Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Crăciun, Ştefan Ressler, titlul emisiunii: Boney M şi Dr. Alban vin la Zilele Oraşului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Augustin Iştoc, Alexandru Horvat, Romeo Pop, titlul emisiunii: Cât de oportun este introducerea impozitului pe gospodărie? (reluare) 02.23 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Maria Paul 03.22 Danţu la Şură din Soconzel, tradiţie şi autenticitate 04.02 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 05.00 Descoperiri din epoca bronzului 05.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Vasile Andrieş, titlul emisiunii: Cotele apelor din judeţ între normalitate şi pericol 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Crăciun, Ştefan Ressler, titlul emisiunii: Boney M şi Dr. Alban vin la Zilele Oraşului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum interpretăm o icoană 10.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Maria Paul 11.22 Teleshopping 11.37 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Augustin Iştoc, Alexandru Horvat, Romeo Pop, titlul emisiunii: Cât de oportun este introducerea impozitului pe gospodărie? (reluare) 13.00 Ştiri 13.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Stelian Pop, titlul emisiunii: Creştere alarmantă a cancerului de sân în Satu Mare 14.30 Teleshopping 14.50 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Sabina Bălan 15.50 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Rodica Mereuţă, titlul emisiunii: Probleme de mediu văzute prin prisma unui comisar de la Garda de Mediu 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Gati Ştefanraport la 2.190 de zile 17.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ioan Tipu Sălăjanu, Viorel Câmpean, titlul emisiunii: Satul românesc, la limita supravieţuirii 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Agricultură performantă în Pişcolt 22.20 Danţu la Şură din Soconzel, tradiţie şi autenticitate 23.30 Ştiri

Există un vinovat pentru moartea tânărului Csaki?

Scris de I. Z., 28 noiembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Peste 300 de sătmăreni au protestat în faţa Spitalului Judeţean şi cer tragerea la raspunde a celor vinovaţi de moartea tânărului

Peste 300 de sătmăreni au protestat în faţa Spitalului Judeţean şi cer tragerea la raspunde a celor vinovaţi de moartea tânărului

Tânărul trimis acasă de la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare a decedat luni dimineaţa, la ora 6 şi 30 de minute. Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare l-a declarat mort pe Csaki încă de vineri, cu toate că inima continua să-i bată.

Aproximativ 300 de persoane au protestat paşnic duminică, 27 noiembrie, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare.

Oamenii sunt nemulţumiţi de numeroasele erori înregistrate în ultima perioadă la această unitate, dar şi de faptul că aici fac de gardă medici de toate specializările. De exemplu duminică, 20 noiembrie, atunci când tânărul a fost trimis acasă deşi acuza dureri de cap, senzaţie de vomă şi nu se putea ţine pe picioare, de gardă, la UPU, era un medic psihiatru. În ciuda simptomelor, tânărului nu i-a fost făcut un CT sau cel puţin o radiografie. A fost trimis acasă pur şi simplu.

A doua zi a revenit, starea sănătăţii sale înrăutăţindu-se în aşa măsură încât nu s-a mai putut face nimic. Ca urmare a acestui fapt, aproximativ 300 de sătmăreni au protestat duminică, 27 noiembrie, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, unde au aprins lumânări în memoria celor plecaţi dintre noi din cauza sistemului medical bolnav, un sistem aflat cu adevărat în moarte cerebrală.

Dar să prezentăm lucrurile în ordine cronologică, aşa cum s-au petrecut ele. Duminică, 20 noiembrie, a fost dus cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe, după ce la ora 3 şi 20 de minute a fost găsit căzut pe stradă. L-a găsit o patrulă de poliţie care a sunat la ambulanţă. În cele din urmă a fost transportat cu ambulanţa la UPU, unde după 3 ore l-au trimis acasă. Asta cu toate că pacientul nu putea sta singur în picioare, acuza dureri de cap şi senzaţie de vomă. Mama şi soţia, ajutate de un bărbat, l-au scos de la UPU şi l-au dus acasă. Din discuţia purtată cu mama lui am înţeles că efectiv a fost trimis acasă şi că nu li s-a cerut să semneze pentru a fi lăsat acasă. Ba mai mult, femeia susţine că fiul ei se simţea foarte rău, nici vorbă să se plimbe printre paturi, aşa cum greşit este precizat în comunicatul de presă.

„În data de 20.11.2016, la ora 3:46, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Satu Mare, a fost adus, de o ambulanţă, un pacient, bărbat în vârstă de 31 de ani. Pacientul a fost preluat de personalul de la Triaj şi de medicul de gardă. Ora 3:46 e ora predării în UPU şi ora preluării de medicul de gardă.

  Conform fişei întocmite la prezentarea în UPU, a relatărilor medicului de gardă, pacientul, care răspândea în jurul lui halenă alcoolică, era agitat, cu un mers nesigur, dar conştient, orientat temporo spaţial, fiind capabil să ofere numărul de telefon al mamei lui, care a şi fost contactată în minutele următoare.

  La examenul clinic nu s-au pus în evidenţă leziuni traumatice la nivel craniului.

  Pacientul a fost monitorizat pe parcursul prezenţei sale în UPU, valorile TA, puls, oxigen fiind în limite normale.

Cât timp a fost în zona de supraveghere, pacientul s-a ridicat din pat şi se plimba între paturile din salon, manifestând continuu dorinţa de a pleca din UPU fiind nemulţumit că i se adresează întrebări şi considerând că e reţinut peste voia lui.

  La ora 7.30, pacientul a părăsit Unitatea de Primire Urgenţe însoţit de mamă şi soţie” se arată în comunicatul spitalului.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului judeţean Satu Mare, la data respectivă (20 noiembrie), de gardă la Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului judeţean de Urgenţă Satu Mare se afla un medic psihiatru. Din cauza personalului insuficient, uneori medicii dermatologi, psihiatri sau de alte specializări sunt nevoiţi să resusciteze bolnavi.

Dr. Terezia Buşilă – şefa Secţiei Dermatologie ne-a contactat telefonic, declarând că până la urmă toţi au făcut medicină şi este normal să intervină atunci când este nevoie. Cu privire la faptul că dermatologii fac de gardă la Gastro sau la Cardiologie, dr. Buşilă susţine că acest lucru s-a întâmplat doar luna aceasta din cauza unor probleme pe care le-au ajut unii medici. În schimb, surse din cadrul spitalului susţin că s-a ajuns aici în urma reorganizării spitalului şi a mutării secţiei Interne în clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă 2 Satu Mare.

Dar să revenim la cazul tânărului, care a fost trimis acasă de la UPU după doar 3 ore, pe motiv că ar fi în stare de ebrietate.  Omul se simţea din ce în ce mai rău, avea dureri de cap, pierderi de echilibru, iar la un moment dat a căzut în casă. Astfel, luni, 21 noiembrie, soţia a sunat din nou la ambulanţă. :i acest aspect este confirmat de comunicatul Spitalului: „În data de 21.11.2016, ora 17.05, acelaşi pacient a ajuns din nou la UPU adus fiind de SMURD cu o ambulanţă TIM (Terapie Intensivă Mobilă). La prezentarea în UPU pacientul avea starea generală alterată şi, conform fişei SMURD, la domiciliu a avut o serie de convulsii tonico clonice. De asemenea, din fişa SMURD reiese că, anterior prezentării la Spital, în urmă cu 2-3 zile, pacientul a acuzat cefalee persistentă tratată cu Naproxen. (Cum de medicul de gardă din 20 noiembrie n-a aflat faptul că tânărul acuză cefalee de 2-3 zile şi că se trata cu Naproxen? Dacă le-a aflat cum de n-a recomandat un CT, o radiografie sau un RMN?! n.r.)

  Avand în vedere starea pacientului, leziunea pusă în evidenţa la nivelul lobului urechii drepte, s-a luat decizia efectuării unei tomografii computerizate la nivelul craniului. În urma examenului CT s-a pus în evidenţă o fractură fronto-parietală dreaptă cu focare hemoragice intraparenchimatoase. În vederea efectuării examenului CT pacientul a fost sedat, conform protocoalelor medicale în astfel de cazuri, iar apoi intubat pentru protejarea căilor respiratorii”, mai precizează sursa citată.

Medicii de la Terapie Intensivă au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-i salva viaţa, susţine mama tănărului.

Din păcate, sâmbătă, prin comunicatul de presă, Spitalul Judeţean Satu Mare anunţa decesul tânărului. „Din păcate starea pacientului s-a deteriorat rapid iar în data de 25.11.2016, în jurul orei 23.00 a decedat.” preciza sursa citată. Informaţia a şocat familia, dar şi pe mama tânărului, care ne-a spus: „Vă rog să veniţi cu mine să vedeţi, băiatului meu îi mai bate inima. Fratele lui geamăn este lângă el, nu se mişcă de lângă pat. Îmi spune că nu mai poate trăi.” ne-a declata doamna.

Luni, 28 noiembrie, la ora 6 şi 30 de minute, inima tânărului a decedat, inima lui a încetat să mai bată.

Duminică, 27 noiembrie, aproximativ 300 de persoane au protestat în faţa Spitalului judeţean Satu Mare, unde au fost aprinse lumânări în memoria celor decedaţi din cauza unor cazuri de malpraxis, ori a nepăsării.

Având în vedere aceste fapte, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Există un vinovat pentru moartea tânărului Csaki?

Abonează-te acum Online!
 1. Dorin a spus: 29 noiembrie 2016, ora 07:50

  Un om a murit in conditii suspecte. Procuratura sa intre pe fir
  si sa verifice. Cum poate fi declarat un om decedat citia vreme
  bate inima lui.
  I se poate intimpla oricui. Sa se verifice ACUM
  cit nu este prea tirziu

 2. Popescu a spus: 29 noiembrie 2016, ora 07:43

  Spit. judetean este in subordinea Consiliului judetean. Deci acolo trebuie cautati vinovatii. Doamna Papici face tot ce poate. CJ nu o ajuta deloc. Ba din contra o saboteaza.

 3. Popescu a spus: 29 noiembrie 2016, ora 07:43

  Spit. judetean este in subordinea Consiliului judetean. Deci acolo trebuie cautati vinovatii. Doamna Papici face tot ce poate. CJ nu o ajuta deloc. Ba din contra o saboteaza.

 4. maria a spus: 29 noiembrie 2016, ora 07:33

  Am trecut si eeu cu sotul meu pe la UPU imi pare rau dar sunt foarte slab pregatiti si comozi.Am stat 6ore !Nu vad cum mai iesim din acest,,rahat,,!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.