22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Fenomenul „Sorina”

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După o pauză relativă, cazul fetiței Sorina din Baia de Aramă redeschide subiectul „republicii procurorilor”, atât de drag ambelor tabere, din motive electorale. Mihai Fifor, devenit după epoca Dragnea unul din liderii importanți ai PSD, spune că ” așa se întâmplă când o societate își rezolvă problemele cu procurorii”. Călin Popescu Tăriceanu, tot legat de acest caz, relansează teza cu România „republica procurorilor”.

Oarecum în contrapartidă, Dan Barna cere guvernului să dea publicității un raport GRECO referitor la statul de drept, raport care vizează desființarea secției speciale de anchetare a magistraților.

Reacția PSD nu este atât de radicală încât să ceară concomitent cu desființarea Secției Speciale și desființarea DNA. Pe parcursul campaniilor electorale este posibil să se ajungă la dispute de acest fel. Fără un personaj ca Liviu Dragnea, este mai greu de acuzat PSD că modifică legile justiției pentru un singur om. Este greu, dar nu imposibil. În general temele electorale vor rămâne cele vechi.

Mai devreme sau mai târziu, se va reveni la vechile dispute pe marginea justiției. Pentru reaprinderea patimilor este nevoie doar de o scânteie, iar cazul fetiței agresate de o procuroare poate declanșa un incendiu politico-electoral.

Fără Dragnea, PSD nu se mai aventurează într-un război pe față cu justiția. Nu știm ce se va întâmpla după congresul PSD de la sfârșitul acestei săptămâni. Viorica Dăncilă a lăsat la liber înscrierea pentru desemnarea candidatului prezidențial. Mai mult, se pare că la concurs va fi măsurat și Tăriceanu, dimpreună cu propunerile din PSD. Victor Ponta se raliază și el proiectului și propune un candidat comun PSD-ALDE-Pro România.

Asta înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât constituirea unui pol al stângii, în condițiile în care la dreapta se prefigurează o spargere a unității, prin hotărârea USR-PLUS de a avea un candidat propriu, concurându-l pe candidatul PNL. Soluția, deja avansată, ar fi retragerea onorabilă a lui Klaus Iohannis din cursă, ivindu-se șansa de a fi desemnat președinte al Consiliului European. O funcție reprezentativă, dar care i s-ar potrivi actualului președinte, acesta având și prestanță și o predispoziție spre puterea simbolică, decorativă.

În acest mandat a demonstrat cu prisosință că îi plac accesoriile puterii, întâlniri la vârf cu personalități foarte vizibile, vizite în locuri exotice etc.

Nu știm cum vor evolua lucrurile în cazul Sorina. PSD are interesul ca protestele să se amplifice. Opoziția vrea să se termine rapid, înainte ca „Sorina” să nu devină un fenomen, gen „incendiul de la Colectiv” sau Rosa Parks, prima negresă care s-a opus segregației refuzând să se ridice de pe scaun într-un autobuz pentru a se așeza un alb. Incendiile social-politico-electorale pornesc de la fapte banale.

Întâmplarea, în ciuda aparențelor, are toate ingredientele pentru o poveste de succes, cu priză la public. Este un copil abandonat de părinții naturali, este de etnie romă, a fost luată în plasament familial de familia unei asistente sociale, iar cei care vor să o adopte sunt români plecați în străinătate. La acțiunea de „extragere” din familie au participat vreo 15 mascați, o procuroare a agresat un copil fără apărare. Se mai adaugă și posibilitatea ca procesul prin care familia din America a primit adopția să fi fost viciat de fapte de corupție. Deci pot intra în scenă atât DNA, cât și Secția Specială de Anchetare a Magistraților, încă neabreviată. Prin abreviare s-ar putea să se ajungă la SSAM, iar prin supraabreviere la un nedorit SS.

Abonează-te acum Online!