Filarmonica i-a reunit în concert pe Bartok şi Brahms

Scris de Vasile Andreica, 07 martie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa i-a cucerit pe sătmăreni

Concertul de joi seară al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” ar putea servi oricui ca o bună introducere în muzica simfonică, prin cele două surse care au dat naştere lucrărilor din program: filonul folcloric al muzicii lui Bartok Bela şi simfonismul academic al lui Johannes Brahms.

Protagonişti ai serii au fost doi tizi: Ştefan Novak, dirijor permanent al orchestrei simfonice sătmărene, şi Ştefan Şimonca-Opriţa, violonist laureat al Concursului ”Remember Enescu”, cu reputaţie de virtuoz recunoscută atât în ţară cât şi în Germania, unde studiază şi este concert-maestru al orchestrei universitare din Saarbrucken.

La cei 20 de ani neîmpliniţi, solistul serii s-a dovedit un muzician complet. A reuşit să reprezinte convingător maniera lăutărească, fundamentală în creaţiile lui Bartok pe care le-a interpretat. Pasionat culegător de folclor, compozitorul maghiar foloseşte melodii populare autentice atât în Dansurile Româneşti, cât şi în cele două Rapsodii pentru vioară şi orchestră, acestea din urmă construite cu mijloace moderniste pe osatura unor melodii maghiare străvechi. Un violonist mai puţin talentat le-ar fi făcut să sune sec, chiar dacă notele erau redate corect. Dar Şimonca-Opriţa a dovedit că înţelege spiritul acestei muzici, limpezimea interpretării fiind completată de fineţea frazării şi nuanţelor, fondul lăutăresc înnobilat de prelucrarea simfonică fiind mereu scos în evidenţă. Aplaudat la scenă deschisă, violonistul arădean a oferit un bis cu trimitere tot înspre lumea lăutarilor: ”Dimineaţa după nuntă” de Ion Voicu, lucrare plină de (auto)ironie.

Partea a doua a fost dedicată monumentalei prime simfonii a lui Brahms, oglindă a unui travaliu creator care a durat aproape 15 ani, căci umbra lui Beethoven a apăsat mereu asupra compozitorului, fiind sesizabilă în armoniile şi ritmurile aspre ale primei părţi şi recunoscută în final, când este citată o temă din Simfonia a IX-a. Lirismul elevat al lui Brahms a ieşit la rampă în emoţionantul şi elegiacul Andante sostenuto, ajutat de tempii largi impuşi de dirijor. Simfonia a avut parte de aplauze prelungi, pe deplin meritate.

Brahms va deschide şi programul săptămânii viitoare, într-un concert care mai cuprinde lucrări de Mozart şi Beethoven, cu participarea pianistului Viniciu Moroianu. Iar sâmbăta viitoare pe sătmăreni îi aşteaptă un program de rock simfonic.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517