Explozie de tinereţe în stil baroc şi classic la Filarmonica “Dinu Lipatti” (Foto)

Scris de I. Z., 25 ianuarie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Carnaval veneţian alături de dirijorul Alexandru Mija şi solistul Lukács Gergely

Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare ne alintă în fiecare săptămână, ne aduce concerte ce rămân în mintea şi în sufletul nostru, resuscitând tot ceea ce lumea de zi cu zi omoară. Aşteptăm nerăbdători fiecare concert pentru a ieşi din cotidian, pentru a ne bucura. Săptămâna aceasta pentru cei prezenţi în sală şi pentru cei aflaţi pe scenă cuvintele de ordine au fost “ nou şi proaspăt”. Doar aşa se poate caracteriza acest concert.

Probabil că puţini dintre noi au avut şansa să descopere instrumentul numit tubă îndeaproape. Ştim că este un instrument mare de alamă, cel mai mare, cu sunetele cele mai grave (joase). De această dată Filarmonica “Dinu Lipatti” a adus acest instrument într-o lumină cu totul nouă. A fost atracţia serii de joi, 21 ianuarie, când a strălucit în braţele solistului invitat al simfonicului sătmărean.

Lukacs Gergely, tânărul solist, câştigător al celor mai importante concursuri de brass din lume a lăsat fără grai atât publicul cât şi artiştii aflaţi pe scenă. Sensibilitatea şi sunetul său incredibil de delicat şi totodată atât de puternic au deschis orizonturi şi au demonstrat încă o dată că muzica este legătura dintre om şi Divinitate.

Repertoriul ales a fost unul inedit. Concertul pentru oboi şi orchestră de Tomaso Albinoni, aranjat pentru tubă şi Carnaval Veneţian de Jean – Baptiste Arban au tăiat respiraţia prin dificultatea lor, dar mai ales prin execuţia fără cusur a tânărului interpret. Culori muzicale unice, o agilitate ieşită din comun, rigurozitate în execuţie este puţin din descrierea pe care o putem face. Restul se simte.

Dirijor al orchestrei a fost Alexandru Mija. A absolvit cursurile de dirijat orchestră ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, Master în Stilistică Dirijorală la clasa maeştrilor Petru Andriesei şi Horia Andreescu. Tânărul dirijor impresionează prin sensibilitatea sa şi prin puterea sa de a menţine prospeţimea şi vigoarea de la prima până la ultima notă. Ce simbioză a fost între cei doi tineri “ noi şi proaspeţi”.

Partea a doua a concertului s-a aflat sub domnia marelui Mozart. Aprinsă, impulsivă, scânteietoare, a fost Simfonia nr. 29 compusă de Mozart la 18 ani. Este o revelaţie a unei noi lumi, o lume a sentimentelor şi a existenţei pure. Toţi artiştii aflaţi pe scenă au vibrat împreună, aducând scântei de bucurie ce o să dureze până la următoarea întâlnire.

Ziua de vineri a adus din nou un moment muzical deosebit. De data aceasta la Castelul Karolyi din Carei de Zilele Culturii Maghiare, Filarmonica a avut doi reprezentanţi de seamă. Szekely Alpar, vioară, membru al simfonicului sătmărean şi pianista Czumbil Bernadette au făcut să răsune frumoasa Sală a Cavalerilor. Au adus în inimile dumneavoastră bucurie şi lumină prin repertoriul deosebit. Bartok Bela, Kodaly Zoltan, Hubay Jeno, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate şi Vittorio Monti sunt compozitorii, creatori de muzică eternă ce i-aţi putut asculta vineri prin intermediul celor doi artişti.

Joi, 28 ianuarie, Filarmonica vă invită la un concert extraordinar. Saxofon şi “ Eroica” lui Beethoven sub bagheta maestrului Horia Andreescu se anunţă a fi de neuitat. Cu onoare şi recunoştinţă, artiştii vă invită să îi însoţiţi în călătoria lor muzicală ce va avea loc joi, 28 ianuarie, ora 18.30.

Alina M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517