26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Faţă în faţă

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă apele s-au despărţit de uscat. PSD şi-a fixat drept adversar natural DNA şi a decis să lupte pe faţă împotriva acestei instituţii. Cum o face? Se foloseşte de problemele din interiorul instituţiei.

Chemat de urgenţă în ţară din Japonia, ministrul Justiţiei este somat să ceară verificări şi să propună demiterea şefei DNA.
Unde se va ajunge? Este nefiresc şi înafara oricăror norme constituţionale ca două instituţii care fac parte din „regnuri” diferite să se confrunte pe faţă.

Este ca şi când un leu s-ar lupta cu un copac. PSD, ca partid parlamentar, face parte din puterea legislativă, iar ca partid guvernamental din puterea executivă. DNA este parte a puterii judecătoreşti, dar care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului de Justiţie. Mai departe, şeful DNA este numit de preşedinte, dar la propunerea ministrului de Justiţie, în realitate a premierului şi partidului acestuia.

Acum avem următoarea situaţie: Laura Codruţa Kovesi a fost propusă în funcţia de procuror şef DNA de fostul premier Victor Ponta. Acesta spune că la sugestia lui Liviu Dragnea. Lucrurile s-au schimbat. Liviu Dragnea este cel ce cere demiterea Laurei Kovesi. Nu direct, ci prin intermediul unor personaje mai libertine din PSD, aşa cum este Codrin Ştefănescu.

Se spune că orice cetate ce pare inexpugnabilă este distrusă din interior. Punctul vulnerabil a apărut la DNA Ploieşti, o unitate de elită care a instrumentat dosare grele, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga, familia Cosma. Aici au apărut defecţiunile. Un membru al familei Cosma afirmă că a participat la fabricarea unor probe false.

Dacă după verificări se va dovedi că lucrurile stau aşa cum spune fostul parlamentar Vlad Cosma, ce măsuri se vor lua? Aceasta este marea întrebare. Va fi ridicată excepţia de la Ploieşti la rangul de politică generalizată la nivelul întregului DNA? Aceasta este tendinţa generală. Aici ar vrea să ajungă PSD şi ALDE.

Miza este uriaşă. Procurorii DNA trebuie să demonstreze că materialele prezentate de Vlad Cosma sunt contrafăcute. În caz contrar rămâne valabilă acuzaţia că la DNA se măsluiau probele. Folosită în regimurile totalitare, metoda induce ideea de poliţie politică. Într-o societate democratică nu există acuzaţie mai gravă.

Dar DNA reuşise să-şi croiască o imagine externă foarte pozitivă. Mass media internaţională a lăudat performanţele instituţiei şi personalitatea Laurei Kovesi, devenită un simbol al luptei anti-corupţie. Toate acestea pot cădea ca un castel de nisip?

Nici o altă instituţie nu s-a găsit în faţa unei asemenea încercări. Preşedintele Iohannis, un susţinător al DNA, şi cel ce i-a reînnoit mandatul actualei şefe DNA, nu scoate un cuvânt.

În acelaşi timp PSD are în exterior o imagine deplorabilă, de partid corupt care vrea să-şi subordoneze Justiţia. Lupta decisivă dintre PSD şi DNA se va da pe imagine. Nu poate câştiga decât unul. Care va fi acela?

PSD pare să nu-i mai pese de ce se spune în exterior despre el. Pare hotărât să meargă până la capăt. DNA a avut foarte mulţi susţinători, mai ales printre cei care ies în stradă. Ultimele evenimente dau naştere la o anumită rezervă chiar şi din partea susţinătorilor fanatici.

Abonează-te acum Online!