Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la urmă apele s-au despărțit de uscat. PSD și-a fixat drept adversar natural DNA și a decis să lupte pe față împotriva acestei instituții. Cum o face? Se folosește de problemele din interiorul instituției.

Chemat de urgență în țară din Japonia, ministrul Justiției este somat să ceară verificări și să propună demiterea șefei DNA.
Unde se va ajunge? Este nefiresc și înafara oricăror norme constituționale ca două instituții care fac parte din “regnuri” diferite să se confrunte pe față.

Este ca și când un leu s-ar lupta cu un copac. PSD, ca partid parlamentar, face parte din puterea legislativă, iar ca partid guvernamental din puterea executivă. DNA este parte a puterii judecătorești, dar care își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului de Justiție. Mai departe, șeful DNA este numit de președinte, dar la propunerea ministrului de Justiție, în realitate a premierului și partidului acestuia.

Acum avem următoarea situație: Laura Codruța Kovesi a fost propusă în funcția de procuror șef DNA de fostul premier Victor Ponta. Acesta spune că la sugestia lui Liviu Dragnea. Lucrurile s-au schimbat. Liviu Dragnea este cel ce cere demiterea Laurei Kovesi. Nu direct, ci prin intermediul unor personaje mai libertine din PSD, așa cum este Codrin Ștefănescu.

Se spune că orice cetate ce pare inexpugnabilă este distrusă din interior. Punctul vulnerabil a apărut la DNA Ploiești, o unitate de elită care a instrumentat dosare grele, Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Vasile Blaga, familia Cosma. Aici au apărut defecțiunile. Un membru al familei Cosma afirmă că a participat la fabricarea unor probe false.

Dacă după verificări se va dovedi că lucrurile stau așa cum spune fostul parlamentar Vlad Cosma, ce măsuri se vor lua? Aceasta este marea întrebare. Va fi ridicată excepția de la Ploiești la rangul de politică generalizată la nivelul întregului DNA? Aceasta este tendința generală. Aici ar vrea să ajungă PSD și ALDE.

Miza este uriașă. Procurorii DNA trebuie să demonstreze că materialele prezentate de Vlad Cosma sunt contrafăcute. În caz contrar rămâne valabilă acuzația că la DNA se măsluiau probele. Folosită în regimurile totalitare, metoda induce ideea de poliție politică. Într-o societate democratică nu există acuzație mai gravă.

Dar DNA reușise să-și croiască o imagine externă foarte pozitivă. Mass media internațională a lăudat performanțele instituției și personalitatea Laurei Kovesi, devenită un simbol al luptei anti-corupție. Toate acestea pot cădea ca un castel de nisip?

Nici o altă instituție nu s-a găsit în fața unei asemenea încercări. Președintele Iohannis, un susținător al DNA, și cel ce i-a reînnoit mandatul actualei șefe DNA, nu scoate un cuvânt.

În același timp PSD are în exterior o imagine deplorabilă, de partid corupt care vrea să-și subordoneze Justiția. Lupta decisivă dintre PSD și DNA se va da pe imagine. Nu poate câștiga decât unul. Care va fi acela?

PSD pare să nu-i mai pese de ce se spune în exterior despre el. Pare hotărât să meargă până la capăt. DNA a avut foarte mulți susținători, mai ales printre cei care ies în stradă. Ultimele evenimente dau naștere la o anumită rezervă chiar și din partea susținătorilor fanatici.

Să mai vorbim și despre opoziție

USR-PLUS a dispărut, locul său fiind luat de Alianța Dreapta Unită, Compusă din elemente politice disparate, USR, Forța Dreptei și PMP, pe bună dreptate te întrebi ce au în comun Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac?