Image 1
Image 2

Florin Piersic, un actor-monument, a împlinit 80 de ani de viaţă

Florin Piersic ca Mărgelatu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Florin Piersic ca Mărgelatu
Florin Piersic ca Mărgelatu

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național “Emil Racoviță”).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ”Peer Gynt” de Henrik Ibsen, primul său mare rol. La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Național din București, obținând rolul principal în ”Discipolul diavolului”. Au urmat ”Tragedia optimistă”, ”Oameni și șoareci” sau ”Orfeu în Infern”, piese care au scos în evidență talentul și naturalețea actorului.

De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului bucureștean, în piese ca ”Act venețian”, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, ”Gaițele”, ” Idiotul”, ”Logodnicele aterizează la Paris”, “Cartea lui Ioviță”.

Consacrarea în lumea filmului

Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme. Debutul în film s-a produs cu ”Ciulinii Bărăganului”, în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ”Neamul Șoimăreștilor” (1965) regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut foarte cunoscut – ”De-aș fi Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.

Printre filmele în care marele actor a interpretat roluri cu diferite valențe – de la film de acțiune la film istoric, de la comedie la film muzical – se numără ”Celebrul 702” (1961), ”Răscoala” (1965), ”Tunelul” (1966), ”Șapte băieți și o ștrengăriță (1967), ”Columna” (1968), ”Mihai Viteazul” (1971), ”Aventuri la Marea Neagră” (1972), ”Explozia” (1973), ”Frații Jderi” (1974), ”Un August în flăcări” (1974), ”Ștefan cel Mare — Vaslui 1475 (1975), ”Elixirul tinereții” (1975), ”Pintea (1976)”, ”Cuibul salamandrelor” (1976), ”Eu, tu și… Ovidiu” (1978), ”Regăsire” (1977), ”O lebădă iarna” (1983), ”Rămășagul” (1985), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), ”Fix alert” (2004), ”Eminescu versus Eminem” (2005).

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci, Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conștiința publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh. Chipul lui Mărgelatu cu pălăria trasă pe față, îmbrăcat în mantia lungă și neagră, ”echipat” cu arma în care suflă după ce trage, dar și nelipsitele semințe de floarea-soarelui, alcătuiesc un tablou în care aproape oricine îl regăsește pe Florin Piersic.

Vedetă de televiziune

Televiziunea l-a adus și în casele oamenilor care nu mergeau la teatru sau la cinematograf să-l vadă, prezentându-l nu doar în spectacole de teatru, Tv sau în filme, ci și în numeroase emisiuni de divertisment, în care a dovedit că poate cânta la fel de bine cum joacă. A fost și personaj principal în musicalul ”Corina” de Edmond Deda (după ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian), în ambele având-o parteneră pe Angela Similea. Tot cu Angela Similea a înregistrat în duet o piesă foarte cunoscută în anii ’80, ”Nufărul alb”.

Florin Piersic a răspuns și invitației lansate de Ovidiu Komornyik de a înregistra la casa de discuri a acestuia un album de autor – ”Hoinărind printre amintiri” – care cuprinde zece piese compuse de Dan Iagnov.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de ”Cetățean de Onoare” al mai multor orașe: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București și Galați. În Cluj-Napoca, un cinematograf poartă numele actorului.
Marele artist are o relație specială cu băieții lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actrița Tatiana Iekel) și Daniel (din a doua căsătorie, cu actrița Anna Szeles). Este bunicul Soniei (fiica lui Florin jr.) și al lui Mark Cristian (fiul lui Daniel). Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj. Știe că unii spun despre el că vorbește mult, dar nu se supără. Recunoaște că îi place să povestească, să spună bancuri, să împărtășească oamenilor crâmpeie din viața sa ori de câte ori are ocazia, convins fiind că din orice spune se poate învăța ceva.

1 comentariu

  1. Unicitatea lui Piersic deriva si din talentul sau actoricesc si din marele sau har de povestitor. Daca ar fi sa il puna cineva sa povesteasca ore intregi si sa il înregistreze, video-urile cu Piersic ar fi bine vandute. Este unul dintre marile noastre realizari in plan cultural.

Lasă un răspuns

Connect with