03.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Gabriel Leş, Octavian Petric, Diana Zorescu. Titlul emisiunii: Medicii care lucrează cu bolnavii covid vor primii bonus 500 de euro.(reluare) 01.00 Ştiri 01.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 03.00 Sport 04.30 Spectacol simfonic la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Gabriel Leş, Octavian Petric, Diana Zorescu. Titlul emisiunii: Medicii care lucrează cu bolnavii covid vor primii bonus 500 de euro.(reluare) 09.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Aurelia Pop. 10.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 10.55 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Despre icoane, sfinţi şi Muntela Athos. 11.41 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiunii: Mieii de Paşti îşi aşteaptă cumpărătorii. 13.25 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean. Titlul emisiunii: Ce obiective au secţiile sportive de la CSM Satu Mare. 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Gabriel Leş, Octavian Petric, Diana Zorescu. Titlul emisiunii: Medicii care lucrează cu bolnavii covid vor primii bonus 500 de euro.(reluare) 15.15 Teleshopping 15.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Pop. Titlul emisiunii: Lucrări urgente în zilele ce urmează. 16.50 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 18.00 Audienţe în direct, cu Victor Constantinovici (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct Victor Constantinovici (reluare)

Fermieri sătmăreni, nevoiţi să vândă grâul la 60-65 de bani kg, încă de pe câmp

Scris de Ioan Aniţaş, 20 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai sunt câteva zile, dacă şi vremea va permite, până ce fermierii sătmăreni vor termina recoltatul grâului, unii chiar au terminat. Producţiile sunt de la bune spre foarte bune, în funcţie de soiul folosit, potenţialul productiv al solului, dar şi în funcţie de tratamentele făcute şi cantităţile de îngrăşăminte administrate.

Marea problemă a fermierilor mici în special, fiind vorba despre cei care nu deţin spaţii de depozitare, o reprezintă presiunea de a comercializa producţia direct din câmp. Aceştia se văd obligaţi să vândă producţia la preţuri cuprinse între 60 şi 65 de bani kilogramul, în funcţie de calitate şi parametri de panificaţie, sumă ce nu acoperă costurile de producţie.

Iată că şi în acest an, asemeni anilor precedenţi, marii cumpărători de grâu n-au stabilit un preţ de achiziţie care să fie mulţumitor şi pentru micul fermier, dar cumpără. Potrivit unor surse, poate chiar speculaţii, cumpărătorii oferă în această perioadă cu aproximativ 20 de euro/tonă mai puţin decât în condiţiile în care producătorii şi-ar putea acoperi cheltuielile fără a înregistra profit. Acestă ofertă înseamnă aproape 10 bani în minus pe kilogram. Mulţi fermieri şi-ar dori ca la nivel naţional să fie stabilit un preţ minim de referinţă pentru grâul panificabil, dar şi pentru cel furajer, fiind asigurată astfel o anume protecţie a celor ce trudesc pe ogoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.