Image 1
Image 2

Fiecare țară cu virusul său

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Coronavirusului i s-ar putea zice și virusul adevărului și, din ce s-a întâmplat până acum, nu s-ar greși foarte mult.

În contrast cu micile gesturi de umanitate iese în evidență lipsa de solidaritate a țărilor în fața acestui pericol comun venit cine știe din ce laborator sau pur și simplu creație întâmplătoare a unor anomalii din natură.

Mai mult ca niciodată, acum se vede că Uniunea Europeană este o structură artificială, creată din interese economice individualiste, bine mascate în spatele unor principii lustruite cu grijă, înfășurate în cuvinte alese cu grijă.

Este suficient să vedem că Germania, motorul economic al UE, a interzis exportul de măști de protecție și materiale dezinfectante. Nemții le țin pentru ei, deși deocamdată nu au atâta nevoie de ele ca Italia. La rândul ei, Franța nu distribuie măști de protecție de la farmacii decât pe bază de prescripție medicală. Se înțelege că numai pentru cetățenii ei.

Fiecare țară cu virusul ei. Fiecare țară se închide între propriile granițe considerându-i pe străini un pericol. Dintr-o dată s-a renunțat la libera circulație a persoanelor. Fiecare țară se descurcă singură, cum poate.

Ce bătaie va fi când se va descoperi antidotul! Donald Trump a și anunțat de câte doze ar avea nevoie Statele Unite. Jandarmul planetar se gândește la sănătatea propriilor cetățeni.

Până la urmă salvarea se pare că va veni de acolo de unde a început, din China. Și lucru important: fără ajutor din afară. Italia, țara cea mai afectată de coronavirus, s-a închis în cochilie ca un melc. Obiectivul este ca nimeni să nu iasă și nimeni să nu intre. Așadar, fiecare țară se descurcă așa cum poate, procedează cum crede de cuviință.

Ce se întâmplă în România? Numărul infectaților nu este foarte mare, dar panica este întreținută de toată lumea. Facebook a demonstrat că este elementul cel mai propice pentru dezvoltarea virusului știrilor false. Site-urile obscure întrețin o stare de agitație. Instituțiile s-au divizat, fiecare oferind propria variantă despre măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului în funcție de opțiunea politică. Partidele de opoziție prezintă o situație catastrofală, în timp ce puterea face nenumărate apeluri la calm.

PSD, în semn demonstrativ, și-a amânat congresul. Bănuim că mai mult ca să se protejeze pe ei decât populația. USR anunță că oprește acțiunile de pre-campanie, iar PLUS merge mai departe anunțând că activează o celulă de criză pentru coronavirus, complementară cu acțiunile guvernului. Să vezi și să nu crezi! Până și Avocatul Poporului anunță că își suspendă audiențele pe întreaga perioadă a lunii martie. Rând pe rând, profită de situație instituțiile statului, suspendându-și programul cu publicul. Sunt afectate și manifestările dedicate zilei maghiarilor de pretutindeni, 15 martie. Maghiarii nu vor mai defila pe străzi, se vor limita să se adune în săli de teatru, dar și acolo vor ocupa numai jumătate din locuri, participanții lăsând între ei câte un scaun liber.

Se sacrifică doar parlamentarii. Înfruntând pericolul, azi se adună în plen pentru a vota împtriva sau pentru învestirea guvernului Cîțu. Dacă nu trece nici acest guvern este posibil să se declanșeze alegeri anticipate.

Dacă trece vom avea în continuare un guvern minoritar, fără să fie susținut de o majoritate parlamentară. În nicio variantă nu este o situație normală. În același timp, în orice variantă decisă de parlamentari, va continua procesul de izolare, cu controale severe la trecerile frontierei.

Ne închidem ca în timpul regimului comunist. Închizându-și granițele, țările occidentale au parte de o mică mostră de comunism.

Sunt și demersuri raționale. De exemplu, europarlamentarul Victor Negrescu anunță că a solicitat din partea Comisiei Europene organizarea unei strategii comune împotriva coronavirusului.