Image 1
Image 2

POMICULTURĂ

Flori de măr, păr şi cireş în Cidreag, Apa, Homoroade, Unimăt, în noiembrie

An de an, înflorirea pomilor, indiferent că este vorba despre pomi fructiferi sau de arbuştii care cresc spontan pe marginile drumurilor, constituie un semnal care dă certitudinea că primăvara şi-a intrat în drepturi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Atunci când în perioada de vară se constată flori de salcâm, de soc sau de alte specii, se spune din bătrâni că o să fie toamnă lungă. Aşa s-a întâmplat şi în acest an şi la noi în judeţ. Vremea caldă din toamnă, urmată de câteva zile de îngheţ şi reîncălzirea cu mult peste valorile termice normale ale lunilor octombrie şi noiembrie au adus noi surprize în unele ferme pomicole, dar şi în parcuri. Iată că şi acum sunt temperaturi cu mult peste mediile multianuale.

Explicaţii ale înfloririi pomilor toamna

Potrivit unor surse cunoscătorilor, fenomenul nu este chiar atât de rar şi de nou precum am crede. Bătrânii spuneau că, uneori, înfloresc pomii fructiferi toamna pentru că a fost vara prea secetoasă. Şi aveau dreptate. Iată cum explică biologii americani acest fenomen.
Odată la 4 sau 5 ani, în livezile din Michigan, aşa cum am văzut anul acesta şi în livezile noastre, apar câteva flori de măr, de vişin, de cireş sau de prun. Este un fenomen ciudat, dar nu neapărat îngrijorător, susţine prof. Mark Longstroth, de la Universitatea de Stat din Michigan.

El spune că acest fenomen apare adesea după o primăvara sau după un început de vară foarte ploios, urmat de o perioadă de secetă în iulie şi august. În timpul lunilor ploioase, pomii îşi dezvoltă rădăcini tinere, dar şi mult mai multe crenguţe fragede, care poartă mugurii floriferi de anul viitor.
Din cauza umezelii, aceşti muguri, însă, nu reuşesc să îşi dezvolte coaja dură care trebuie să îi protejeze peste iarnă şi să îi menţină într-o stare latentă până în aprilie.

După o perioadă mai lungă de secetă, când pomii au intrat într-o pauză de creştere, ploile din septembrie şi vremea caldă determină dezvoltarea mugurilor florali de pe crengile foarte tinere şi apar flori neaşteptate.

Aceleaşi condiţii meteo au fost şi în România în această vară. Am avut o primăvară foarte ploioasă şi a plouat mult şi în lunile iunie şi iulie. Apoi au fost câteva săptămâni de secetă şi temperaturi foarte ridicate, în care pomii fructiferi şi-au încetinit dezvoltarea. În septembrie, când pomii au avut iar umezeală, căldura plăcută a păcălit mugurii imaturi şi au înflorit.

A doua înflorire este o anomalie

Înflorirea de două ori într-un an a pomilor este o anomalie iar acest semnal de alarmă tras de natură nu trebuie ignorat. De aceea, pe fondul încălzirii globale şi a modificării climei, cercetarea trebuie să identifice cât mai rapid soluţii reparatorii.

”Tematica în cercetare vizează şi cercetări privind schimbările climatice, să obţinem soiuri, specii rezistente. Nu mai avem o climă uniformă, stabilă, tradiţională, aşa cum o ştim noi din moşi strămoşi ci avem ani cu excese. Aceste alternări de temperatură, de la cele ridicate, la temperaturi joase, sigur că dereglează foarte mult viaţa plantelor. De aceea, noi am iniţiat aceste cercetări privind stresul termo-hidric la plante, cu scopul de a obţine soiuri care să reziste la aceste schimbări climatice”, spune un cercetător buzoian.

Specialiştii spun că aceste flori apărute târziu se vor usca şi nu vor apuca să ajungă în stadiul de fructe din cauza temperaturile care vor scădea drastic în următoarea perioadă. Această afirmaţie a fost confirmată în ultimii ani, chiar dacă unele flori au devenit fructe, dar fără a avea posibilitatea de a ajunge la maturitate şi apoi la coacere.

Aceeaşi cunoscători susţin faptul că apariţia florilor de toamnă pe ramurile pomilor fructiferi înseamnă o pierdere substanţială de recoltă. În primăvară o să apară flori mai puţine, ceea ce înseamnă şi reducerea concomitentă a producţiei.

Florile au apărut la mai multe specii în județul Satu Mare

Aşa cum scriam într-un număr din luna octombrie a ziarului nostru, în mai multe livezi de judeţ, dar şi în grădinile populaţiei, au fost semnalate smocuri de flori la meri, peri ş.a. Desigur nu se poate vorbi despre un fenomen obişnuit, dar nici despre modificări ale unor specii de pomi fructiferi de a produce două recolte.

În ultimele zile am primit semnale din judeţ din care rezultă că sunt sau au fost flori de măr, păr şi cireş în mai multe localităţi precum: Cidreag, Apa, Homoroade şi chiar Unimăt.

O cititoare fidelă a ziarului nostru ne-a semnalat umflarea mugurilor la Magnolia din curtea unui imobil aflat pe strada Tudor Vladimirescu.

În prima săptămână a acestei luni, consemnam în coloanele ziarului nostru existenţa căpşunelor indigene, mai precis de Drăguşeni, pe o tarla aflată înainte de intrarea în sat. Aceşti căpşuni aparţin Ancăi Monea. Poate există asemenea surprize ale naturii şi în alte zone, numai că nu ne-au fost semnalate nouă.

Comentariile în asemenea situaţii sunt de prisos. Natura îşi urmează nestingherită propriul “program”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with