Image 1
Image 2

Fiecare cu neadevărul lui

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vacanța politică de iarnă, în cea mai mare parte nemeritată, s-a terminat și principalii actori politici s-au reîntors pe meleagurile patriei.
Datorită preluării oficiale a președinției Consiliului UE de către România la începutul acestui an, dar și datorită vacanței, în prima parte a lunii ianuarie a fost un fel de armistițiu. Nu s-a mai tras cu tunurile, s-au auzit numai sporadice focuri de pistolete, de arme ușoare încărcate cu gloanțe oarbe.

Absent la festivitățile oficiale, Liviu Dragnea s-a reîntors în țară. Aici îl așteaptă probleme grele și foarte grele. Coaliția de guvernare este datoare cu bugetul pe 2019. Guvernul funcționează cu doi miniștri în minus, președintele Iohannis refuzând să-i investească în funcție pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare Regională și Mircea Drăghici la Transporturi.

PSD și ALDE îl acuză pe președinte de blocaj, de sabotare a guvernului și instituțiilor.
Ieri liderii coaliției s-au întâlnit pentru a discuta ce au de făcut, cum să continue lupta cu președintele Iohannis. Nu au prea multe variante. Acceptă situația și stau la cheremul președintelui, îl reclamă la Parlament, acuzându-l de trădare a interesului național, sau îl suspendă.

La ultima variantă, cea mai radicală, nu se poate apela cu șase luni înainte de sfârșitul mandatului. Făcând socoteala, le rămân la dispoziție lunile în care România deține președinția Consiliului UE.

Asta este o problemă. A doua problemă ține de majoritate. PSD-ALDE nu mai au o majoritate tocmai confortabilă. Victor Ponta are deja un grup consistent de peste 20 de parlamentari, iar UDMR foarte probabil nu este dispus să intre în jocurile de putere ale PSD-ALDE.

Trebuie înțeles și președintele Iohannis. În lipsa unei opoziții care să facă față luptei cu puterea, își folosește toate pârghiile aflate la dispoziție. Refuză să numească în funcții oameni pe care îi propune guvernul.

Refuză să numească ambasadori în Canada, Israel și chiar la Bruxelles. Refuză propunerea ministrului Justiției pentru conducerea DNA și refuză să-l revoce pe procurorul general. Aceeași problemă a fost și la numirea șefului Marelui Stat Major al Armatei.

PSD pune blocajele provocate de președinte pe seama campaniei prezidențiale. Președintele acuză Guvernul că nu respectă legea și propune persoane nepregătite pentru funcțiile respective.
Calitatea persoanelor numite pe funcții de mare răspundere nu a intrat în preocupările PSD.

Niciodată nu au fost miniștri atât de slabi pregătiți în vreun guvern de 30 de ani încoace. De asemenea persoane slab pregătite ocupă înalte funcții în structurile de putere, în instituțiile statului. Este o perioadă în care mediocritatea a fost ridicată la rangul de politică de stat.

Rămâne în continuare explozivă situația din Justiție.
Curtea Constituțională a declarat nelegale constituirea completelor sau completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu s-a respectat tragerea la sorți a judecătorilor, fiind trași la sorți doar patru, unul fiind numit.
Guvernul emite o ordonanță de urgență pentru punerea în legalitate a tuturor proceselor viciate de constituirea completelor.

Dar este imposibil să treci în revistă toate problemele din Justiție. O Justiție care în ultimii ani nu pare să mai fi fost legată la ochi. Modul în care sunt explicate disfuncționalitățile de actorii politici nu este de natură să limpezească lucrurile. Fiecare are propriul lui adevăr. Sau mai exact propriul lui neadevăr.

Zece ani de politică la Satu Mare

Noul site Informația Zilei readuce în actualitate “Oamenii anului 2014”. O mulțime de nume, de la politicieni la oameni de afaceri, de la oameni de cultură, directori de instituiții, până la primari, avocați, medici și sportivi.