19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Fiecare cu adversarul său

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Impresia generală că toată lumea se luptă cu toată lumea este parţial falsă. Sau aşa se vede de departe. În realitate, lupta se dă individual, la baionetă, de la om la om. Luăm la întâmplare câteva perechi. Victor Ponta îl atacă pe Liviu Dragnea. Câlin Popescu Tăriceanu îl are ca adversar direct pe Klaus Iohannis. |inta personală a Elenei Udrea este Laura Codruţa Kovesi.
Luptele directe nu se limitează la vârf. Confruntările personale se extind până jos, la baza partidelor.

În administraţiile locale se practică acelaşi gen de confruntare. În interiorul partidelor se practică lupta de la om la om. Unitatea se vede doar de la distanţă şi se manifestă atunci când atacurile vin dinafară. Spiritul de haită menţine la un loc indivizi foarte diferiţi.

Adversităţile nu sunt apanajul seniorilor. În organizaţiile de tineret ale partidelor se duce aceeaşi luptă internă pentru putere ca în organizaţiile bătrânilor. Tinerii au devenit o masă de manevră a partidelor. Dacă înainte erau numiţi ‘lipitorid e afişe” acum ei activează pe reţelele de socializare, postează comentarii, şi, după cum alternează partidele la guvernare, mobilizează lumea să iasă în stradă.

Organizaţii de tineret sunt nişte armate invizibile. Rareori liderii naţional sau cei locali sunt prezenţi în spaţiul public tradiţional, ziare şi TV, locul care oficializează o poziţie politică. Obligatoriu, liderii organizaţiilor de tineret sunt fideli preşedintelui partidului, preşedinţilor judeţeni.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care atunci când sunt alegeri la tineret se implică foarte puternic seniorii. Nu s-a întâmplat altfel nici cu ocazia alegerilor de la tineretul PNL. Ludovic Orban şi Cristian Buşoi s-au confruntat din nou. Pentru fiecare dintre ei contează să aibă la conducerea organizaţiei de tineret o echipă fidelă.

Candidaţii, pentru marele public, sunt iluştri necunoscuţi. Nici nu au nevoie de notorietate. Armata ascunsă este formată din tineri mai puţin obişnuiţi. Fiecare visează să facă o carieră politică. Puţini vor reuşi. Mulţi dintre ei nici nu ajung să facă parte din organizaţia mare. Se pierd pe drum. După ce sunt folosiţi pentru diverse acţiuni fie se plictisesc, fie sunt scoşi din joc de alţi tineri.

Printre foarte puţinii tineri care au reuşit să-şi facă o carieră se numără Victor Ponta. Fostul lider al organizaţiei de tineret al PSD a devenit lider naţional, prim ministru şi candidat la preşedinţie. A ars multe etape, însă ascensiunea lui fulminantă s-a întreupt brusc. S-a aliniat foştilor colegi anonimi din perioada în care era la tineret.

Liviu Dragnea a sărit peste organizaţia de tineret. La fel şi Ludovic Orban, dar acesta are meritul de a o fi descoperit şi promovat pe Elena Udrea. Asta arată că are fler în ceea ce priveşte potenţialul politic al unui tânăr.
Bătălia se dă între o tânără de 25 de ani susţinută de Orban şi un tânăr de 3o de ani. Tânara Mara Mareş este din Braşov, oraşul preşedintelui L. Orban. Tânărul Glad Varga este din Arad şi este susţinut de primarul Falcă şi europarlamentarul Buşoi.

Confruntarea tinerilor a fost aproape la fel de dură ca la alegerile preşedintelui, dar funcţia nu este decât de o importanţă secundară, contând ca vot în conducerea restrânsă a partidului.

Abonează-te acum Online!