, şi de cetăţenie activă în spirit european. Elevii incluşi în proiect au avut posibilitatea de a vedea şi a trăi pentru scurtă vreme într-un alt mediu. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că tinerii în general sunt atraşi de mirajul lumii vestice, iar parte din elevii parte în acest proiect cu siguranţă vor încerca ieşirea la muncă în afara graniţelor României.

Proiectul a avut un impact deosebit în primul rând asupra participanţilor, dar şi asupra celorlalţi elevi din şcoală şi a întregii comunităţi. Şcoala a devenit mai atractivă pentru absolvenţii claselor a VIII-a. Aceste aspecte au determinat scrierea unui nou proiect. Astfel, pentru anul şcolar 2019-2020, liceul a câştigat proiectul “,Erasmus+ Incluziune pentru tinerii din Ţara Oaşului III!” în valoare de 90.590 euro în cadrul căruia alţi 28 de tineri vor beneficia de formare profesională şi instruire practică în străinătate.
Din cei 14 elevi parte din primul proiect descris sumar în cele de mai sus, absolvenţi fiind, aproape 25% şi-au găsit un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit şi şi-au perfecţionat o parte din cunoştinţele dobândite. Există speranţe ca în perioada următoare să crească numărul absolvenţilor care, urmare a pregătirii profesionale finalizate, să-şi găsească un loc de muncă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.