Image 1
Image 2

Foamea de bani a guvernului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După revoluţie vine reforma. Guvernul cârpeşte codul fiscal care a fost ridicat la rangul de revoluţie. Ministrul Teodorovici, mai puţin convins de binefacerile revoluţiei, a pronunţat cuvântul “reformă”. Într-adevăr, într-o societate democratică se produc reforme, nu revoluţii.
Guvernul se vede obligat să împace foamea de bani cu măsuri de relaxare fiscală.
Uitate cu totul în primul an de guvernare, a venit rândul firmelor să aştepte transpunerea în practică a promisiunilor electorale.

Dacă pentru salariaţi şi pensionari cuvintele-cheie au fost “vom creşte, vom majora…” pentru firme au fost “vom scădea, vom diminua…”.
Salariile au crescut. Este drept că nu în proporţia promisă. S-au inventat şi inginerii prin care din ce s-a dat cu o mână s-a luat cu cealaltă. Sunt şi domenii în care salariaţii consideră că au fost nedreptăţiţi. De exemplu poliţiştii.

A venit şi rândul firmelor să privească spre guvern. Lucrurile se sucesc, se învârtesc, se fac şi se desfac socoteli. Bugetul are nevoie de bani. Lipsa investiţiilor, publice şi private, a afectat activitatea firmelor. Datorită politicilor populiste ale PSD şi ALDE s-a întrerupt circuitul banilor în economie.

Nevoia de bani pentru acoperirea promisiunilor salariale este din ce în ce mai mare, dar aceleaşi partide vor să se ţină de promisiunile făcute agenţilor economici. Firmele aşteaptă taxe şi impozite diminuate. Desigur, şi investiţii, ca să-şi poată menţine angajaţii şi în acelaşi timp să le crească veniturile, cel puţin la nivelul bugetarilor.

Invitat ieri în faţa parlamentarilor, guvernatorul BNR nu a dat deloc veşti bune. Leul continuă să se devalorizeze. Inflaţia a ajuns în luna februarie la 4,7%. Media în UE este de 1,4%.
Diferenţa se datorează dărniciei cu care a împărţit PSD bani pe care nu-i avea. Echilibrul macro-economic s-a rupt. Dacă nu se întoarce la regulile economiei de piaţă România riscă să intre într-o criză profundă. Acum este doar în prag. Dacă i se mai dă un brânci, prin alte măsuri populiste, cade în prăpastie.

Are PSD puterea să-şi recunoască erorile? Nici mort. Şi dacă euro va ajunge la 5 lei, şi dacă vor dispărea mii de firme, şi dacă vor mai pleca din ţară alte mii de români, PSD nu va recunoaşte că “revoluţia fiscală” a fost o greşeală. Va găsi metode pentru a demonstra că, de fapt, ceea ce au făcut rău este bine.

Răul constă în dereglarea mecanismelor economice şi sociale. În toată lumea cu democraţie reală şi economie liberă se reduce rolul statului, iar veniturile bugetarilor sunt mai mici decât cele ale angajaţilor de la privaţi. Pensiile sunt pe măsura contributivităţii.

Din banii adunaţi la buget, toate statele întorc o mare sumă în investiţii, pentru ca anul următor să poată aduce la buget şi mai mulţi bani. La noi, foamea imediată de bani pentru acoperirea promisiunilor electorale a dat totul peste cap.

Poate că la mijloc o fi fost o minte ca în cazul Cambridge Analytica. O firmă ocultă probabil le-a demonstrat celor de la PSD că din punct de vedere electoral trebuie să facă exact aşa cum au făcut, urmând ca în anii următori situaţia economică să se regleze. Guvernatorul Mugur Isărescu a demontat toate politicile guvernului. Îl va asculta cineva?

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Este pregătit PNL pentru alegerile anticipate?

Vânturate de presă, întoarse pe toate părţile, setul de reforme propus de Marcel Ciolacu promite să fie plin de surprize. Se zice că nici conducerea PSD nu-l cunoaşte, fiind opera unui grup restrâns din jurul premierului.