Image 1
Image 2

Femeia în diversele ei ipostaze a fost venerată la Cenaclul Afirmarea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Prin definiţie cenaclul este un forum de dezbatere a unor creaţii literare şi artistice, indiferent că este vorba despre creaţii ale membrilor cenaclului sau ale altora. Uneori, cenacliştii îşi permit să se abată de la regulă, moment în care în cadrul reuniunilor periodice susţin adevărate regaluri literare. Un asemenea eveniment a avut loc la recenta întâlnire a membrilor Cenaclului literar Afirmarea, care s-au reunit la Centrul Cultural G. M. Zamfirescu din Satu Mare.

Pe agenda recentei reuniuni cenacliere s-a aflat poezia dedicată femeii, în diversele sale ipostaze.
La această întâlnire dedicată poeziei în care este venerată femeia, protagoniştii întâlnirii au fost Cornel Burcea şi col. (r.) Vasile Rus. Având în vedere faptul că cei doi invitaţi diferă enorm de mult prin opţiunile lor literare, era firesc să se desfăşoare o reuniune în două secţiuni.

În prima secţiune a recitat Cornel Burcea, din creaţii ale unor poeţi precum M. Eminescu, Octavian Goga, Serghei Esenin, Vasile Militaru ş.a. Poemele recitate de Cornel Burcea au umplut sufletele de bucurie, adesea şi ochii de lacrimi, ai celor care şi-au propus să participe la o asemenea reuniune dedicată femeii.

Deosebit de bine au fost primite şi poemele scrise şi recitate de col. (r.) Vasile Rus, cel care a adus în atenţia cenacliştilor poeme proprii, pline de încărcătură emoţională. Cum şedinţa a fost una de factură specială, n-au lipsit nici fragmente de poezie patriotică din creaţia nonagenarului Vasile Rus.

Despre femeia mamă, soţie, soră, fiică sau iubită, au vorbit George Terziu, Mihai Sas, Gheorghe Cormoş, Claudiu Govor, Maria Letai, Andrei Sălăjan, Livia Mărcan şi Ioan Sălăjanu.

Recitalul de poezie a fost o reuşită, participanţii copleşiţi de emoţie şi-au depănat frumoase amintiri petrecute sau trăite alături de mamele lor.

Concluziile reuniunii cenacliere s-au tras în compania sarmalelor tradiţionale, stropite cu pălincă şi vin.
Alături de cei menţionaţi mai sus, la şedinţa dedicată femeii au mai participat Liliana Lazăr Dobos, Georgeta Govor, Gheorghe Molnar şi semnatarul acestor rânduri, în postură de moderator.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

S-au împlinit 139 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu

JUSTIȚIE

Un scurt capitol din procesul liderului PNȚ Iuliu Maniu

București, 11 noiembrie 1947: în urmă cu 76 de ani, Tribunalul Militar a încheiat un capitol important din istoria sa postbelică – procesul lui Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc (PNȚ), și al altor membri proeminenți ai partidului, printre care Ion Mihalache și Grigore Gafencu.

IFPLUSMONUMENTE ALE UNIRII ROMÂNIA

Oare cum ar fi schimbat Monumentul Unirii, proiectat de Aurel Popp, peisajul cultural și istoric al României, dacă ar fi fost realizat?

La doar un deceniu după Unirea din 1918, un grandios Monument al Unirii, gândit de Aurel Popp dar neconstruit din cauza costurilor și dezacordurilor, rămâne o pagină neîncheiată în istoria românească, reînviind astăzi întrebări despre identitatea națională.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now