Image 1
Image 2

Fiecare cu adversarul său

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Impresia generală că toată lumea se luptă cu toată lumea este parțial falsă. Sau așa se vede de departe. În realitate, lupta se dă individual, la baionetă, de la om la om. Luăm la întâmplare câteva perechi. Victor Ponta îl atacă pe Liviu Dragnea. Câlin Popescu Tăriceanu îl are ca adversar direct pe Klaus Iohannis. |inta personală a Elenei Udrea este Laura Codruța Kovesi.
Luptele directe nu se limitează la vârf. Confruntările personale se extind până jos, la baza partidelor.

În administrațiile locale se practică același gen de confruntare. În interiorul partidelor se practică lupta de la om la om. Unitatea se vede doar de la distanță și se manifestă atunci când atacurile vin dinafară. Spiritul de haită menține la un loc indivizi foarte diferiți.

Adversitățile nu sunt apanajul seniorilor. În organizațiile de tineret ale partidelor se duce aceeași luptă internă pentru putere ca în organizațiile bătrânilor. Tinerii au devenit o masă de manevră a partidelor. Dacă înainte erau numiți ‘lipitorid e afișe” acum ei activează pe rețelele de socializare, postează comentarii, și, după cum alternează partidele la guvernare, mobilizează lumea să iasă în stradă.

Organizații de tineret sunt niște armate invizibile. Rareori liderii național sau cei locali sunt prezenți în spațiul public tradițional, ziare și TV, locul care oficializează o poziție politică. Obligatoriu, liderii organizațiilor de tineret sunt fideli președintelui partidului, președinților județeni.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care atunci când sunt alegeri la tineret se implică foarte puternic seniorii. Nu s-a întâmplat altfel nici cu ocazia alegerilor de la tineretul PNL. Ludovic Orban și Cristian Bușoi s-au confruntat din nou. Pentru fiecare dintre ei contează să aibă la conducerea organizației de tineret o echipă fidelă.

Candidații, pentru marele public, sunt iluștri necunoscuți. Nici nu au nevoie de notorietate. Armata ascunsă este formată din tineri mai puțin obișnuiți. Fiecare visează să facă o carieră politică. Puțini vor reuși. Mulți dintre ei nici nu ajung să facă parte din organizația mare. Se pierd pe drum. După ce sunt folosiți pentru diverse acțiuni fie se plictisesc, fie sunt scoși din joc de alți tineri.

Printre foarte puținii tineri care au reușit să-și facă o carieră se numără Victor Ponta. Fostul lider al organizației de tineret al PSD a devenit lider național, prim ministru și candidat la președinție. A ars multe etape, însă ascensiunea lui fulminantă s-a întreupt brusc. S-a aliniat foștilor colegi anonimi din perioada în care era la tineret.

Liviu Dragnea a sărit peste organizația de tineret. La fel și Ludovic Orban, dar acesta are meritul de a o fi descoperit și promovat pe Elena Udrea. Asta arată că are fler în ceea ce privește potențialul politic al unui tânăr.
Bătălia se dă între o tânără de 25 de ani susținută de Orban și un tânăr de 3o de ani. Tânara Mara Mareș este din Brașov, orașul președintelui L. Orban. Tânărul Glad Varga este din Arad și este susținut de primarul Falcă și europarlamentarul Bușoi.

Confruntarea tinerilor a fost aproape la fel de dură ca la alegerile președintelui, dar funcția nu este decât de o importanță secundară, contând ca vot în conducerea restrânsă a partidului.

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.