Image 1
Image 2

Finanțiștii sătmăreni dau o mână de ajutor Centrului de Transfuzie Sanguină

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Apelul lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare privind implicarea în actul donării de sânge nu a rămas neauzit de comunitatea sătmăreană.

Iată că de această dată un răspuns ferm a venit din partea profesioniștilor din Administrația Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare și Sindicatul Samfisc Satu Mare. Sensibili la nevoile semenilor aflați pe un pat de spital, dar și a crizei de sânge cu care se confruntă centrul în această perioadă marcată de pandemie, finanțiștii sătmăreni au răspuns pozitiv acțiunii de donare. Astfel, la data de 9 decembrie, un număr de 53 de persoane au donat sânge. În acest sens, o echipă mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare s-a deplasat la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare și al Sindicatului Samfisc Satu Mare.

Pentru echipa medicală a centrului, o mai mare bucurie decât aceea de a vedea că oamenii doresc să se implice și să ajute nu există, fiecare gest orientat înspre susținerea vieții fiind apreciat. Valoarea importanței donării de sânge a fost înțeleasă pe deplin de câteva instituții sătmărene care în mod periodic vin în ajutorul centrului. Sunt donatorii fideli, la fel cum sunt și mulți alți sătmăreni devotați susținerii binelui.

După cum a semnalat și managerul Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare, dr. Doinița Crișan, exemplul finanțiștilor sătmăreni este unul demn de urmat și de către alte instituții publice, implicit, firme private.

“Pe această cale Centrul de Transfuzie Sanguina Satu Mare le mulțumește pentru gestul simplu, dar atât de însemnat pe care l-au făcut. Ne adresăm tuturor cetăţenilor, care se află într-o stare de sănătate bună, să doneze sânge! De asemenea, persoanelor care au suferit, ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 şi care s-au vindecat, le adresăm rugămintea să doneze plasmă!

Donarea de sânge şi plasmă reprezintă un gest simplu, care însă, poate salva vieţi şi de care persoanele aflate în suferinţă, în stare critică, au mare nevoie pentru a avea o șansă la viaţă.

Doar împreună, uniţi, vom putea depăşi aceste vremuri fără precedent pe care le traversăm”, a spus managerul centrului, dr. Doinița Crișan

Condiții pentru donare

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții: orice persoană care dorește să doneze sânge trebuie să se prezinte, pentru identificare, cu un document (ex. buletin, CI, carnet de conducere sau pașaport, etc.); să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani (la prima donare, peste 50 ani numai cu acordul medicului de la triaj); greutate 50-100 kg femeile, 60-110 kg bărbații; tensiunea arterială: 60 – 100 mm Hg cu 100 – 180 mm Hg, pulsul regulat, 50-100 bătăi-minut; hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 – 19.5 g/dl bărbații; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale, tatuaje; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de alăptare, lăuzie, în perioada menstruală (la 5 zile după menstruație se poate dona); să nu prezinte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale sistemului nervos central, tendință patologică la sângerare, afecțiuni hematologice, renale, metabolice (diabet zaharat) și endocrine, reumatologice și imunologice, dermatologice, boli profesionale, boli infecțioase (hepatite virale, etc.), parazitare, afecțiuni maligne, TBC, ulcer, persoane pensionate medical. Specialiștii recomandă ca dimineața înainte de donare să serviți un mic dejun (fără grăsimi), să vă hidratați și să nu fumați înainte și după donare cel puțin o oră.

Beneficiile donării

La o donare de sânge se recoltează 450 ml sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, celular în două săptămâni.

Trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și nu există riscul de contaminare. O donare de sânge poate salva 3 vieți!

Beneficiile donării de sânge: efectuarea testelor de laborator din sângele recoltat; grupa sanguină, Rh D, hepatită B, C, HIV, HTLV, ALT, lues, etc. și eliberarea Buletinelor de analiză la cerere. După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de accident vascular și de paralizie se reduc cu până la 30%. La fiecare donare se pierd 650 de calorii.

De asemenea, se monitorizează starea de sănătate. În urma donării se eliberează o adeverință pentru 1 zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire pentru elevi, studenți și militari în ziua donării. Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns