Image 1
Image 2

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a înaintat Guvernului o listă de revendicări

Ioan Dragan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 Ioan Dragan 1     Ioan Drăgan, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a remis redacţiei ziarului nostru un comunicat cuprinzând revendicările pe care această organizaţie sindicală le adresează Guvernului. Redăm integral textul primit.

Faţă de situaţia critică a salariaţilor din sistemul din învăţământ, confruntaţi cu: subfinanţarea cronică a educaţiei, atât din punct de vedere al veniturilor angajaţilor, cât şi al bazei materiale; birocratizarea actului educaţional; politizarea excesivă a sistemului etc. – generată de politica dusă de fosta guvernare, în perioada 2009 – 2012;

Ţinând cont de tergiversarea rezolvării problemelor învăţământului şi de lipsa de finalitate a discuţiilor purtate cu reprezentanţii actuali ai executivului şi legislativului.

Întrucât în ultimii cinci ani nu s-a acordat nicio creştere salarială pentru personalul din învăţământ şi nici nu se preconizează o asemenea măsură în perioada imediat următoare;

În contextul eşalonării repetate a drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” solicită:

1. Modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este imperios necesară, cel puţin în ceea ce priveşte: renunţarea la finanţarea „per elev/preşcolar”; componenţa consiliului de administraţie; nivelurile sistemului de învăţământ; acordarea gradaţiei de merit şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar; decontarea cheltuielilor de navetă pentru tot personalul din învăţământ; reintroducerea diverselor drepturi şi facilităţi reglementate pentru salariaţii din învăţământ şi copiii acestora; eliminarea discriminărilor.

2. O lege pentru salarizarea personalului din învăţământ, care să ţină seama de importanţa socială a acestei categorii socio-profesionale şi să reglementeze cel puţin: ajutor de naştere – cel puţin un salariu de bază; indemnizaţie de pensionare – cel puţin trei salarii; ajutor financiar de 100 euro pentru achiziţionarea de cărţi, programe educaţionale etc.; spor de doctorat, reintroducerea sporului de vechime la calculul cumulului; sporurile pentru condiţii de muncă – în cuantum de 15% la salariu; premiul din suma de 2% pe fondul de salarii; premiul anual. Pentru personalul nedidactic: modificarea grilei de salarizare; acordarea sporului de stabilitate şi a sporului de complexitate etc.

3. Alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie;

4. Elaborarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare personalului din sistemul de învăţământ, care să cuprindă şi propunerile sindicale;

5. Debirocratizarea actului educaţional;

6. Depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar;

7. Executarea sentinţelor judecătoreşti având ca obiect plata drepturilor salariale cuvenite personalului din învăţământ;

8. Deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice;

9. Eficientizarea cheltuielilor privind investiţiile în infrastructură;

10. Elaborarea urgentă a Regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ şi a celui privind Consiliul de administraţie.

Având în vedere faptul că acţiunile sindicale sunt puse în slujba intereselor membrilor acestora, în măsura în care nu se dă curs revendicărilor noastre, federaţia va organiza şi alte acţiuni revendicative în funcţie de opţiunea membrilor sondată prin referendumul lansat în unităţile şcolare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with