Expoziţie de pălării la Castelul din Carei


În perioada iulie – septembrie, Castelul Karolyi din Carei găzduieşte expoziţia temporară „Pălăria – accesoriu, eleganţă şi mesaj”, invitându-vă onoraţi domni, doamne şi domnişoare, să faceţi o incursiune în atmosfera vechilor burguri, aflate sub semnul eleganţei vieneze şi pariziene, ce se adaugă peste o lume cu puternice tradiţii. Expoziţia reuneşte produse realizate de meşterii pălărieri în atelierele din Braşov, Nyíregyháza, Nyírbátor, Carei şi Satu Mare.
Semn al eleganţei, pălăria a transmis de-a lungul timpului, mesaje despre statutul social şi economic al purtătorului, apartenenţa etnică, vârsta, caracterul şi starea de spirit. Pălăriile erau accesorii al căror mesaj era conectat la o anumită pulsaţie a modei, cu accent pe tradiţie sau modernitate, exprimând, astfel, afilierea la un anumit stil şi filosofie de viaţă. În acest sens, pălăriile din expoziţie, provenite din Ardeal şi din zona de est a Ungariei, reconstituie un peisaj ce era viu colorat de multitudine de particularităţi etnice şi religioase, peste care se suprapune o dinamică accentuată a modernităţii, dinamică pe care aceste regiuni o cunoaşte la finele secolului XIX şi în prima jumătate a secolului XX. Îngemănarea modernităţii cu tradiţionalul este reflectată de tipologia unor pălării consacrate: melon, borsalino, clopot, homburg, canotiera, cockatail, fedora, joben, clack, care se asociază cu pălăria oşenească, pălăria de Codru şi mai multe tipuri de pălării specifice comunităţilor maghiare, săseşti sau svăbeşti. În expoziţie este subliniată importanţa pălăriei în comunităţile tradiţionale, unde reprezenta un însemn identitar, evidenţiat în expoziţie prin poveştile satului, pecetluite de semnificaţiile ancestrale ale motivelor decorative rânduite cu măiestrie de meşteriţe pe zgărzile cu care se înstruţează clopurile din paie sau clopurile din păr, accesorizate cu pană de struţ, fazan sau păun. Expoziţia va fi vernisată duminică, 10 iulie, ora 18, la Castelul Karolyi din Carei, fiind organizată prin implicarea şi colaborarea mai multor instituţii muzeale din România şi Ungaria: Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Etnografie din Braşov, Muzeul Jósa András din Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu din Nyíregyháza, Muzeul Báthori István din Nyírbátor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517