Image 1
Image 2

Fiecare săptămână promite să fie fierbinte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Amestecul, adesea letal, dintre politică și justiție, confruntările nesfârșite dintre politicieni din partide diferite, transformă România într-o țară exotică, așa cum erau țările din America Latină în ultima jumătate a secolului 20.

Aparent România face figură aparte în rândul țărilor din Uniunea Europeană. În realitate fostele țări socialiste sunt tentate să promoveze o democrație aparte. Polonia este acuzată că nu respectă independența Justiției. În Ungaria nici măcar nu se discută despre corupție. Guvernul maghiar, politicienii, funcționarii, oamenii de afaceri nu-și pun problema că vor fi luați de o instituție similară DNA-ului. Nici nu există o astfel de instituție specializată în lupta anticorupție. Un astfel de organism există doar în România și în Spania.

Dacă ar îndrăzni cineva să ceară desființarea DNA s-ar produce o explozie nucleară la nivelul întregii Uniuni Europene.

Joi se așteaptă concluziile ministrului Tudorel Toader în urma verificărilor care au vizat DNA și Parchetul General. De la o vreme se vorbește despre o eventulă demitere a șefei DNA. Motivul ar fi legat de modul în care a funcționat secția DNA din Ploiești. Pentru că procurorul Negulescu, zis Portocală, a fost înregistrat de către o persoană cu dosar penal, se pune la îndoială veridicitatea înregistrărilor. În realitate ar trebui să se pună sub semnul îndoielii doar onestitatea celui care a făcut înregistrările. Ceea ce a șocat opinia publică a fost modul în care se exprima un procuror care a instrumentat dosare foarte grele. Cum a apărut un asemenea personaj în corpul de elită a celei mai cunoscute instituții juridice din Europa?

Se pune problema dacă șefa DNA-ului se face răspunzătoare de faptele unui subordonat ca Negulescu? Prin similitudine, unui ministru i se cere să demisioneze când în parohia lui se întâmplă un incident major. De pildă Victor Ponta și-a dat demisia din cauza incendiului de la Colectiv.

Cum se poziționează taberele în cazul conducerii DNA? Președintele Klaus Iohannis a ieșit într-o conferință de presă pentru a transmite că o susține pe Laura Codruța Kovesi. În tabăra PSD lucrurile sunt ceva mai încurcate. Oficial, PSD nu cere demiterea șefului DNA, dar se transmite pe diferite canale că PSD ar dori să fie demisă.

Pe de altă parte, PSD are în vedere reacțiile la nivel internațional. Mass media străină nu a preluat decât la modul pasiv știrile despre problemele de la DNA Ploiești. Străinilor le surâde existența unei țări de la marginea UE despre care se spune că este “paradisul corupției”.

Dacă se admite că România este mai coruptă decât restul țărilor din UE, acest lucru, după dezvălurile de la DNA Ploiești, se amplifică și se extinde și asupra celor care sunt plătiți să lupte împotriva corupției. Apare o nouă categorie de infractori de tipul procurorului Portocală. Ce ne facem cu ei? Se va înființa o instituție care să lupte împotriva corupției din interiorul DNA? :i dacă și prezumtivii controlori vor deveni corupți se va înființa o altă instituție de control?

Fără îndoială s-a intrat într-un cerc vicios. Am fi naivi dacă am crede că la mijlocul acestei săptămâni se vor clarifica problemele. Indiferent de raportul ministrului Toader, scandalul va continua.

Sigla Informatia Zilei

Bugetul sub povara bugetarilor

Asculta acest articol Este o realitate indubitabilă: în România numai bugetarii pot pune presiune pe guvern, numai protestele şi grevele