18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Fiecare cu adversarul său

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Impresia generală că toată lumea se luptă cu toată lumea este parţial falsă. Sau aşa se vede de departe. În realitate, lupta se dă individual, la baionetă, de la om la om. Luăm la întâmplare câteva perechi. Victor Ponta îl atacă pe Liviu Dragnea. Câlin Popescu Tăriceanu îl are ca adversar direct pe Klaus Iohannis. |inta personală a Elenei Udrea este Laura Codruţa Kovesi.
Luptele directe nu se limitează la vârf. Confruntările personale se extind până jos, la baza partidelor.

În administraţiile locale se practică acelaşi gen de confruntare. În interiorul partidelor se practică lupta de la om la om. Unitatea se vede doar de la distanţă şi se manifestă atunci când atacurile vin dinafară. Spiritul de haită menţine la un loc indivizi foarte diferiţi.

Adversităţile nu sunt apanajul seniorilor. În organizaţiile de tineret ale partidelor se duce aceeaşi luptă internă pentru putere ca în organizaţiile bătrânilor. Tinerii au devenit o masă de manevră a partidelor. Dacă înainte erau numiţi ‘lipitorid e afişe” acum ei activează pe reţelele de socializare, postează comentarii, şi, după cum alternează partidele la guvernare, mobilizează lumea să iasă în stradă.

Organizaţii de tineret sunt nişte armate invizibile. Rareori liderii naţional sau cei locali sunt prezenţi în spaţiul public tradiţional, ziare şi TV, locul care oficializează o poziţie politică. Obligatoriu, liderii organizaţiilor de tineret sunt fideli preşedintelui partidului, preşedinţilor judeţeni.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care atunci când sunt alegeri la tineret se implică foarte puternic seniorii. Nu s-a întâmplat altfel nici cu ocazia alegerilor de la tineretul PNL. Ludovic Orban şi Cristian Buşoi s-au confruntat din nou. Pentru fiecare dintre ei contează să aibă la conducerea organizaţiei de tineret o echipă fidelă.

Candidaţii, pentru marele public, sunt iluştri necunoscuţi. Nici nu au nevoie de notorietate. Armata ascunsă este formată din tineri mai puţin obişnuiţi. Fiecare visează să facă o carieră politică. Puţini vor reuşi. Mulţi dintre ei nici nu ajung să facă parte din organizaţia mare. Se pierd pe drum. După ce sunt folosiţi pentru diverse acţiuni fie se plictisesc, fie sunt scoşi din joc de alţi tineri.

Printre foarte puţinii tineri care au reuşit să-şi facă o carieră se numără Victor Ponta. Fostul lider al organizaţiei de tineret al PSD a devenit lider naţional, prim ministru şi candidat la preşedinţie. A ars multe etape, însă ascensiunea lui fulminantă s-a întreupt brusc. S-a aliniat foştilor colegi anonimi din perioada în care era la tineret.

Liviu Dragnea a sărit peste organizaţia de tineret. La fel şi Ludovic Orban, dar acesta are meritul de a o fi descoperit şi promovat pe Elena Udrea. Asta arată că are fler în ceea ce priveşte potenţialul politic al unui tânăr.
Bătălia se dă între o tânără de 25 de ani susţinută de Orban şi un tânăr de 3o de ani. Tânara Mara Mareş este din Braşov, oraşul preşedintelui L. Orban. Tânărul Glad Varga este din Arad şi este susţinut de primarul Falcă şi europarlamentarul Buşoi.

Confruntarea tinerilor a fost aproape la fel de dură ca la alegerile preşedintelui, dar funcţia nu este decât de o importanţă secundară, contând ca vot în conducerea restrânsă a partidului.

Abonează-te acum Online!