Există cuplul politic Iohannis-Orban? Dar unul similar al stângii? | Informaţia Zilei

Există cuplul politic Iohannis-Orban? Dar unul similar al stângii?

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Deşi conlucrează de luni de zile, Klaus Iohannis- Ludovic Orban nu este perceput ca un cuplu politic.

Încă de la preluarea conducerii PNL, între candidatul la preşedinţie Klaus Iohannis şi liderul partidului, iar mai târziu între preşedintele ales şi premierul desemnat s-a bănuit a exista o anumită incompatibilitate.

   

Nici declaraţiile de apreciere din partea preşedintelui la adresa premierului nu alungă impresia că până la urmă Ludovic Orban va fi înlocuit. La rândul lui, L. Orban încearcă să combată informaţiile potrivit cărora ar exista neînţelegeri între el şi preşedinte.

După conferinţa de presă de joi seara de la Cotroceni în care preşedintele a ţinut să reafirme că susţine alegerile anticipate, alegerea primarilor din două tururi şi rezolvarea problemei pensiilor nesimţite, preşedintele şi premierul au avut o întâlnire faţă în faţă.

Era de aşteptat luarea unor decizii sau, de ce nu, o conferinţă de presă comună. Cu sau fără declaraţii suplimentare, este clar că există o viziune comună asupra unor măsuri care trebuie luate cât mai urgent.

Timpul nu curge în favoarea guvernului minoritar. Pe zi ce trece se aglomerează problemele, iar rezolvarea lor implică o majoritate parlamentară stabilă.

Se poate vorbi despre orice, dar nu despre o stabilitate politică reală. În timp ce PNL caută susţinere din partea unor parlamentari racolaţi de la alte partide, inclusiv de la PSD şi Pro România, un partid considerat aliat de nădejde a demarat campania pentru alegerea primarului general al Capitalei. USR, născut în Bucureşti, şi-a fixat o ţintă supremă din a câştiga alegerile în Bucureşti. Alianţa cu partidul lui Dacian Cioloş duce lucrurile într-o direcţie conflictuală.  Nicuşor Dan, fondatorul mişcării care a dus la apariţia USR, se consideră îndriduit să fie desemnat candidat al USR şi susţinut să ajungă primar general în Bucureşti.

Întreitul conflict între USR şi PLUS pe de o parte şi PNL pe de altă parte se stinge dacă alegerea primarilor se va face în două tururi. Situaţia din Bucureşti nu este singulară. Alianţa USR-PLUS şi-a propus să câştige cât mai multe primării şi în majoritatea oraşelor mari refuză să susţină un candidat comun  cu PNL.

Pentru PNL devine vitală modificarea legii alegerilor locale pentru că escaladarea conflictelor cu USR pune în pericol fragila susţinere parlamentară pe care o are guvernul Orban.

Dacă preşedintele este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, dacă premierul este de acord, dacă USR cere imperativ acelaşi lucru, de ce nu adoptă guvernul o ordonaţă de urgenţă?

Pentru că PSD ameninţă că va depune o moţiune de cenzură. Dar şi preşedintele şi premierul şi liderii USR cer alegeri anticipate. Prin urmare de ce se teme PNL de o moţiune de cenzură? Trecerea moţiunii şi  căderea guvernului înseamnă un pas înainte spre alegerile anticipate.

Să se teamă, în realitate, PNL şi de alegerile anticipate? Sau există posibilitatea ca PSD să refacă majoritatea parlamentară şi să forţeze desemnarea unui premier din PSD?

Nu ţine nici această teorie, pentru că preşedintele este decis să nu numească în niciun chip un premier PSD. Atunci, pe bună dreptate, se pune întrebarea de ce ezită atât de mult guvernul Orban să facă ce şi-a propus şi ce a promis că va face, adică alegeri anticipate, primari aleşi în două tururi, rezolvarea problemei pensiilor speciale. Ca şi în cazul PSD, cei care au un cuvânt greu de spus sunt primarii PNL. În fond, cu nimic diferiţi de primarii PSD.

Nici după întâlnirea de la Cotroceni lucrurile nu sunt total clarificate, dar măcar s-a discutat în mod deschis despre problemele în dezbatere, alegeri anticipate, primari aleşi în două tururi, pensii speciale, alocaţii pentru copii etc. Din acest moment se poate aprecia că într-adevăr există un cuplu politic Iohannis-Orban. Pe când un cuplu similar la partidele de stânga?

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517