Filarmonica “Dinu Lipatti” şi-a deschis porţile către copii

Scris de Vasile Andreica, 15 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primele concerte educative din ultimii câţiva ani au prezentat instrumentele de suflat

Filarmonicii “Dinu Lipatti” şi-a propus la începutul acestui an organizarea unei serii de concerte educative pentru copii, iar prima prezentare a primului asemenea spectacol organizat în ultimii ani a arătat că ideea are un frumos potenţial.

Seria concertelor educative se va concentra asupra familiarizării micilor spectatori cu grupele de instrumente din orchestra simfonică, iar primul program se intitulează “Vraja instrumentelor de suflat”. El a fost susţinut ieri  cu prezentare în limba română, iar azi, 15 ianuarie, de la orele 10 şi 11, va fi reluat cu prezentare în limba maghiară.

Au fost alese momente muzicale potrivite capacităţii de atenţie şi înţelegere a copiilor, etalând atât sonoritatea puternică a alămurilor, cât şi melodicitatea instrumentelor de suflat din lemn. S-a început cu o fanfară compusă de Paul Dukas, punând în valoare alămurile (trompete, tromboni, corni). A urmat prezentarea instrumentelor din lemn într-un Allegro din Serenada în Mi bemol major KV 375 de Mozart, urmată de un fragment din Serenada op. 7 de Richard Strauss în care au intervenit şi flautele.

A urmat un segment intitulat “Poveşti muzicale”, deschis cu un fragment din uvertura operei “Olandezul zburător” de Richard Wagner, cu tema Sentei la corn englez şi tema Olandezului la corn clasic. Apoi s-a cântat Preludiul actului 4 din opera “Otello” de Giuseppe Verdi, cu melodia melancolică a rugăciunii Desdemonei. Pentru final au fost alese trei momente ale suitei “Tablouri dintr-o expoziţie” de Modest Petrovici Musorgski în orchestraţia lui Maurice Ravel.

Realizatorul, dirijorul şi prezentatorul programului, profesorul clujean Matei Pop, a intrat în dialog cu copiii, i-a întrebat mereu ce le-a plăcut din cele auzite, i-a încurajat să îşi spună clar chiar şi cele mai nostime păreri şi spre final a oferit unui băieţel ocazia să dirijeze ansamblul de suflători, în “Marea poartă a Kievului”, maiestuosul final al suitei lui Musorgski. Iar după primele acorduri simpaticul copil chiar a început să marcheze mai bine ritmul. Cine ştie de unde poate răsări un bun dirijor!

Prezentarea instrumentelor s-a făcut de data asta cam în treacăt (ar fi putut şi muzicienii orchestrei să se prezinte verbal copiilor, iar tuba a rămas pe dinafară), dar modelul programului poate fi (şi va fi) îmbunătăţit. Pentru primele ediţii preţul biletelor a fost fixat la 10,5 lei, sala fiind în mare parte umplută de elevii Liceului German, însoţiţi de profesori. Va urma şi un program dedicat instrumentelor cu coarde, cu un scenariu inspirat de povestea biblică a lui Noe. Intenţia este ca aceste concerte să fie organizate cu o frecvenţă cel puţin lunară, preconizându-se şi ediţii de familie, în serile de vineri, când copiii vor fi însoţiţi de cei dragi de acasă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517