26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Fiecare săptămână promite să fie fierbinte

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Amestecul, adesea letal, dintre politică şi justiţie, confruntările nesfârşite dintre politicieni din partide diferite, transformă România într-o ţară exotică, aşa cum erau ţările din America Latină în ultima jumătate a secolului 20.

Aparent România face figură aparte în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. În realitate fostele ţări socialiste sunt tentate să promoveze o democraţie aparte. Polonia este acuzată că nu respectă independenţa Justiţiei. În Ungaria nici măcar nu se discută despre corupţie. Guvernul maghiar, politicienii, funcţionarii, oamenii de afaceri nu-şi pun problema că vor fi luaţi de o instituţie similară DNA-ului. Nici nu există o astfel de instituţie specializată în lupta anticorupţie. Un astfel de organism există doar în România şi în Spania.

Dacă ar îndrăzni cineva să ceară desfiinţarea DNA s-ar produce o explozie nucleară la nivelul întregii Uniuni Europene.

Joi se aşteaptă concluziile ministrului Tudorel Toader în urma verificărilor care au vizat DNA şi Parchetul General. De la o vreme se vorbeşte despre o eventulă demitere a şefei DNA. Motivul ar fi legat de modul în care a funcţionat secţia DNA din Ploieşti. Pentru că procurorul Negulescu, zis Portocală, a fost înregistrat de către o persoană cu dosar penal, se pune la îndoială veridicitatea înregistrărilor. În realitate ar trebui să se pună sub semnul îndoielii doar onestitatea celui care a făcut înregistrările. Ceea ce a şocat opinia publică a fost modul în care se exprima un procuror care a instrumentat dosare foarte grele. Cum a apărut un asemenea personaj în corpul de elită a celei mai cunoscute instituţii juridice din Europa?

Se pune problema dacă şefa DNA-ului se face răspunzătoare de faptele unui subordonat ca Negulescu? Prin similitudine, unui ministru i se cere să demisioneze când în parohia lui se întâmplă un incident major. De pildă Victor Ponta şi-a dat demisia din cauza incendiului de la Colectiv.

Cum se poziţionează taberele în cazul conducerii DNA? Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a transmite că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi. În tabăra PSD lucrurile sunt ceva mai încurcate. Oficial, PSD nu cere demiterea şefului DNA, dar se transmite pe diferite canale că PSD ar dori să fie demisă.

Pe de altă parte, PSD are în vedere reacţiile la nivel internaţional. Mass media străină nu a preluat decât la modul pasiv ştirile despre problemele de la DNA Ploieşti. Străinilor le surâde existenţa unei ţări de la marginea UE despre care se spune că este „paradisul corupţiei”.

Dacă se admite că România este mai coruptă decât restul ţărilor din UE, acest lucru, după dezvălurile de la DNA Ploieşti, se amplifică şi se extinde şi asupra celor care sunt plătiţi să lupte împotriva corupţiei. Apare o nouă categorie de infractori de tipul procurorului Portocală. Ce ne facem cu ei? Se va înfiinţa o instituţie care să lupte împotriva corupţiei din interiorul DNA? :i dacă şi prezumtivii controlori vor deveni corupţi se va înfiinţa o altă instituţie de control?

Fără îndoială s-a intrat într-un cerc vicios. Am fi naivi dacă am crede că la mijlocul acestei săptămâni se vor clarifica problemele. Indiferent de raportul ministrului Toader, scandalul va continua.

Abonează-te acum Online!