Image 1
Image 2

Expozița ”România nobilă și regală” a fotografului portughez José Luís Jorge, prezentată la Lisabona

Afișul expoziției
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Afișul expoziției
Afișul expoziției

Expoziția ”România nobilă și regală” a fotografului portughez José Luís Jorge va fi inaugurată vineri la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Vor fi expuse 40 de fotografii ale câtorva dintre reședințele familiei regale române, adevărate bijuterii arhitecturale: Palatul Regal din București (azi Muzeul Național de Artă al României), Palatul Elisabeta, Palatul Cotroceni, Palatele Peleș și Pelișor din Sinaia, Castelul Bran, Vila Marelui Voievod Mihai din Eforie Nord, Vila Reginei Maria din Mamaia, Palatul Reginei Maria din Balcic. Monumentele enumerate sunt opere semnificative ale unor arhitecți precum Paul Gottereau, Karel Liman, Duiliu Marcu și Horia Creangă.

Autorul expoziției, fotograful José Luís Jorge, un bun cunoscător și prieten de cursă lungă al României, a plecat, cu sprijinul ICR Lisabona, în aventura care l-a dus la descoperirea a ceea ce el numește ”mici paradisuri ascunse”, după ce a găsit ”îngropat” într-o arhivă unul dintre jurnalele lui Fernando Lara Reis, cel mai mare călător portughez din secolul XX. În 1932, la întoarcerea din Macao, acesta a trecut și prin România. Întâmplarea a făcut ca, în timp ce vizita o expoziție de ”artă fotografică” la București, Fernando Lara Reis să o întâlnească pe regina Maria care, ulterior, l-a și invitat la reședința sa de la Palatul Cotroceni. ”Mi s-a împlinit dorința de a o vedea pe cea mai frumoasă regină a tuturor timpurilor”, a scris mai târziu Lara Reis în ”Jurnalul” său, amintește ICR Lisabona într-un comunicat de presă.

Evenimentul are loc în cadrul programului ”12 capitole ale creativității românești” (capitolul arhitectură), organizat împreună cu Ambasada României în Portugalia în anul celebrării unui secol de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-portugheze, și pornește de la strânsele legături de familie între casele regale ale Portugaliei și României: regina Stefania a Portugaliei, soție a regelui Pedro al V-lea, era sora regelui Carol I al României în timp ce fratele mai vârstnic al acestuia, principele moștenitor Leopold, a fost căsătorit cu sora regelui Pedro al V-lea, Dona Antonia de Braganza, cei din urmă fiind părinții marelui rege Ferdinand al României.

Expoziția va fi deschisă până pe 29 ianuarie 2018.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS COLINDE TRADIȚIONALE

Ansamblul „Florile Tărnii”, premiul I la Concursul de interpretare colinde

La „Concursul de interpretare colinde” organizat de Fundația Culturală Terrarmonia – președinte prof. univ. dr. Ioan Bocșa, Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” .....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now