19.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 01.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 02.40 Cultură 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Cu ce probleme se confruntăprofesorii din judeţul Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 14.30 Teleshopping 14.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

Fiecare cu neadevărul lui

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vacanţa politică de iarnă, în cea mai mare parte nemeritată, s-a terminat şi principalii actori politici s-au reîntors pe meleagurile patriei.
Datorită preluării oficiale a preşedinţiei Consiliului UE de către România la începutul acestui an, dar şi datorită vacanţei, în prima parte a lunii ianuarie a fost un fel de armistiţiu. Nu s-a mai tras cu tunurile, s-au auzit numai sporadice focuri de pistolete, de arme uşoare încărcate cu gloanţe oarbe.

Absent la festivităţile oficiale, Liviu Dragnea s-a reîntors în ţară. Aici îl aşteaptă probleme grele şi foarte grele. Coaliţia de guvernare este datoare cu bugetul pe 2019. Guvernul funcţionează cu doi miniştri în minus, preşedintele Iohannis refuzând să-i investească în funcţie pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare Regională şi Mircea Drăghici la Transporturi.

PSD şi ALDE îl acuză pe preşedinte de blocaj, de sabotare a guvernului şi instituţiilor.
Ieri liderii coaliţiei s-au întâlnit pentru a discuta ce au de făcut, cum să continue lupta cu preşedintele Iohannis. Nu au prea multe variante. Acceptă situaţia şi stau la cheremul preşedintelui, îl reclamă la Parlament, acuzându-l de trădare a interesului naţional, sau îl suspendă.

La ultima variantă, cea mai radicală, nu se poate apela cu şase luni înainte de sfârşitul mandatului. Făcând socoteala, le rămân la dispoziţie lunile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE.

Asta este o problemă. A doua problemă ţine de majoritate. PSD-ALDE nu mai au o majoritate tocmai confortabilă. Victor Ponta are deja un grup consistent de peste 20 de parlamentari, iar UDMR foarte probabil nu este dispus să intre în jocurile de putere ale PSD-ALDE.

Trebuie înţeles şi preşedintele Iohannis. În lipsa unei opoziţii care să facă faţă luptei cu puterea, îşi foloseşte toate pârghiile aflate la dispoziţie. Refuză să numească în funcţii oameni pe care îi propune guvernul.

Refuză să numească ambasadori în Canada, Israel şi chiar la Bruxelles. Refuză propunerea ministrului Justiţiei pentru conducerea DNA şi refuză să-l revoce pe procurorul general. Aceeaşi problemă a fost şi la numirea şefului Marelui Stat Major al Armatei.

PSD pune blocajele provocate de preşedinte pe seama campaniei prezidenţiale. Preşedintele acuză Guvernul că nu respectă legea şi propune persoane nepregătite pentru funcţiile respective.
Calitatea persoanelor numite pe funcţii de mare răspundere nu a intrat în preocupările PSD.

Niciodată nu au fost miniştri atât de slabi pregătiţi în vreun guvern de 30 de ani încoace. De asemenea persoane slab pregătite ocupă înalte funcţii în structurile de putere, în instituţiile statului. Este o perioadă în care mediocritatea a fost ridicată la rangul de politică de stat.

Rămâne în continuare explozivă situaţia din Justiţie.
Curtea Constituţională a declarat nelegale constituirea completelor sau completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu s-a respectat tragerea la sorţi a judecătorilor, fiind traşi la sorţi doar patru, unul fiind numit.
Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă pentru punerea în legalitate a tuturor proceselor viciate de constituirea completelor.

Dar este imposibil să treci în revistă toate problemele din Justiţie. O Justiţie care în ultimii ani nu pare să mai fi fost legată la ochi. Modul în care sunt explicate disfuncţionalităţile de actorii politici nu este de natură să limpezească lucrurile. Fiecare are propriul lui adevăr. Sau mai exact propriul lui neadevăr.

Abonează-te acum Online!