17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Fermieri sătmăreni, nevoiţi să vândă grâul la 60-65 de bani kg, încă de pe câmp

Scris de Ioan Aniţaş, 20 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai sunt câteva zile, dacă şi vremea va permite, până ce fermierii sătmăreni vor termina recoltatul grâului, unii chiar au terminat. Producţiile sunt de la bune spre foarte bune, în funcţie de soiul folosit, potenţialul productiv al solului, dar şi în funcţie de tratamentele făcute şi cantităţile de îngrăşăminte administrate.

Marea problemă a fermierilor mici în special, fiind vorba despre cei care nu deţin spaţii de depozitare, o reprezintă presiunea de a comercializa producţia direct din câmp. Aceştia se văd obligaţi să vândă producţia la preţuri cuprinse între 60 şi 65 de bani kilogramul, în funcţie de calitate şi parametri de panificaţie, sumă ce nu acoperă costurile de producţie.

Iată că şi în acest an, asemeni anilor precedenţi, marii cumpărători de grâu n-au stabilit un preţ de achiziţie care să fie mulţumitor şi pentru micul fermier, dar cumpără. Potrivit unor surse, poate chiar speculaţii, cumpărătorii oferă în această perioadă cu aproximativ 20 de euro/tonă mai puţin decât în condiţiile în care producătorii şi-ar putea acoperi cheltuielile fără a înregistra profit. Acestă ofertă înseamnă aproape 10 bani în minus pe kilogram. Mulţi fermieri şi-ar dori ca la nivel naţional să fie stabilit un preţ minim de referinţă pentru grâul panificabil, dar şi pentru cel furajer, fiind asigurată astfel o anume protecţie a celor ce trudesc pe ogoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.