Filarmonica programează joi Simfonia Concertantă de Mozart şi o lucrare inedită de Ceaikovski

Scris de Vasile Andreica, 21 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Concertul simfonic de joi, 23 ianuarie, de la Filarmonica ”Dinu Lipatti” va fi dirijat de Ştefan Novak şi îi are ca solişti pe violonista Emoke Kovacs şi violistul Abos Gyozo. Cei doi sunt colegi şi în Cvartetul FOURever şi au susţinut împreună un recital luni în Sala Caritas din Tăşnad.

Programul se deschide cu Uvertura operei ”Eduardo şi Cristina” de Gioacchino Rossini, urmată de faimoasa şi frumoasa Simfonie Concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în Mi bemol major KV 364 de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare care la Satu Mare a avut mereu parte de interpretări foarte bune.

Partea a doua este consacrată unei lucrări cu o istorie ciudată: Simfonia în Mi bemol major de Piotr Ilici Ceaikovski. Începută după Simfonia a 5-a, a fost abandonată de autor, care a folosit material prima mişcare în Concertul nr 3 pentru pian, opus postum. A fost reconstruită de compozitorul sovietic Semion Bogatîrev, doar prima parte fiind cu siguranţă terminată de Ceaikovski. Asamblarea s-a făcut uneori prin orchestrarea unor bucăţi pentru pian compuse în aceeaşi perioadă.

Este valabil abonamentul cu numărul 20, iar biletele se găsesc la intrarea sălii de concerte din Pasajul Ştefan Ruha.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517