Filarmonica a încheiat stagiunea pe ritmurile Suitei "Carmen" | Informaţia Zilei

Filarmonica a încheiat stagiunea pe ritmurile Suitei “Carmen”

Scris de Vasile Andreica, 11 iulie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Teatrul de Nord mai are în program două spectacole în aer liber

Filarmonica “Dinu Lipatti” a încheiat cu mare succes artistic şi de public o stagiune încadrată de o dramă locală şi o tragedie mondială.

Cu puţin timp înainte de debutul stagiunii 2019-2020 a orchestrei simfonice sătmărene s-a aflat vestea şocantă a morţii subite a celui ce a condus instituţia timp de trei decenii, violonistul dr. Rudolf Fatyol. A urmat un concurs de management cu ceva scântei, dublarea preţului biletelor, câteva concerte foarte reuşite… şi apoi a venit pandemia Covid-19, care ţine închisă sala Filarmonicii de la mijlocul lunii martie. Odată cu măsurile de relaxare adoptate la ieşirea din starea de urgenţă, muzicienii şi-au reluat activitatea, mai întâi în formule reduse, apoi din ce în ce mai complexe, pentru ca ultimul concert, programat joi seară în curtea Muzeului de Artă din Piaţa Libertăţii, să beneficieze de o formulă orchestrală aproape completă, sprijinită de un excelent cvartet de percuţionişti, care cântă împreună de câţiva ani: soţii Maria şi Vasile Bârsan, Didi Peter şi Claudia Budean.

Concertul a fost condus de dirijorul permanent al orchestrei, maestrul Ştefan Novak, şi a avut în program exuberanta Suită de balet “Carmen”, compusă în 1967 de Rodion Şcedrin pentru soţia sa, legendara balerină Maia Pliseţkaia. Aproape toţi iubitorii muziciii cunosc melodiile operei lui Georges Bizet, care au căpătat în reinterpretarea lui Şcedrin ceva mai mult antren ritmic şi acuitate armonică, dând un plus de forţă unei muzici deja pline de emoţie. Aplauzele publicului foarte numeros din curtea Muzeului au încheiat cum se cuvine o stagiune în care Filarmonica s-a achitat “allegro con brio” de sarcina ei culturală, în condiţii nu tocmai prielnice.

La Muzeul de Artă se va încheia şi stagiunea Teatrului de Nord, Trupa Mihai Raicu prezentând diseară la ora 20 “Iluzii” de Ivan Vîrîpaev, iar mâine dimineaţă un spectacol pentru copii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517