14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Firmele româneşti investesc puţin faţă de cele din UE

Scris de Vasile Andreica, 01 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Deşi economia românească are printre cele mai mari rate de creştere, firmele locale investesc foarte puţin sau deloc. Conform celui mai recent sondaj de Investiţii al BEI (EIBIS 2018), suntem la coada statelor europene din acest punct de vedere.

Mai puţin de şapte din zece firme (68%) au confirmat că au făcut investiţii în anul 2018, mult sub media UE şi Europa Centrală şi de Est (ECE), de 87% şi respectiv de 79%. Această deficienţă de investiţie a devenit persistentă în ultimii trei ani, sugerând că în România ar exista factori structurali care împiedică apetitul companiilor de a investi şi care scad gradul de antreprenoriat.

Activitatea investiţională redusă contrastează cu condiţiile de finanţare favorabile (nivelul scăzut al raţei dobânzii) şi o nevoie constantă de investiţii pentru convergenţă la nivelul UE. În ciuda creşterii puternice a PIB-ului în ultimii ani, convergenţa reală este impiedicată de investiţiile moderate. Calitatea scăzută a activelor subliniază necesitatea urgentă a unei rate investiţionale mai mari. Companiile româneşti consideră că fondul lor de capital este de calitate mai scăzută decât cele din UE. Întreprinderile au raportat calitatea activelor şi eficienţa energetică a clădirilor ca fiind printre cele mai scăzute din UE, indicând nevoia de înlocuire şi modernizare. În special întreprinderile mici şi mijlocii raportează mai des decalaje de investiţii – diferenţa între nivelul investiţiei necesare şi cea realizată (29%), atât faţă de UE, cât şi faţă de media CESEE (14%, respectiv 24%).

Abonează-te acum Online!
  1. salariat a spus: 04 iulie 2019, ora 13:48

    statul jupoaie firmele de bani cu tot felul de taxe si impozite ,nu le mai ramane pentru investitii ca in u.e.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.