Image 1
Image 2

Festivitatea de premiere “Pledoarie pentru excelenţă”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 23 mai 2018, la Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, a avut loc a VI-a ediţie a Festivităţii de premiere „Pledoarie pentru excelenţă”. Manifestarea este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare.

La eveniment au participat numeroşi invitaţi. Între oficialităţi s-au aflat Doina Feher, viceprimarul municipiului Satu Mare, conf.univ.dr. Mina Maria Rusu, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, inspectori şcolari, directori de şcoli, jurnalişti. Sala Filarmonicii a fost arhiplină, ocupate fiind şi lojile. Au participat în principal elevii care au obţinut premii şi menţiuni la concursurile de Limba şi literatura română, organizate la nivel judeţean, în anul şcolar 2017-2018, precum şi profesorii lor de la clasă.
Oficiul de coordonare a manifestării l-a îndeplinit dr. Natalia Boloş, inspectoare de specialitate limba şi literatura română.

Festivităţile

Şirul festivităţilor a început cu intonarea Imnului de stat, urmat de Imnul dascălilor, în interpretarea corului de fete Adagio, dirijat de Ileana Petrovici. Fetele, echipate în număr egal în tricouri tricolore, au intrat pe scenă ordonat, succesiv în grupuri de câte şase, în cele trei culori ale drapelului naţional. Apoi, Ioan Petrovici a ţinut un sumar discurs în care a trecut în revistă activitatea corului, după care a anunţat retragerea (pensionarea) după 25 de ani de activitate şi transferul corului în administrarea unei noi generaţii.
În discursul său patetic şi elogios la adresa dascălilor, Natalia Boloş a îndemnat astfel audienţa: „vedeţi partea pozitivă a lucrurilor din jurul vostru”. Apoi a trecut în revistă unele realizări ale colegilor săi, între care şi elaborarea de auxiliare şcolare pentru gimnaziu şi liceu.
La rândul său, Mina Maria Rusu a făcut o analiză a sensului cuvintelor din afişul de fundal: pledoarie, excelenţă, omagiere, educaţie, despre dascălii de română spunând că sunt „profesori minunaţi”. Singura exprimare prozaică a fost cea referitoare la retribuţie, „care nu se corelează cu munca”.

Decernarea de diplome şi medalii

În continuare, Natalia Boloş şi Mina Maria Rusu au înmânat diplome de excelenţă pentru circa 50 de profesoare de română (printre care am numărat şi doi profesori) care i-au pregătit pe elevii performanţi, pentru circa zece directori de şcoli şi pentru colaboratori şi sponsori, iar profesoara Năstaca Pişcoran a înmânat fiecăruia câte o garoafă roşie.
Apoi a urcat pe scenă corul de băieţi al Liceului Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt Satu Mare, cu un excelent solist, care a interpretat trei cântece.
În partea finală a festivităţilor, au fost acordate diplome, medalii şi cărţi celor 194 de elevi distinşi la concursuri judeţene şi naţionale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with