Image 1
Image 2

Există un vinovat pentru moartea tânărului Csaki?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Peste 300 de sătmăreni au protestat în faţa Spitalului Judeţean şi cer tragerea la raspunde a celor vinovaţi de moartea tânărului
Peste 300 de sătmăreni au protestat în faţa Spitalului Judeţean şi cer tragerea la raspunde a celor vinovaţi de moartea tânărului

Tânărul trimis acasă de la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare a decedat luni dimineața, la ora 6 și 30 de minute. Conducerea Spitalului Județean Satu Mare l-a declarat mort pe Csaki încă de vineri, cu toate că inima continua să-i bată.

Aproximativ 300 de persoane au protestat pașnic duminică, 27 noiembrie, în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare.

Oamenii sunt nemulțumiți de numeroasele erori înregistrate în ultima perioadă la această unitate, dar și de faptul că aici fac de gardă medici de toate specializările. De exemplu duminică, 20 noiembrie, atunci când tânărul a fost trimis acasă deși acuza dureri de cap, senzație de vomă și nu se putea ține pe picioare, de gardă, la UPU, era un medic psihiatru. În ciuda simptomelor, tânărului nu i-a fost făcut un CT sau cel puțin o radiografie. A fost trimis acasă pur și simplu.

A doua zi a revenit, starea sănătății sale înrăutățindu-se în așa măsură încât nu s-a mai putut face nimic. Ca urmare a acestui fapt, aproximativ 300 de sătmăreni au protestat duminică, 27 noiembrie, în fața Unității de Primiri Urgențe, unde au aprins lumânări în memoria celor plecați dintre noi din cauza sistemului medical bolnav, un sistem aflat cu adevărat în moarte cerebrală.

Dar să prezentăm lucrurile în ordine cronologică, așa cum s-au petrecut ele. Duminică, 20 noiembrie, a fost dus cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe, după ce la ora 3 și 20 de minute a fost găsit căzut pe stradă. L-a găsit o patrulă de poliție care a sunat la ambulanță. În cele din urmă a fost transportat cu ambulanța la UPU, unde după 3 ore l-au trimis acasă. Asta cu toate că pacientul nu putea sta singur în picioare, acuza dureri de cap și senzație de vomă. Mama și soția, ajutate de un bărbat, l-au scos de la UPU și l-au dus acasă. Din discuția purtată cu mama lui am înțeles că efectiv a fost trimis acasă și că nu li s-a cerut să semneze pentru a fi lăsat acasă. Ba mai mult, femeia susține că fiul ei se simțea foarte rău, nici vorbă să se plimbe printre paturi, așa cum greșit este precizat în comunicatul de presă.

“În data de 20.11.2016, la ora 3:46, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Satu Mare, a fost adus, de o ambulanță, un pacient, bărbat în vârstă de 31 de ani. Pacientul a fost preluat de personalul de la Triaj și de medicul de gardă. Ora 3:46 e ora predării în UPU și ora preluării de medicul de gardă.

  Conform fișei întocmite la prezentarea în UPU, a relatărilor medicului de gardă, pacientul, care răspândea în jurul lui halenă alcoolică, era agitat, cu un mers nesigur, dar conștient, orientat temporo spațial, fiind capabil să ofere numărul de telefon al mamei lui, care a și fost contactată în minutele următoare.

  La examenul clinic nu s-au pus în evidență leziuni traumatice la nivel craniului.

  Pacientul a fost monitorizat pe parcursul prezenței sale în UPU, valorile TA, puls, oxigen fiind în limite normale.

Cât timp a fost în zona de supraveghere, pacientul s-a ridicat din pat și se plimba între paturile din salon, manifestând continuu dorința de a pleca din UPU fiind nemulțumit că i se adresează întrebări și considerând că e reținut peste voia lui.

  La ora 7.30, pacientul a părăsit Unitatea de Primire Urgențe însoțit de mamă și soție” se arată în comunicatul spitalului.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalului județean Satu Mare, la data respectivă (20 noiembrie), de gardă la Unitatea de Primire Urgență a Spitalului județean de Urgență Satu Mare se afla un medic psihiatru. Din cauza personalului insuficient, uneori medicii dermatologi, psihiatri sau de alte specializări sunt nevoiți să resusciteze bolnavi.

Dr. Terezia Bușilă – șefa Secției Dermatologie ne-a contactat telefonic, declarând că până la urmă toți au făcut medicină și este normal să intervină atunci când este nevoie. Cu privire la faptul că dermatologii fac de gardă la Gastro sau la Cardiologie, dr. Bușilă susține că acest lucru s-a întâmplat doar luna aceasta din cauza unor probleme pe care le-au ajut unii medici. În schimb, surse din cadrul spitalului susțin că s-a ajuns aici în urma reorganizării spitalului și a mutării secției Interne în clădirea Spitalului Județean de Urgență 2 Satu Mare.

Dar să revenim la cazul tânărului, care a fost trimis acasă de la UPU după doar 3 ore, pe motiv că ar fi în stare de ebrietate.  Omul se simțea din ce în ce mai rău, avea dureri de cap, pierderi de echilibru, iar la un moment dat a căzut în casă. Astfel, luni, 21 noiembrie, soția a sunat din nou la ambulanță. :i acest aspect este confirmat de comunicatul Spitalului: “În data de 21.11.2016, ora 17.05, același pacient a ajuns din nou la UPU adus fiind de SMURD cu o ambulanță TIM (Terapie Intensivă Mobilă). La prezentarea în UPU pacientul avea starea generală alterată și, conform fișei SMURD, la domiciliu a avut o serie de convulsii tonico clonice. De asemenea, din fișa SMURD reiese că, anterior prezentării la Spital, în urmă cu 2-3 zile, pacientul a acuzat cefalee persistentă tratată cu Naproxen. (Cum de medicul de gardă din 20 noiembrie n-a aflat faptul că tânărul acuză cefalee de 2-3 zile și că se trata cu Naproxen? Dacă le-a aflat cum de n-a recomandat un CT, o radiografie sau un RMN?! n.r.)

  Avand în vedere starea pacientului, leziunea pusă în evidența la nivelul lobului urechii drepte, s-a luat decizia efectuării unei tomografii computerizate la nivelul craniului. În urma examenului CT s-a pus în evidență o fractură fronto-parietală dreaptă cu focare hemoragice intraparenchimatoase. În vederea efectuării examenului CT pacientul a fost sedat, conform protocoalelor medicale în astfel de cazuri, iar apoi intubat pentru protejarea căilor respiratorii”, mai precizează sursa citată.

Medicii de la Terapie Intensivă au făcut eforturi supraomenești pentru a-i salva viața, susține mama tănărului.

Din păcate, sâmbătă, prin comunicatul de presă, Spitalul Județean Satu Mare anunța decesul tânărului. “Din păcate starea pacientului s-a deteriorat rapid iar în data de 25.11.2016, în jurul orei 23.00 a decedat.” preciza sursa citată. Informația a șocat familia, dar și pe mama tânărului, care ne-a spus: “Vă rog să veniți cu mine să vedeți, băiatului meu îi mai bate inima. Fratele lui geamăn este lângă el, nu se mișcă de lângă pat. Îmi spune că nu mai poate trăi.” ne-a declata doamna.

Luni, 28 noiembrie, la ora 6 și 30 de minute, inima tânărului a decedat, inima lui a încetat să mai bată.

Duminică, 27 noiembrie, aproximativ 300 de persoane au protestat în fața Spitalului județean Satu Mare, unde au fost aprinse lumânări în memoria celor decedați din cauza unor cazuri de malpraxis, ori a nepăsării.

Având în vedere aceste fapte, vă rugăm să răspundeți la următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=255]

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with