Image 1
Image 2

Festivalul sătmărean de teatru se relansează la mijlocul lunii viitoare

Bessenyei Gedo Istvan, Stier Peter și Ovidiu Caița
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tranzit FESzT are loc în perioada 14-24 septembrie, cu spectacole de referinţă

Bessenyei Gedo Istvan, Stier Peter şi Ovidiu Caiţa
Bessenyei Gedo Istvan, Stier Peter şi Ovidiu Caiţa

După 3 ani de pauză din motive legate de priorităţile fostei administraţii locale, Teatrul de Nord a primit sprijinul Primăriei, Consiliului Local şi Consiliului Judeţean şi va relua tradiţia festivalurilor sătmărene de teatru, cu a 16-a ediţie, dacâ luăm în considerare toate denumirile pe care le-a avut evenimentul.

Festivalul, redenumit Tranzit FESzT, are loc în perioada 14-24 septembrie 2017 în mai multe locaţii: Teatrul de Nord (Sala Mare şi Sala Studio), Casa de Cultură a Sindicatelor (Sala Mare şi Sala Amfiteatru), scena mobilă de la Turnul Pompierilor şi chiar spaţiul stradal de pe Horea, unde vor avea loc flashmob-ul de deschidere şi unul din spectacolele serale.

La conferinţa de presă organizată marţi la prânz, managerul interimar Stier Peter şi cei doi directori artistici, Ovidiu Caiţa şi Bessenyei Gedo Istvan, au ţinut să sublinieze că vor fi prezentate spectacole de bună ţinută şi importante în contextul actual al artei teatrale moderne, cu o ofertă care cuprinde realizări ale unor regizori mari: Tompa Gabor (cu un spectacol al Teatrului German de Stat din Timişoara), Alexandru Dabija (cu un spectacol al Teatrului Act din Bucureşti care îl are cap de afiş pe Marcel Iureş), Mihai Măniuţiu (cu “Leonce şi Lena” de la Teatrul din Oradea, un spectacol care a făcut valuri în ultimii ani şi care la Satu Mare se va juca în aer liber), Andrei Şerban (cu spectacolul Teatrului Odeon din Bucureşti care închide festivalul), dar şi regizori cunoscuţi sătmărenilor, ca Keresztes Attila şi Cosmin Matei. În ce-l priveşte pe Ovidiu Caiţa, el are în festival două producţii.

Participă teatre din România, Ungaria, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova (“Woyzeck” al Teatrului “Eugen Ionescu” din Chişinău), evenimentul căpătând astfel o asumată dimensiune multiculturală. De altfel, aproape toate spectacolele vor beneficia de traduceri care să spargă barierele lingvistice. Şi preţurile se anunţă accesibile, biletele urmând a fi puse în vânzare de la începutul săptămânii viitoare. Evenimentul a fost finanţat în mod egal de Consiliul Local şi cel Judeţean, cu câte 100.000 de lei, existând şi sponsori ai festivalului. S-a considerat că debutul toamnei este o perioadă mai potrivită pentru organizare, atât pentru public cât şi pentru trupele invitate.

Programul complet îl găsiţi aici. Stagiunile Teatrului de Nord vor începe în luna octombrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with