Filarmonica Dinu Lipatti îi invită pe sătmăreni la un nou concert simfonic

Scris de I. Z., 13 septembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare ar în program un nou concert simfonic. El este programat pentru ziua de joi, 16 septembrie, de la ora 18:30, în sala Filarmonicii.

Dirijor :
ALPASLAN ERTÜNGEALP

Solist :
CHRISTOPHE ALVAREZ – pian / zongora

În program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Simfonia „Scoţiană ” nr. 3 în la minor op. 56

Edvard Grieg
Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 16

CHRISTOPHE ALVAREZ este un muzician cu o formare completă. Pianist de anvergură, este absolvent al unor şcoli de prestigiu: Ecole Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, McGill University din Montreal, Université Paris IV Sorbonne, Conservatoire de Nice, Université de Nice Sophia Antipolis.

Câştigător al Premiului I la numeroase concursuri internaţionale, Christophe a evoluat ca pianist pe scene prestigioase din Europa şi America, fiind de asemenea invitat al unor festivaluri consacrate din Franţa, Italia, Polonia şi România.

Pasionat de compoziţie, dirijat şi muzicologie, Christophe Alvarez a organizat numeroase proiecte muzicale, a fondat în Franţa ansamblul de muzică veche Musica Tempora, a compus muzică de film pentru pelicule prezentate în marile festivaluri europene de film. Recent a desfăşurat o intensă muncă de cercetare ce i-a permis să reconstituie integral baletul francez Ballet du Temps (1654), din care mai supravieţuia doar partitura viorii.

Christophe Alvarez desfăşoară şi o carieră didactică în mediul academic. Susţine cursuri de măiestrie, este invitat ca membru al juriului la concursuri internaţionale şi este un pasionat interpret al muzicii de cameră. Fost asistent universitar la Universitatea McGill din Montreal şi la Universitatea din Nisa, în prezent este titular al catedrei de pian de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

ERTÜNGEALP ALPASLAN este un dirijor maghiar născut în Istanbul. După terminarea Deutsche Schule din Istanbul, Ertüngealp Alpaslan a devenit student la pian şi apoi dirijor la Academia de Muzică din Budapesta. A câştigat Concursul Internaţional de Dirijat Mitropoulos din Atena în 2002 şi de atunci este recunoscut la nivel internaţional ca un excelent reprezentant al şcolii de dirijat maghiare.

Din 2002 a fost organizator şi interpret al mai multor evenimente de concerte naţionale şi internaţionale.

În ultimele două decenii, a fost în fruntea orchestrelor prestigioase din lume. Din 2017 este fondatorul şi directorul artistic al cursurilor internaţional de dirijat din Szolnok. Cursul de dirijat este organizat anual în colaborare cu Orchestra Simfonică Szolnok, găzduită de Szolnok şi regiunea sa. De la începutul anului 2018 a fost director cultural şi artistic al Muzeului Gül Baba Türbe din Budapesta, iar din 2019 a fost consultant cultural şi artistic în cadrul aceleaşi instituţii.

În paralel cu munca sa artistică, organizează cursuri de măiestrie pentru tineri dirijori din întreaga lume.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517