Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Fiecare cu adversarul său

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Impresia generală că toată lumea se luptă cu toată lumea este parţial falsă. Sau aşa se vede de departe. În realitate, lupta se dă individual, la baionetă, de la om la om. Luăm la întâmplare câteva perechi. Victor Ponta îl atacă pe Liviu Dragnea. Câlin Popescu Tăriceanu îl are ca adversar direct pe Klaus Iohannis. |inta personală a Elenei Udrea este Laura Codruţa Kovesi.
Luptele directe nu se limitează la vârf. Confruntările personale se extind până jos, la baza partidelor.

În administraţiile locale se practică acelaşi gen de confruntare. În interiorul partidelor se practică lupta de la om la om. Unitatea se vede doar de la distanţă şi se manifestă atunci când atacurile vin dinafară. Spiritul de haită menţine la un loc indivizi foarte diferiţi.

Adversităţile nu sunt apanajul seniorilor. În organizaţiile de tineret ale partidelor se duce aceeaşi luptă internă pentru putere ca în organizaţiile bătrânilor. Tinerii au devenit o masă de manevră a partidelor. Dacă înainte erau numiţi ‘lipitorid e afişe” acum ei activează pe reţelele de socializare, postează comentarii, şi, după cum alternează partidele la guvernare, mobilizează lumea să iasă în stradă.

Organizaţii de tineret sunt nişte armate invizibile. Rareori liderii naţional sau cei locali sunt prezenţi în spaţiul public tradiţional, ziare şi TV, locul care oficializează o poziţie politică. Obligatoriu, liderii organizaţiilor de tineret sunt fideli preşedintelui partidului, preşedinţilor judeţeni.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care atunci când sunt alegeri la tineret se implică foarte puternic seniorii. Nu s-a întâmplat altfel nici cu ocazia alegerilor de la tineretul PNL. Ludovic Orban şi Cristian Buşoi s-au confruntat din nou. Pentru fiecare dintre ei contează să aibă la conducerea organizaţiei de tineret o echipă fidelă.

Candidaţii, pentru marele public, sunt iluştri necunoscuţi. Nici nu au nevoie de notorietate. Armata ascunsă este formată din tineri mai puţin obişnuiţi. Fiecare visează să facă o carieră politică. Puţini vor reuşi. Mulţi dintre ei nici nu ajung să facă parte din organizaţia mare. Se pierd pe drum. După ce sunt folosiţi pentru diverse acţiuni fie se plictisesc, fie sunt scoşi din joc de alţi tineri.

Printre foarte puţinii tineri care au reuşit să-şi facă o carieră se numără Victor Ponta. Fostul lider al organizaţiei de tineret al PSD a devenit lider naţional, prim ministru şi candidat la preşedinţie. A ars multe etape, însă ascensiunea lui fulminantă s-a întreupt brusc. S-a aliniat foştilor colegi anonimi din perioada în care era la tineret.

Liviu Dragnea a sărit peste organizaţia de tineret. La fel şi Ludovic Orban, dar acesta are meritul de a o fi descoperit şi promovat pe Elena Udrea. Asta arată că are fler în ceea ce priveşte potenţialul politic al unui tânăr.
Bătălia se dă între o tânără de 25 de ani susţinută de Orban şi un tânăr de 3o de ani. Tânara Mara Mareş este din Braşov, oraşul preşedintelui L. Orban. Tânărul Glad Varga este din Arad şi este susţinut de primarul Falcă şi europarlamentarul Buşoi.

Confruntarea tinerilor a fost aproape la fel de dură ca la alegerile preşedintelui, dar funcţia nu este decât de o importanţă secundară, contând ca vot în conducerea restrânsă a partidului.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend