Filarmonica sătmăreană continuă promovarea laureaţilor ”Remember Enescu”

Scris de Vasile Andreica, 15 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Una dintre colaborările importante moştenite de Filarmonica ”Dinu Lipatti” în urma celor trei decenii în care a fost condusă de regretatul dr. Rudolf Fatyol este cea prin care în programele orchestrei simfonice sătmărene au fost invitaţi tineri violonişti talentaţi promovaţi de Fundaţia ”Remember Enescu”.

Preşedinta fundaţiei, profesoara Mihaela Tomescu, mama renumitului violonist Alexandru Tomescu, este o prezenţă constantă în stagiunile Filarmonicii, încă din vremea când fiul ei era doar o tânără speranţă, înainte de a se lansa ca un star al viorii atât ca solist cât şi ca muzician de cameră,  în formula de frumoasă amintire Romanian Piano Trio alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma. Activitatea fundaţiei cuprinde şi un concurs anual de vioară organizat la Sinaia, unde în anii din urmă violonistul Rudolf Fatyol a fost invitat să facă parte din juriu. Concertul simfonic de joi seară l-a avut ca invitat pe laureatul Concursului ”Remember Enescu” din 2019, foarte tânărul violonist bucureştean Dragoş Ruşanu, şi a fost dirijat de maestrul Ştefan Novak.

La cei doar 13 ani ai săi, Dragoş a etalat o siguranţă de sine remarcabilă, obţinută într-un parcurs competiţional încununat de multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Acurateţea parcurgerii unei partituri pretenţioase cum este Concertul în re minor de Wieniawski şi inteligenţa interpretării au făcut ca publicul bun cunoscător să-l aplaude călduros pe solist. El se află într-un moment foarte important al formării sale ca muzician, în care tentaţia efectului superficial şi accentului pus pe viteza ameţitoare de execuţie în detrimentul frazării limpezi şi adâncirii resurselor partiturii este foarte mare. În peisajul actual al concursurilor internaţionale instrumentale precizia în regim de viteză a ajuns un criteriu (mult prea) decisiv, făcând să rămână în plan secund ceea ce se numeşte ”muzicalitate” – capacitatea interpretului de a-şi turna în muzică propria înţelegere şi sensibilitate. Suntem siguri că evoluţia lui Dragoş Ruşanu va continua şi se va aprofunda pe măsură ce el va creşte ca muzician şi mai ales ca om.

Viitorul sună bine

Concertul s-a deschis cu o uvertură de Johann Strauss-fiul interesantă mai mult prin ineditul ei, cea care deschide opereta ”Cagliostro la Viena”. S-a încheiat cu eleganta Simfonie în do major KV 338 de Mozart, completată cu Menuetul KV 409, inserat în locul tradiţional al unui asemenea intermezzo dansant, ca parte a treia a unei simfonii. E o lucrare care i-a servit lui Mozart drept mostră a talentului de simfonist în momentul când s-a stabilit definitiv la Viena venind de la Salzburg, iar orchestra condusă de Ştefan Novak a cântat-o cu plăcere, ţesătura melodică fină din Andante di molto fiind poate cel mai frumos moment al serii.

Muzica a fost prefaţată de o lungă prezentare a doamnei Tomescu, dânsa fiind obişnuită de mult timp să deschidă evenimentele fundaţiei pe care o conduce, dar de data asta informaţiile oferite de ea despre lucrări au fost redundante, având în vedere caietul de sală (bilingv) editat de Filarmonică. Ar fi fost suficientă o prezentare succintă a solistului serii, aceasta lipsind din mai sus pomenitul caiet de sală.

Săptămâna viitoare solistul Filarmonicii sătmărene va fi Vlad Răceu, laureat şi el la vremea lui al Concursului ”Remember Enescu”, actualmente solist-concertist angajat al instituţiei, care va cânta Concertul în mi minor de Mendelssohn alături de orchestra condusă de Mihnea Ignat. Dirijorul stabilit în Spania va propune şi Suitele ”Tricornul” de Manuel de Falla. Ştefan Novak revine la pupitru în 5 martie cu un program care în prima parte este dedicat lui Bartok (Rapsodiile cu Ştefan Şimonca-Opriţa, alt tânăr violonist valoros, ca solist) şi în a doua parte propune Simfonia I de Brahms. În 2 aprilie ne vom reîntâlni cu Fundaţia ”Remember Enescu”, într-un nou concert programat de Rudolf Fatyol înainte de brusca sa plecare dintre noi. Spectacolul muzicii trebuie să continue – mai ales că are, mai nou, un public tot mai interesat.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517