14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Fermieri sătmăreni, nevoiţi să vândă grâul la 60-65 de bani kg, încă de pe câmp

Scris de Ioan Aniţaş, 20 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai sunt câteva zile, dacă şi vremea va permite, până ce fermierii sătmăreni vor termina recoltatul grâului, unii chiar au terminat. Producţiile sunt de la bune spre foarte bune, în funcţie de soiul folosit, potenţialul productiv al solului, dar şi în funcţie de tratamentele făcute şi cantităţile de îngrăşăminte administrate.

Marea problemă a fermierilor mici în special, fiind vorba despre cei care nu deţin spaţii de depozitare, o reprezintă presiunea de a comercializa producţia direct din câmp. Aceştia se văd obligaţi să vândă producţia la preţuri cuprinse între 60 şi 65 de bani kilogramul, în funcţie de calitate şi parametri de panificaţie, sumă ce nu acoperă costurile de producţie.

Iată că şi în acest an, asemeni anilor precedenţi, marii cumpărători de grâu n-au stabilit un preţ de achiziţie care să fie mulţumitor şi pentru micul fermier, dar cumpără. Potrivit unor surse, poate chiar speculaţii, cumpărătorii oferă în această perioadă cu aproximativ 20 de euro/tonă mai puţin decât în condiţiile în care producătorii şi-ar putea acoperi cheltuielile fără a înregistra profit. Acestă ofertă înseamnă aproape 10 bani în minus pe kilogram. Mulţi fermieri şi-ar dori ca la nivel naţional să fie stabilit un preţ minim de referinţă pentru grâul panificabil, dar şi pentru cel furajer, fiind asigurată astfel o anume protecţie a celor ce trudesc pe ogoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.