Filarmonica s-a adaptat cu succes concertelor în aer liber

Scris de Vasile Andreica, 14 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După aproape trei luni de pauză impusă de restricţiile pandemiei, muzicienii Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare au revenit în faţa publicului lor într-un cadru care amintea mai degrabă de orchestrele Italiei medievale: pe o scenă-platformă în curtea Muzeului de Artă, cu spectatorii răspândiţi în tot spaţiul verde, pe trotuare, la umbra copacilor.

Impresia de întoarcere în timp a fost accentuată de faptul că s-a cântat fără amplificare, întrucât spaţiul respectiv este destul de bine încadrat de ziduri. S-a început sâmbăta trecută cu Anotimpurile lui Vivaldi, iar în joia acestei săptămâni a venit rândul unui program mai complex, punând în valoare toate resursele orchestrei.

Prietenie, muzică şi clopote

Pentru această stagiune estivală unică în felul ei au rămas valabile abonamentele din stagiunea ”de sală”, aşa că primele concerte au fost şi un prilej de regăsire pe viu a celor mai fideli spectatori ai Filarmonicii, care au dezvoltat în timp un fel de spirit de grup, prietenii şi aprecieri comune. Au venit şi destui spectatori plătitori, iar unii trecători s-au oprit o clipă în poarta Muzeului, neîndrăznind totuşi să intre. Muzica simfonică suferă încă de un complex al elitismului, nemeritat.

Concertul de joi a avut ca ”uvertură” trei momente muzicale oferite de un cvartet de alămuri: o mişcare din Suita focurilor de artificii regale de Haendel, ”Generozitatea” de Georg Philipp Telemann, un contemporan al lui Bach mult mai apreciat în epocă decât acesta, şi o transcripţie a Odei Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven. A urcat apoi pe podium dirijorul permanent al Filarmonicii, Ştefan Novak, conducând orchestra de coarde în frumosul Divertisment KV 136 de Mozart şi eleganta Serenadă op. 20 de Edward Elgar, ambele interpretate cu bun gust şi aplaudate pe măsură.

Un moment foarte frumos s-a petrecut la finalul primei mişcări a Serenadei lui Elgar, când clopotele unei biserici din apropiere au început să bată liniştit, aproape în surdină, completând armonia notată de compozitorul britanic, iar dirijorul a ţinut să facă loc sunetului clopotelor înainte să înceapă a doua parte. S-a născut astfel un moment improvizat de reverenţă care a mărit senzaţia de eveniment din altă lume, poate mai bună. Cu atât mai mult cu cât tot atunci prin curte zburau doi porumbei. Firile mistice ar spune că a fost o atingere a Sfântului Duh. Noi îndrăznim doar să spunem că a fost frumos, aparte.

Seara muzicală s-a încheiat cu Mica Simfonie scrisă pentru suflători de Charles Gounod, o lucrare foarte interesantă, inventivă şi nedrept de rar cântată, probabil pentru că fără dirijor e destul de greu ca cei 9 interpreţi să se sincronizeze cum trebuie, aşa că prezenţa şi atenţia lui Novak au fost salutare, iar aplauzele sincere, arătând mulţumirea unui public care ştie că, oricât de multe şi bune înregistrări am avut cu toţii la dispoziţie în vremea izolării, nimic nu se compară cu muzica simţită pe viu.

Alte concerte ale verii

Filarmonica a început şi o serie de mici recitaluri găzduite de Muzeul de Istorie, programate miercuri la ora prânzului, filmate şi difuzate pe Facebook, dând posibilitatea muzicienilor ei să cânte lucrări camerale mai rar prezentate în stagiunile normale şi să rămână în atenţia publicului. Seria va continua în următoarele săptămâni.

După cum ne-a informat Emoke Kovacs-Pistuka, managerul Filarmonicii, următorul concert simfonic va inaugura un nou spaţiu în aer liber, în curtea interioară a Teatrului de Nord, şi va avea un program aproape convenţional, cu un concert pentru violoncel de Haydn şi Simfonia 25 de Mozart printre altele. Este în plan şi un spectacol cu Suitele Carmen de Rodion Şcedrin, în care vor avea ocazia să se afirme şi percuţioniştii orchestrei.

Putem spune că Filarmonica a reuşit să se adapteze destul de bine noilor condiţii impuse de pandemie şi să creeze programe chiar interesante. Principiul supravieţuirii celui mai bine adaptat se aplică foarte vizibil şi în lumea artelor. Desigur, sperăm cu toţii ca la toamnă să regăsim ambientul Sălii Filarmonicii, casa din Satu Mare a muzicii clasice.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517