16.10.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 04.00 Jazz-ul românesc din SUA la Satu Mare invitat – Alexandru Șipa. 05.00 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiuni: Arta modernă. 06.00 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 10.00 Religie cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Comunicarea dintre adolescenți și părinți. 11.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Rodica Borlan. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 14.40 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitați: Emil Șuhani, Radu Panait, Claudiu Ținca. Titlul emisiunii: Președintele Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Georgiana Marina. 17.30 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni: Transportul ecologic, gestiunea deșeurilor, în vizorul autorităților de mediu. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Firmele care nu angajează persoane cu dizabilităţi vor putea opta pentru două alternative

Scris de Ioana Vladimirescu, 06 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un grup de parlamentari a depus la Senat pentru dezbatere o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Termenul de consultare este fixat pentru 23 noiembrie 2019. Conform legii în vigoare, articolul 78, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Cele două alternative propuse Parlamentarii solicită introducerea în legislaţia actuală a două alternative pentru persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap.

Este vorba de plata lunară către bugetul de stat a unei sume reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantatîn plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. A doua alternativă propusă e plata lunară către bugetul de stat a minim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferenţa datorată la bugetul de stat să achiziţioneze produse şi servicii realizate în unităţile protejate autorizate. Efectele OUG 60/2017: numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate a scăzut Din expunerea de motive reiese că deşi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60 din 2017 a urmărit să crească numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piaţa muncii de la 33.480 câte erau în trimestrul 1 al anului 2017, datele ANAF arată că în ianuarie 2019 numărul nu doar că nu a crescut, ci a şiscăzutla 30.721. Prin OUG nr. 60/2017 a fost dublată cota impusă angajatorilor care nu aveau 4% angajate persoane cu dizabilităţi de la jumătate de salariu minim brut pe economie la salariu integral.Asta a condus se pare nu la stimularea angajării, ci la reducerea numărului de persoane cu dizabilităţi angajate, susţin iniţiatorii modificării legislative.

“ANOFM a răspuns oficial că în primele 17 luni de la emiterea ordonanţei au fost angajate pe piaţa muncii doar 562 de persoane. Nici adresabilitatea persoanelor cu dizabilităţi către serviciile publice de ocupare nu a fost mare”, scrie în nota de fundamentare. Mai mult, de la aprobarea OUG 60/2017, au fost închise şi unităţile protejate autorizate din lipsa de comenzi din partea angajatorilor care optau pentru achiziţia de produse şiservicii în cuantumul cotei pe dizabilitate: “din 740 de unităţi protejate în care lucrau aproximativ 2000 de persoane cu dizabilităţi, doar 4 erau reautorizate în ianuarie 2019. În cele 4 unităţi protejate erau angajate 64 de persoane cu dizabilităţi”. Iniţiatorii proiectului consideră că prin condiţiile propuse, autorităţile şi companiile vor putea utiliza 50% din taxă pentru achiziţia de produse şi servicii realizate de persoanele cu dizabilităţi în ateliere proprii, fiind redusă presiunea financiară legată de angajare sau plata taxei, mai ales că puţine persoane cu dizabilităţi pot lucra opt ore. Tot parlamentarii care au conceput proiectul de modificare a legii susţin că în primii trei ani de la implementarea măsurilor propuse va creşte numărul de unităţi protejate de la 4 la cel puţin 304, va creşte numărul de locuri de muncă din unităţile protejate de la 64 la 1954.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.