Image 1
Image 2

Festival de tradiţii artistice la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 20 martie, la Satu Mare a continuat o nouă etapă a acţiunilor din cadrul proiectului “Tradiţiile artistice. Metode de învăţare non formală în România şi Ucraina”, finanţat din fonduri europene.

Proiectul este derulat de Palatul Copiilor Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Super Kids Satu Mare, Liga Pro Europa Satu Mare, Şcoala de Artă Solotvino, Ucraina, şi Primăria localităţii Solotvino.

Participanţi

          La manifestări au participat Gabriela Silvăşan, directoarea Palatului Copiilor Satu Mare, viceprimarul oraşului Solotvino (Slatina), Konya Ladislau, preşedintele Ligii Pro Europa Filiala Satu Mare, Mircea Câcu, dirijorul fanfarei, Nicu Sever Miclăuş, profesor, ambii de la Palatul Copiilor, Maria Tripon, cu Ansamblul Folcloric Oaşul Negreşti-Oaş, precum şi alţi reprezentanţi din Solotvino, Ucraina, între care şi 50 de elevi.

De la Palat la Primărie

          În această etapă, manifestările au început la Palatul Copiilor, unde s-au adunat grupuri de tineri din România, Ungaria şi Ucraina, îmbrăcaţi în port popular specific zonei din care provin. În jurul orei 10, escortaţi de echipaje cu maşini ale poliţiei, grupurile de copii s-au îndreptat spre Primăria municipiului Satu Mare. În fruntea coloanei se afla fanfara Palatului Copiilor, interpretând piese specifice, urmată de grupurile de tineri purtând pancarte cu inscripţia celor trei ţări participante la proiect: România, Ucraina, Ungaria. Ca grup distinct, din coloană făcea parte şi un grup de instrumentişti, condus de profesorul Nicu Miclăuş, care intepretau melodii populare.

La viceprimarul Marcela Papici

          Ajunsă la sediul Primăriei Satu Mare, coloana a fost întâmpinată de viceprimarul Marcela Papici. Gazda i-a invitat pe copii să viziteze interiorul instituţiei în timp ce reprezentanţii oaspeţilor au fost poftiţi în biroul primarului. Aici au avut loc cîteva discursuri protocolare, urmate de un schimb de cadouri simbolice.

          La ieşirea din sediul primăriei, copiii s-au prins în horă, după care, potrivit informaţiilor oferite de directoarea Gabriela Silvăşan, s-au deplasat la Filarmonica, unde au prezentat câte un spectacol. Tot în cadrul proiectului, în holul clădirii Filarmonicii a avut loc o expoziţie de desene, precum şi de obiecte din materiale refolosibile.

        În etapele anterioare, prin intermediul proiectului, 60 de elevi au fost formaţi în domeniile de artă tradiţională şi au colaborat la producţii artistice.

          Obiectivul proiectului îl reprezintă realizarea unei colaborări între instituţiile care se ocupă cu educaţia extraşcolară, din judeţul Satu Mare şi regiunea Zacarpatia, în educaţia artei vizuale, a dansurilor tradiţionale şi a muzicii instrumentale şi promovarea unei înţelegeri prin relaţii umane directe. Ca obiective specifice menţionăm sprijinirea schimburilor de informaţii privind patrimoniul cultural şi a experienţelor educative, atragerea cadrelor didactice şi a elevilor în activităţi culturale comune, asigurarea unui model de educaţie nonformală pentru integrarea educaţiei active în tradiţiile culturale interregionale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with