Federaţia asociaţiilor de părinţi este de acord cu descentralizarea administrării testelor pentru elevi

Scris de Vasile Nechita, 22 noiembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Decizia Ministerului Educaţiei de a descentraliza administrarea testelor pentru elevi este catalogată drept „corectă” de către reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – EDUPART. Aceştia spun, într-un comunicat primit de Edupedu.ro, că măsura nu este suficientă şi cer consultări pentru o nouă procedură de testare.

Redăm o parte din comunicat:

“Federaţia Naţională a Părinţilor a susţinut permanent necesitatea testării periodice, în masă, a elevilor.

În luna martie 2021, FNAP a aplicat un chestionar având ca temă acordul părinţilor privind testarea copiilor la care au răspuns aproape 70.000 de părinţi. Rezultatele, care au evidenţiat existenţa unui procent de 37% părinţi, care se opuneau testării cu teste non invazive, au fost comunicate Ministerului Educaţiei. (…)

Însă, rămâne o problemă majoră, cu multe necunoscute, modul în care aceste teste vor fi administrate/autoadministrate. Considerăm că, din momentul deciziei achiziţionării acestor teste şi până acum, ar fi trebuit să avem o procedură clară şi aplicabilă în mod real.

Având în vedere  faptul că specialiştii atrag atenţia asupra riscului epidemiologic pe care îl presupune administrarea testelor în sălile de clasă, simultan, unui număr semnificativ de elevi, lipsa cabinetelor medicale şi a personalului medical în şcoli, infrastructura şcolară, opoziţia cadrelor didactice, exprimată de cele două mari federaţii sindicale din în învăţământ, FSE şi FSLI, de a administra testele elevilor, considerăm corectă decizia Ministerului Educaţiei de a descentraliza modul de administrare a testelor, lăsând decizia la nivelul unităţii de învăţământ.       

Aceasta nu este, însă, o măsură suficientă. Pentru a nu crea şi mai mult haos, pentru a nu transforma testarea elevilor într-un eşec răsunător şi pentru ca efortul bugetar pentru achiziţionarea a 7 milioane de teste salivare să nu devină inutil, este imperios necesar să fie elaborate, cât mai repede, proceduri clare privind modul de administrare, prezentare a rezultatelor, parcursul ulterior în cazul unui rezultat pozitiv, colectarea testelor folosite etc. (…)”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517