Expoziţia “Luxul necesar. Statutul social şi prosperitatea comunităţilor în mişcare” la Carei

Expoziţia “Luxul necesar. Statutul social şi prosperitatea comunităţilor în mişcare” invită la o introspecţie în mentalul colectiv al unor comunităţi care afişează un lux ce pare, în aparenţă, inexplicabil. Punctul de pornire l-a reprezentat fenomenul social actual din Ţara Oaşului, fenomen ce se remarcă printr-o etalare a bogăţiei, ce se manifestă mai ales în costumul ceremonial şi în palierul arhitectural. Expoziţia pune faţă în faţă elemente identitare ale unor grupuri etnografice la care etalarea bogăţiei este consecinţă a dobândirii unei prosperităţi neatinsă de alte comunităţi.
Din zona Braşovului sunt evidenţiate comunităţile de negustori saşi şi români (Şcheii Braşovului), precum şi cele ale oierilor mocani şi ale ceangăilor din zona Şaptesate.

Din zona Sătmarului sunt prezentaţi oşenii, o comunitate care printr-o muncă susţinută şi nenumărate sacrificii, au reuşit să devină proprietari de terenuri şi să construiască gospodării şi case impresionante.

Din zona Careiului şi din zona Hajdú-Bihar sunt descrise comunităţile de haiduci, comunităţi de păstori şi militari care au dobândit privilegii şi au mânat turme mari de vite spre zonele cu deficit alimentar din Europa Centrală.

Goana după prosperitate a presupus eforturi deosebite, realizate prin perseverenţă şi în acelaşi timp, a stimulat inteligenţa şi curajul la cote supraomeneşti. Inevitabil, goana după bogăţii a dus la acţiuni îndrăzneţe aflate la limita realului, la experienţe neobişnuite trăite pe meleaguri îndepărtate, cu parfum exotic, dezvăluind încercări asemănătoare celor trăite de Ulise, arhetipul întreprinzătorului călător.

Vizitatorii expoziţiei vor constata cu surprindere că spiritul de inovaţie şi de aventură ce a caracterizat omul modern, nu s-a manifestat doar pe mări şi oceane. Acelaşi spirit de aventură a fost prezent şi în interiorul continentului european, la zona de contact dintre “Occidentul raţional’’ şi’ “Orientul fantastic”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercur,i 25 august 2021, ora 17:00, în sălile de expoziţii temporare de la Castelul Károlyi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517