10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Fiecare cu neadevărul lui

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vacanţa politică de iarnă, în cea mai mare parte nemeritată, s-a terminat şi principalii actori politici s-au reîntors pe meleagurile patriei.
Datorită preluării oficiale a preşedinţiei Consiliului UE de către România la începutul acestui an, dar şi datorită vacanţei, în prima parte a lunii ianuarie a fost un fel de armistiţiu. Nu s-a mai tras cu tunurile, s-au auzit numai sporadice focuri de pistolete, de arme uşoare încărcate cu gloanţe oarbe.

Absent la festivităţile oficiale, Liviu Dragnea s-a reîntors în ţară. Aici îl aşteaptă probleme grele şi foarte grele. Coaliţia de guvernare este datoare cu bugetul pe 2019. Guvernul funcţionează cu doi miniştri în minus, preşedintele Iohannis refuzând să-i investească în funcţie pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare Regională şi Mircea Drăghici la Transporturi.

PSD şi ALDE îl acuză pe preşedinte de blocaj, de sabotare a guvernului şi instituţiilor.
Ieri liderii coaliţiei s-au întâlnit pentru a discuta ce au de făcut, cum să continue lupta cu preşedintele Iohannis. Nu au prea multe variante. Acceptă situaţia şi stau la cheremul preşedintelui, îl reclamă la Parlament, acuzându-l de trădare a interesului naţional, sau îl suspendă.

La ultima variantă, cea mai radicală, nu se poate apela cu şase luni înainte de sfârşitul mandatului. Făcând socoteala, le rămân la dispoziţie lunile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE.

Asta este o problemă. A doua problemă ţine de majoritate. PSD-ALDE nu mai au o majoritate tocmai confortabilă. Victor Ponta are deja un grup consistent de peste 20 de parlamentari, iar UDMR foarte probabil nu este dispus să intre în jocurile de putere ale PSD-ALDE.

Trebuie înţeles şi preşedintele Iohannis. În lipsa unei opoziţii care să facă faţă luptei cu puterea, îşi foloseşte toate pârghiile aflate la dispoziţie. Refuză să numească în funcţii oameni pe care îi propune guvernul.

Refuză să numească ambasadori în Canada, Israel şi chiar la Bruxelles. Refuză propunerea ministrului Justiţiei pentru conducerea DNA şi refuză să-l revoce pe procurorul general. Aceeaşi problemă a fost şi la numirea şefului Marelui Stat Major al Armatei.

PSD pune blocajele provocate de preşedinte pe seama campaniei prezidenţiale. Preşedintele acuză Guvernul că nu respectă legea şi propune persoane nepregătite pentru funcţiile respective.
Calitatea persoanelor numite pe funcţii de mare răspundere nu a intrat în preocupările PSD.

Niciodată nu au fost miniştri atât de slabi pregătiţi în vreun guvern de 30 de ani încoace. De asemenea persoane slab pregătite ocupă înalte funcţii în structurile de putere, în instituţiile statului. Este o perioadă în care mediocritatea a fost ridicată la rangul de politică de stat.

Rămâne în continuare explozivă situaţia din Justiţie.
Curtea Constituţională a declarat nelegale constituirea completelor sau completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu s-a respectat tragerea la sorţi a judecătorilor, fiind traşi la sorţi doar patru, unul fiind numit.
Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă pentru punerea în legalitate a tuturor proceselor viciate de constituirea completelor.

Dar este imposibil să treci în revistă toate problemele din Justiţie. O Justiţie care în ultimii ani nu pare să mai fi fost legată la ochi. Modul în care sunt explicate disfuncţionalităţile de actorii politici nu este de natură să limpezească lucrurile. Fiecare are propriul lui adevăr. Sau mai exact propriul lui neadevăr.

Abonează-te acum Online!