Image 1
Image 2

Festivalul Viei și Vinului de la Beltiug a pus în valoare strădaniile localnicilor (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La ediția cu numărul 7 au venit peste 150 de invitați din străinătate

Pe o vreme deosebit de frumoasă de la sfârşitul săptămânii abia încheiate, la Beltiug a avut loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului Viei şi Vinului. De o vreme, această manifestare devenită tradiţională are şi anvergură internaţională, mai ales prin prezenţa unor participanţi din Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Activităţile reunite sub genericul de mai sus au fost programate în zilele de 17 şi 18 august. Locul de desfăşurare a manifestărilor organizate cu acest prilej a fost platoul amenajat în vecinătatea pieţei agro-alimentare din centrul de comună. Se cuvine subliniat faptul că este vorba deja despre o sărbătoare tradiţională locală, cu implicaţii internaţionale. Desfăşurarea deja a celei de a VII-a ediţii dovedeşte că este vorba despre o manifestare dragă localnicilor, dar şi nemţilor care s-au stabilit în Germania, dar în luna august vin în vacanţă fie pentru a-şi vizita rudeniile, fie pentru a mai face o serie de reparaţii la casele pe care nu le-au înstrăinat.

Parada fanfarelor

Sărbătoarea a fost deschisă sâmbătă, 17 august, în jurul orei 12, cu parada fanfarelor, a majoretelor. Coloana participanţilor – localnici şi invitaţi din ţară şi din străinătate, în ritmuri de fanfară a străbătut traseul din centru de comună, până la locul de desfăşurare a sărbătorii.

Ajunşi la locul de desfăşurare a sărbătorii, fanfara dirijată de profesorul Mircea Câcu a intonat Imnul de Stat al României, dar şi cel al Uniunii Europene. Discursurile oficiale au precedat festivitatea de deschidere oficială a festivalului. Printre cei care au rostit alocuţiuni pe scena festivalului îi menţionăm pe: Ioan Bartok Gurzău, primarul comunei, Pech Francisc – preşedintele Forumului Democrat German – Beltiug, deputatul Romeo Nicoară, Adrian Albu – preşedintele PNL – organizaţia judeţeană Satu Mare, Doina Feher – viceprimar al municipiului Satu Mare, Adrian Cozma – consilier judeţean, invitaţi din Polonia şi Slovacia.

Vorbitorii au subliniat faptul că această manifestare are în principal ca scop prezentarea strădaniilor localnicilor şi ducerea mai departe a tradiţiei în ceea ce priveşte cultura viţei de vie, promovarea vinurilor locale, adevăraţi ambasadori în spaţiul comunitar ş.a.

Sfințirea vinului

Au urmat momentele în care reprezentanţi ai confesiunilor religioase din comună au sfinţit vinul, nu înainte de a rosti o rugăciune pentru podgoreni, pentru strădania lor de a duce mai departe o asemenea activitate frumoasă, dar în egală măsură necesară. După aceste momente, sărbătoarea de la Beltiug a fost declarată deschisă. Manifestările cultural – artistice au fost deschise prin urcarea pe scenă, în aplauzele participanţilor, a grupurilor de copii de la grădiniţa din centrul de comună. Până şi micile stângăcii inerente vârstei au fost aplaudate de spectatori. Scena a aparţinut apoi elevilor de la Şcoala gimnazială “Viorel Sălăgean”. De la ora 13 şi 15 minute spectatorii au putut urmări dansuri stil cabaret, susţinute de trupa de dansuri din Krzyzanowice – Polonia, după care, de la ora 13.45 de minute, aceeaşi trupă a susţinut momente coregrafice cu dansuri poloneze. Bine primită a fost de către spectatori evoluţia trupei de dansuri ţigăneşti din Ghirişa, urmată de dansurile germane, susţinute de formaţia din Ratka, Ungaria. Suita momentelor de muzică populară a fost deschisă de Ansamblul Cetatea Codrului – Ardud, urmat de Petrică Mureşan şi Anamaria Florescu, solişti de muzică populară. Tot în cadrul grupajului folcloric a evoluat Nicolae Mureşan, solistul născut în localitatea Bolda, aşezare aparţinătoare comunei Beltiug. Spre lăsarea umbrelor au urcat pe scenă Bertici Fiverak, Tomy, iar apoi atmosfera a fost încinsă de Traian şi Valeria Ilea, urmaţi de evoluţia lui Feli, şi a Loredanei. Focurile de artificii de la miez de noapte au deschis balul în aer liber cu formaţia Erick şi Lore.

Cea de a doua zi a manifestării, duminică, 18 august, a fost deschisă deschisă la ora 15, cu dansuri prezentate de trupa de cabaret din Krzyzanowice – Polonia. Au urmat concertul fanfarei din Beltiug, formaţia Inedit, Ansamblul folcloric Ceatăra – Carei, alături de Ana Holdiş Pop, Jessy, Poor Peter şi Rozsas Viktoria, Aurel Tămaş şi Orchestra, Otilia (Bilionera) şi Connect-R. Din cadrul sărbătorii organizate de Primăria şi Consiliul Local Beltiug, în colaborare cu Asociaţia Podgorenilor Sfântu Orban, n-au lipsit expoziţiile şi degustările de vinuri ale unor viticulltori locali cu notorietate, strugurii de masă din producţia autohtonă, dar şi un reuşit concurs de artă culinară. La această din urmă menţionată manifestare au participat 15 echipe care s-au întrecut în a-şi manifesta măiestria în ceea ce priveşte gătitul unor mâncăruri pe bază de carne de porc, vită, vânat, oaie ş.a.

Alături de cei menţionaţi mai sus, printre invitaţi s-au numărat Ileana Blidar şi Crina Dobra, consilieri judeţeni, Grieb Csaba – primar Tăşnad, Balogh Tiberiu – primar Acâş, Ovidiu Marius Duma – primar Ardud, Beny Kira, Emilia Enătescu ş.a. Cei peste 150 de invitaţi din străinătate au sosit din Polonia, localitatea Krzyzanowice, fiind semnat şi protocolul de înfrăţire cu Beltiug, în cadrul unei şedinţe solemne desfăşurate pe 16 august, Ratka şi Nyirbeltek – Ungaria, Medzer – Slovacia ş.a.

2 comentarii

  1. Extraordinară e fotografia aceea cu preoții mai multor culte religioase și tinerii șvabi! Ar trebui să fie emblema județului nostru! Dar nu se poate pentru că nu vrea UDMR! ei vor mereu ceartă, zânzanie, separatism! FELICITĂRI OAMENILOR DIN BELTIUG CARE AU ORGANIZAT ACEST EVENIMENT! O adevărată lecție de conviețuire multietnică, în RESPECT RECIPROC!!!!

Lasă un răspuns

Connect with