Image 1
Image 2

Expoziţia “Vindecări miraculoase – Ion Ţuculescu”, la Palatul Suţu

Ion Ţuculescu - Dans de fluture
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ion Ţuculescu - Dans de fluture
Ion Ţuculescu – Dans de fluture

Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă o nouă expoziţie în seria “Vindecărilor Miraculoase”. De data aceasta este adus în faţa publicului pictorul Ion Ţuculescu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 7 octombrie, ora 12:00 la Palatul Suţu.

Pentru Ion Ţuculescu apropierea de pictură s-a produs în anii liceului când, alături de fratele său Şerban şi pictorul local A. D. Hagiu, a deschis o expoziţie în Palatul Prefecturii din oraş. În 1926 a participat cu peisaje şi naturi moarte la „Expoziţia Cercului artistic oltean”.

În anii următori Ţuculescu s-a consacrat cu temeinicie ştiinţei. Revine asupra îndeletnicirilor sale artistice în anii 30 inspirat fiind şi de vedutele mediteraneene pe care le descoperă cu prilejul unor călătorii în Turcia, Palestina, Egipt şi mai ales în Grecia.

Începând cu 1938, data primei sale expoziţii personale, încurajat fiind şi de aprecierile elogioase ale unor personalităţi marcante precum Marius Bunescu, Petru Comarnescu, Nicolae Iorga şi George Oprescu, depăşeşte definitiv complexul „autodidactului” şi se dedică cu înflăcărare picturii, afirmându-se printre novatorii generaţiei sale. Timp de un deceniu Ţuculescu deschide şapte expoziţii personale – ultima, în 1947 – şi participă la numeroase expoziţii tematice sau de grup din ţară şi străinătate.

O dată instaurat realismul socialist pictura lui Ţuculescu va fi repudiată şi, în ciuda unor concesii de ordin tematic, pe care artistul le admite circumstanţial, el nu va mai expune până în 1957 în cadru oficial.

Ultimii ani, când în sfârşit i se permite să expună – i-au fost admise lucrări la expoziţii de grup în 1957, 1959, 1960 şi 1962. În 1962 Ion Ţuculescu se stinge din viaţă şi este îngropat la Cernica, în cavoul familiei Galaction.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

INVESTITORI STRĂINI ÎN SATU MARE

Povestea de succes a familiei Dräxlmaier

Dräxlmaier, una dintre primele companii străine care a recunoscut potențialul orașului Satu Mare, a devenit un exemplu strălucit de succes în industria auto și un stâlp al comunității locale. Prin crearea a mii de locuri de muncă, promovarea disciplinei și a ordinii, și implicarea semnificativă în viața socială și culturală, Dräxlmaier a contribuit la transformarea orașului Satu Mare.