Image 1
Image 2

Floare Finta din Negreşti Oaş a fost declarată “Tezaur uman viu”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Acasa la Floare Finta in Negresti Oas, in camera - muzeu
Acasa la Floare Finta in Negresti Oas, in camera – muzeu

Ea este singura persoană din judeţ care a primit acest titlu din partea Ministerului Culturii

Floare Finta din Negreşti Oaş, păstrătoarea modelelor culturale tradiţionale, oşanca în casa căreia poposesc toţi iubitorii de tradiţii şi folclor din ţară şi din străinătate, a primit recent titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Multă lume a auzit de Floare Finta, numele său fiind legat strâns de Ţara Oaşului. Femeie harnică, pe care o putem caracteriza ca fiind darnică şi primitoare, Floare Finta din Negreşti primeşte în casa ei cu braţele deschise pe oricine doreşte să cunoască tradiţiile şi obiceiurile oşeneşti.

De mai bine de 30 de ani a strâns într-o cameră toate obiectele din moşi strămoşi. Încăperea este acum o nestemată a Ţării Oaşului, pe grinzile de lemn şi pe pereţii încăperii şterguri, oluri şi blide de ceramică prezentând Oaşul. Acum, “mătuşe” Floare lui Finta are 79 de ani şi cu aceeaşi pasiune a tinereţii înşiră mărgele, coase straiţe oşeneşti, face ştergare cum numa-n Oaş se mai găsesc sau face zgărzi. Floare Finta este în zilele noastre una dintre puţinele oşence care mai ştie să împletească mireasa ori să împodobească steagul feciorilor. Pentru ea tradiţia e lucru sfânt.

De mai bine de opt ani, ne mărturiseşte directoarea Casei de Cultură Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, “la tanti Floare Finta venim când vrem să regizăm tradiţii din Oaş. Ne primeşte de fiecare dată în casa sa cu multă bucurie. Venim în casa ei pentru priceperea sa, pentru că păstrează obiceiurile zonei şi are singura cameră conservată. Următorul pas pe care îl vom face este să introducem în circuit camera – muzeu. Avem datoria morală să ne îngrijim de bătrânii noştri, de cei care păstrează şi transmit patrimoniul cultural imaterial”.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with