Image 1
Image 2

Există baroni locali?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi viitor.” Aşa este. Numai că aceste resurse nu le controlează Guvernul României, ci alte forţe.
Din când în când, un prim ministru, ca orice primar, ca orice administrator de bloc, ca orice director, trebuie să înţeleagă că nu este Conducător, ci doar Administrator. :i primarul şi primul ministru nu este decât un administrator la fel ca administratorul unui bloc. Vede ce se strică şi repară.
Vede că un bec pe scară arde degeaba, cumpără un senzor sensibil la mişcare pentru a face economie.
Necazul politicianului român este că se crede conducător, nu servitor, nu simplu administrator al treburilor comunităţii.
:i un ministru şi un prim ministru, dar şi un primar, ar trebui să se uite în jur şi să înveţe de la alţii. De pildă firma H&M cunoscută pentru hainele pe care le produce şi le comercializează în toate marile magazine, a anunţat că va disponibiliza 1500 de angajaţi din cei 3500 pe care îi are în ţara-mamă, Suedia. Disponibilizările se vor face pe criteriul inteligenţei şi pregătirii profesionale de care dau dovadă la locul de muncă.
Asta se numeşte reformă. L-a auzit cineva pe primul ministru vorbind aplicat despre reformă, despre reforme în general? Nu. Primul ministru vorbeşte ca un gestionar, ca un magazioner care şi-a făcut inventarul şi spune pentru cât timp va ajunge gazul şi ţiţeiul dacă l-am folosi pe cel existent în fundul pământului.
Sigur că angajaţii gigantului producător de haine H&M s-au plâns că au fost supuşi unor teste care au depăşit cifra de 30. Dacă pentru un vânzător într-un magazin se fac peste 30 de teste diferite ca să se vadă dacă o persoană este sau nu potrivită pentru acel loc de muncă, la câte teste ar trebui supus un ministru, un director, un primar sau un funcţionar public?
Se dau teste şi în România, dar se pare că din legislaţie. Adică să ştie bugetarul cum să fenteze legea, nu cum să muncească în folosul comunităţii. Poate pentru că nu a luat măsuri la timp, aşa cum face H&M, una din cele mai mari firme din România, Vivre Deco, a cerut intrarea în insolvenţă. Modalitatea de abordare face diferenţa.
În România se intră pe ultima sută de metri a mini-campaniei electorale pentru schimbarea de ştafetă între PNL şi PSD. Va pleca optimistul Nicolae Ciucă şi se va instala în palatul Victoria Marcel Ciolacu.
În declaraţiile sale de până acum, preşedintele PSD s-a comportat ca un politician care vrea să administreze, nu să conducă. Poate nu este decât o tactică şi odată instalat în fotoliul de la palatul Victoria şi va descoperi vocaţia de conducător. Intervenţiile lui Marcel Ciolacu l-au deranjat pe preşedintele Klaus Iohannis drept pentru care a cerut celor două partide să nu se comporte ca şi când ar fi în campanie electorală.
După cum se vede este posibilă schimbarea unui guvern fără să aibă loc alegeri, dar schimbarea în sine nu este posibilă fără propagandă. Ce altceva sunt bilanţurile primarilor la sfârşit de mandat decât publicitate mascată?
S-ar părea că abia acum preşedintele Iohannis şi liberalii au înţeles că premierul dă culoarea politică a unui guvern. Sigur că încep să regrete rotaţia la cârma guvernului.
Dacă într-o localitate se schimbă primarul, să zicem prin suspendare de către ANI pentru incompatibilitate, iar funcţia de primar interimar este ocupată de un viceprimar de la alt partid, se modifică întreaga abordare privind administrarea acelei localităţi.
Rolul şefului suprem este esenţial în administraţia românească. Tocmai pentru că persoana din vârful structurii admnistrative se crede conducător, nu administrator. Vladimir Putin nu este preşedinte, ci conducător. Viktor Orban nu este prim ministru, ci conducător. Traian Băsescu s-a dorit a fi conducător, nu preşedinte. :i de aia a rămas fără beneficiile de care se bucură un fost şef de stat. :i-a făcut prea mulţi duşmani.
În urmă cu peste 20 de ani apăruse titlul deloc onorant de “baron local”. Era în timpul guvernului Năstase, când PSD-ului i se pusese pe frunte eticheta de partid-stat.
Au reapărut baronii locali? PSD şi PNL refuză alegerile în două tururi tocmai pentru a le consolida poziţia baronilor locali, a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care ocupă aceste poziţii. :i UDMR este favorizat de această anomalie constituţională. Este normal ca preşedintele ţării să fie ales din două tururi, iar un primar dintr-un singur tur? Total nedemocratic. :i păgubos. Un primar care-şi reînnoieşte mandat după mandat nu se mai simte administrator, ci Conducător. Există şi excepţii, dar aici discutăm despre cei care nu merită să-şi reînnoiască mandatul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Dosarul Cîțu-Covid, butoiul cu pulbere din campania electorală

Dosarul DNA în care miniștri Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și fostul prim ministru Florin Cîțu,  acuzați că au fraudat milioane de euro cumpărând milioane de doze de vaccin peste necesar, va deveni subiectul major în jurul căruia se vor arunca săgețile electorale de anul viitor.