22.11.2019 00.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Răduc. Titlul emisiunii: Arbuştii fructiferi – culturi de nişă. 05.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Voicu Sichet. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 10.00 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. 10.30 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 11.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 14.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Şedinţă de Consiliu Local Satu Mare 16.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul emisiunii: Ultimii dogari din Turulung. 17.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 18.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare)

Fermele mari îşi fac incineratoare de ars cadavre

Scris de Ioan Aniţaş, 03 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Stingerea unui focar de pesta porcina

Stingerea unui focar de pesta porcina

Ecarisarea animalelor moarte reprezintă o problemă atât pentru fermieri, cât şi pentru autorităţile publice locale, mai ales în perioada de vară.

Asta mai ales pentru faptul că la nivelul unităţilor administrativ teritoriale nu s-au găsit resursele financiare necesare pentru amenajarea acelor spaţii de frig prevăzute de lege în vederea păstrării cadavrelor până la ridicarea lor de către firma prestatoare.

Situaţia de monopol s-a dovedit dăunătoare

Ca şi cum aceste probleme menţionate mai sus n-ar fi reprezentat suficiente bătăi de cap pentru autorităţile publice locale, dar şi pentru crescătorii de animale, în urmă cu aproximativ două-trei săptămâni, singura firmă din România specializată în colectarea, transportul şi neutralizarea hoiturilor de animale, a cerut intrarea în faliment.

Situaţia este fără precedent. Cu siguranţă aşa se întâmplă şi în alte domenii ale vieţii economice, în condiţiile în care se întâlneşte situaţia de monopol, precum cea despre care facem vorbire.

Situaţia este îngrijorătoare mai ales în condiţiile actuale, când pesta porcină africană pare de nestăvilit în România, din Bulgaria ameninţă pesta rumegătoarelor mici, iar în vreme de toamnă, nu poate fi exclusă nici gripa aviară, boală care a condus în anii anteriori la uciderea a milioane de păsări de curte.

Cu privire la eventualele pericole care îi „pândesc” pe fermierii sătmăreni, am vorbit cu doctorul veterinar Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare.Interlocutorul nostru a confirmat situaţia dificilă în care se află prestatorul de servicii care a deţinut situaţia de monopol în România, dar s-a dovedit optimist.

Potrivit doctorului Dumuţa, o serie de mari crescători de animale din judeţ, dar şi procesatori, au căutat din timp soluţii cu intenţia de a nu ajunge într-un blocaj. Nu ştim dacă au anticipat o posibilă asemenea situaţie dificilă – intrarea în faliment a prestatorului.

Pe seama investiţiilor proprii, o bună parte din agenţii economici la care facem referire şi-au achiziţionat incineratoare, ceea ce le oferă un anume confort în acest domeniu al neutralizării deşeurilor rezultate din procesul de producţie.

Nu ne-am propus aici să prezentăm o listă a acelor agenţi economici care au găsit resursele financiare pentru a rezolva o problemă de maxim interes pentru activitatea pe care o desfăşoară.

Incineratorul dorit în judeţ rămâne o bună intenţie irealizabilă

Cu ani în urmă, la nivelul Consiliului Judeţean Satu Mare, s-a discutat problema colectării, transportului şi neutralizării cadavrelor de animale. Asta ca urmare a numeroaselor nemulţumiri ale primarilor şi fermierilor din judeţ, cu privire la sumele umilitoare solicitate de prestator.

Dezbaterea a fost destul de aplicată, fiind făcută propunerea de a se construi la nivel de judeţ a unui incinerator. Se pare că acest subiect a rămas de ordinul trecutului. Investiţia putea face obiectul unui proiect finanţat din fonduri ale Uniunii Europene – UE, numai că nu s-a mai întreprins mare lucru în vederea materializării.

După cum ne-a spus doctorul veterinar Nicolae Dumuţa, au existat unele aspecte de ordin legislativ, dar şi birocratic. Iată că în acest fel, o investiţie utilă judeţului, în mod special fermierilor mari şi mici, a fost abandonată.

În prezent, se pot neutraliza cadavrele de animale din judeţ

Discuţia cu doctorul Nicolae Dumuţa am purtat-o şi pe seama situaţiei existente la noi în judeţ, în condiţiile în care nu sunt stinse toate focarele de pestă porcină africană. Este deja cunoscut faptul că în judeţ mai sunt nestinse doar 7 focare, dar există toate şansele ca în timp relativ scurt, dacă alte situaţii nu apar, la noi în judeţ să vorbim la timpul trecut apropiat despre această maladie.

Situaţia este staţionară şi în mediul silvatic, fără a fi descoperite cadavre de mistreţi cu pestă porcină africană.Interlocutorul nostru are convingerea că în actualele condiţii, când succesiv se sting focarele de pestă porcină africană, iar numeroşi fermieri mari din zootehnie şi-au cumpărat incineratoare, problema pare ca şi rezolvată.

Incineratorul deţinut de o firmă privată din Peleş, în colaborarea cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, pot face faţă neutralizării cadavrelor de animale din gospodăriile populaţiei. Firma este dispusă a face investiţii pentru a-şi mări capacitate de neutralizare.

Se cuvine menţionat faptul că mistreţii împuşcaţi din zona de focar fac obiectul incinerării/îngropării, chiar dacă nu sunt cu pestă porcină africană, în vreme ce ceilalţi mistreţi fac obiectul valorificării.

Există speranţa ca măsurile preventive luate de DSVSA Satu Mare, în colaborare cu administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ şi cu crescătorii de porci, o să permită ţinerea sub control a blocării virusului ucigaş în zonele în care a fost confirmat.

Abonează-te acum Online!
  1. Medic a spus: 04 octombrie 2018, ora 08:52

    Ar trebui si noi sa incepem sa ne incineram ,daca de zilele meficale ale orasului tau nu poti participa la o ora sa audiezi subiectele care te intereseaza……din prezentarile facute.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.