Image 1
Image 2

Expoziţie dedicată pictorului-comandor Dimitrie Ştiubei

Lucrare marină de Dimitrie Ştiubei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lucrare marină de Dimitrie Ştiubei
Lucrare marină de Dimitrie Ştiubei

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Navale, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Muzeul Marinei Române, Clubul Amiralilor, Cercul Militar Tulcea a organizat  sâmbătă, 5 iulie 2014, ora 10.00, la sediul Cercului Militar Tulcea, expoziţia dedicată pictorului-comandor Dimitrie Ştiubei, ultimul şi cel mai mare pictor marin din epoca noastră, cum a fost numit de prestigioasa şi influenta publicaţie „Herald Tribune” din New York, în 1970.

Expoziţia a fost vernisată la bordul Bricului Mircea pe data de 24 mai a.c. şi la Cercul Militar Mangalia pe data de 28 mai a.c. şi este prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navei şcoală Bricul Mircea, la 15 mai 1939.

Expoziţia conţine un număr de 30 de tablouri reprezentative pentru diferitele etape de creaţie ale lui Dimitrie Ştiubei, ofiţerul de marină îndrăgostit de pictură, un artist cu o biografie de excepţie, a cărui principală opţiune artistică a fost peisajul marin.

Expoziţia face parte dintr-un amplu proiect al Muzeului Naţional Cotroceni care a debutat în anul 2010, acela de a prezenta operele unor artişti reprezentativi ai artei plastice româneşti, în locuri mai puţin convenţionale, dând astfel posibilitatea unei noi categorii de public să ia contact cu opera acestora şi mai ales să-şi îndrepte paşii către muzeu.

Dimitrie Ştiubei a redat marea sub toate aspectele ei, în zilele însorite sau în cele mohorâte, pe furtună sau într-o atmosferă liniştită, de pe ţărm sau de la bord, în timp de pace sau de război. Excelent „portretist“ al navelor româneşti şi al prezenţei lor pe mările lumii, Ştiubei a lăsat o valoroasă documentaţie plastică în acest sens, Bricul Mircea, apărând în cele mai multe lucrări ale artistului.

Având în vedere importanţa operei unui asemenea spirit artistic, cu realizări remarcabile în domeniul picturii, muralisticii, machetării de timbre şi mărci poştale, Muzeul Naţional Cotroceni i-a dedicat această expoziţie care va fi itinerată şi la Tulcea, Iaşi, Bacău şi Brăila.

Expoziţia va fi deschisă la sediul Cercului Militar Tulcea în perioada 5 – 10 iulie 2014 şi beneficiază şi de un elegant album color.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with