Image 1
Image 2

Fermă din Săcășeni, lovită de pestă africană: 5.000 de porci vor fi omorâți

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Boala a fost confirmată în cadrul maternităţii, ferma fiind mixtă

Până la începutul acestei săptămâni, vreme de peste doi ani, se vorbea despre existenţa focarelor de pestă porcină africană – PPA în gospodăriile populaţiei şi în mediul silvatic, la mistreţi, în judeţul Satu Mare. Iată că implacabilul s-a produs.

După focarul de PPA din Chegea stins, era o chestiune de timp, potrivit unor supoziţii, să reapară această maladie, numai că pe cuprinsul comunei mai că nu mai sunt porci în gospodăriile populaţiei. De această dată febra porcină africană a lovit într-o exploataţie cu aproximativ 5.000 de capete din Săcăşeni. Urmare a confirmării focarului, sub coordonarea subprefectului judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B) – Unitatea Locală de Decizie au aprobat miercuri, 25 septembrie 2019, “Planul de măsuri pentru controlul bolii pesta porcină africană în exploataţia S.C. MASTVET S.R.L Săcăşeni Ferma 5, jud. Satu Mare”.

Potrivit celor transmise de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A) Satu Mare au fost înregistrate aproximativ 5.000 capete animale (porci) din exploataţie, s-a impus interdicţia de scoatere din exploataţia afectată a furajelor pentru animale şi a altor materiale. De asemenea, s-a stabilit zona de restricţie (protecţie şi supraveghere) în jurul focarului cu o rază de 3 km, respectiv în Cig, Ganaş, Săcăşeni, Sărăuad. Zona de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km include localităţile Tăşnad, Blaja, Căuaş, Valea Morii, Santău, Ghileşti, Silvaş, Ady Endre, Eriu Sâncrai, Satu Mic, Mihăieni, Unimăt, Sechereşa, Chegea.

Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată în conformitate cu legislaţia în vigoare. Procedura de eradicare a bolii a fost începută, sub supravegherea autorităţilor cu atribuţii în domeniu. Este primul focar de pestă porcină înregistrat la o societate comercială din judeţul Satu Mare.

Este vorba despre o fermă mixtă

Potrivit unor informaţii obţinute pe surse credibile, în ferma respectivă sunt aproximativ 4.800 de porci de vârste şi greutăţi diferite. Sursa care a dorit să rămână anonimă spunea că boala a fost confirmată în cadrul maternităţii, ferma fiind mixtă – producţie purcei, creştere şi îngrăşare. Ca urmare a acestei situaţii nedorite, premieră la noi în judeţ, s-a dispus uciderea tuturor porcilor existenţi pe platforma respectivă.

Împreună cu medicii veterinari s-au stabilit coordonatele gropii din imediata vecinătate a fermei, unde vor fi îngropate animalele pe măsură ce ele vor fi ucise. Uciderea porcilor se face prin gazare, după care se îngroapă. S-a considerat că gazarea este metoda cea mai eficientă, rapidă, fără a chinui animalele.

În ciuda faptului că proprietarul fermei o să fie despăgubit, pierderile economice sunt imense. Asta şi pentru faptul că după dezinfectarea fermei adăposturile vor rămâne goale câteva luni de zile (legislaţia prevede minimum 45 de zile după finalizarea dezinfecţiei), ceea ce ar putea însemna un ciclu de creştere şi îngrăşare. Cu siguranţă nu va fi uşoară nici activitatea de evaluare a scroafelor existente pentru a se face despăgubirea în funcţie de valoarea lor biologică a animalelor şi preţul la bursă al tineretului destinat îngrăşării. Potrivit unor estimări, nu este exclus să treacă doi sau trei ani până când această fermă de reproducţie, creştere şi îngrăşare a porcilor să ajungă iar la efectivele ucise ca urmare a confirmării virusului în zona de maternitate.

După cum ne-a spus doctorul veterinar Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, din efectivul menţionat mai sus aproximativ 2.700 de capete sunt purcei şi tineret, iar peste 2.000 de animale se aflau în ciclul de îngrăşare şi au greutăţi între 70 şi 90 de kilograme fiecare. Ca o curiozitate, nu cu mult timp în urmă a fost achiziţionat pentru fermă un vier cumpărat cu factură la preţul de 2.500 de euro.

Groapa în care se pun porcii are fundul căptuşit cu folie de plastic rezistentă, după care s-a aşternut un strat de paie şi unul de argilă pentru a se evita contaminarea solului. Desigur, se vor utiliza substanţe dezinfectante inclusiv la închiderea gropii şi după aceea.

Comentariile sunt de prisos.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

INCENDIU LA DOBRA

O casă a luat foc

Vineri, 08.09.2023, în jurul orei 23.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, a fost solicitat să intervină pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Dobra.