Image 1
Image 2

Ferma din Săcăşeni are 80% din angajaţi din localităţi în care au existat focare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sunt posibili vectori de transmitere a virusului de pestă porcină africană

În perioada 20 – 26 septembrie inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat 131 de acţiuni de control.

Amendă de 1.200 lei pentru un crescător de ovine din Ghirolt

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale reprezentând o amendă în valoare de 1.200 lei, în cazul unui crescător particular de animale din localitatea Ghirolt, pentru vânzarea de ovine fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, respectiv 3 avertismente în cazurile unor crescători particulari, din localităţile Moftin, Sătmărel şi Livada, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

În cursul lunii septembrie, au fost stinse 9 focare de Pestă Porcină Africană în localităţile Sărăuad – 6 focare, Tăşnad – 2 focare, Santău – 1 focar.

Rămân active focarele de Pestă Porcină Africană în exploataţiile non-profesionale din localităţile: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Cidreag – 5, Halmeu – 1, Valea Seacă – 1.

În această săptămână a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană într-o exploataţie comercială de creştere a suinelor, din localitatea Săcăşeni, cu un efectiv aproximativ de 5.000 porci. Această tragedie pote fi pusă pe seama factorului uman în ceea ce priveşte transmiterea virusului ucigaş. Ferma are 80% din angajaţi din localităţi din vecinătatea oraşului Tăşnad, în care au existat focare de PPA.

Din cei 153 (152 anterior) de mistreţi găsiţi morţi în 16 Fonduri de Vânătoare un număr de 116 au fost pozitivi, iar din cei 1.486 (1.475 anterior) mistreţi împuşcaţi în 45 de Fonduri de Vânăoare, un număr de 41 (40 anterior) de mistreţi au fost declaraţi pozitivi, în urma examenelor de laborator.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziţii. În localităţile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns