Image 1
Image 2

Fiecare cu coronavirusul său!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Uniunea Europeană nu a acționat ca un tot unitar. Italia, prima țară lovită de coronavirus, a fost lăsată să se descurce singură ca și când ar fi fost așezată undeva la capătul pământului. 

Fiecare țară a acționat de una singură, unele și-au închis granițele, altele au întârziat în așteptarea unor măsuri comune. Nimic din toate acestea. Într-un târziu s-a anunțat că a fost disponibilizată o sumă de 37 de miliarde de euro pentru combaterea efectelor coronavirusului.

Acum să vezi bătălie pentru acapararea unui procent cât mai mare. Cele 37 de miliarde vor fi împărțite după regulile leului din junglă.

Dacă se va ține seama de numărul de infectați și de carantinați, va începe o competiție între țări, fiecare adăugându-și cât mai multe cazuri de coronavirus, ca să obțină mai multe fonduri? 

Nu s-a făcut simțită nici solidaritatea euro-atlantică. SUA s-a izolat față de Europa mai ceva decât China.  BREXIT-ul a fost nimic față de izolaționismul american. Președintele Trump a tăiat toate legăturile spre Europa. Probabil ajutoarele vor veni mai degrabă dinspre China decât dinspre Statele Unite.

Dacă așa se prezintă situația la nivelul Uniunii Europene, este normal ca atenția să fie concentrată pe măsurile care se iau în țară. Starea de urgență, declarată cu câteva zile bune de întârziere, face mai dificilă izolarea bolnavilor fără o cooperare internațională. Dacă toate țările acționau ca o adevărată Uniune pentru ajutorarea Italiei, extinderea coronavirusului nu scăpa de sub control. Acum, rând pe rând, țările își închid granițele. Brusc, Spațiul Schengen a fost anulat. 

Românii care fug din Italia încep să întâmpine greutăți. Sunt opriți la granița Austriei cu Ungaria, iar dacă i-ar putea arunca direct în România nu ar ezita să o facă.

Mâna  românească de lucru ieftină care a contribuit în acești ani la bunăstarea țărilor dezvoltate din Europa este aruncată ca pe ceva nefolositor.

  Diaspora, care a votat masiv cu Iohannis, se întoarce acum împotriva lui, acuzându-l că nu-i ajută să ajungă mai repede în țară.

Este adevărat că românii care fug din Italia, din Franța, din Spania, țări puternic virusate, nu sunt primiți ca niște frați, așa cum se prezintă. Mii și mii de persoane se îndreaptă spre granițele aproape închise, pentru a fi conduse spre locurile de carantină, de unde cei depistați pozitiv sunt duși în spitalele speciale. Oamenii, după cum se știe, nu au asigurări sociale în România, dar fiind români se trece peste acest lucru.

  În fața fricii de moarte se instalează panica. În ciuda impresiei că în secolul internetului informația circulă în timp real, populația nu este atât de informată cât ar părea. Rețelele de socializare, site-urile obscure sunt la fel de periculoase ca virusul în sine.

  După declararea stării de urgență publicațiile, posturile de televiziune care furnizează știri false vor fi închise. Dar ce se întâmplă cu facebook, cu alte rețele de socializare, cu site-urile anonime?

Ar trebui să ne aplecăm spre măsurile cuprinse în decretul prezidențial trimis  pentru a fi votat de Parlament. Textul poate fi amendat și este posibil să fie votate o serie de amendamente din partea tuturor partidelor. Trebuie să recunoaștem că în fața acestui pericol comun partidele au dat dovadă de înțelepciune.

Au votat guvernul, iar acum se arată dispuse să colaboreze pentru a trece cu bine de această nenorocire planetară. Se pare că vor fi amânate și alegerile locale, până spre toamnă. Președintele Iohannis a mai slăbit criticile la adresa PSD, iar, în contrapartidă, opoziția se arată dispusă să colaboreze cu guvernul PNL. Dar cât poate sta liniștit un lup și un miel în aceeași cușcă?

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.