Program ITV: 00.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuși taximetriștii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Claudiu Ținca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat Emil Palincaș. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc semințe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienților cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuși taximetriștii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acțiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor și Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Florin Fodoruț. Titlul emisiunii: Susțin căsătoria dintre un bărbat și o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Claudiu Ținca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Știri 13.45 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenții de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracție pentru turiști 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tășnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănățan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraș poluat? (reluare) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii și locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Știri

Excesul de patriotism

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Între BREX-itul din Marea Britanie și referendumul din Catalonia nu există la prima vedere nicio legătură. Una dintre cele mai mari țări din lume nu a mai dorit să rămână în structurile celei mai curajoase inițiative din istorie, o uniune a țărilor dintr-o Europă care, de-a lungul istoriei, au purtat între ele războaie sângeroase. Seduse de ideile globalismului, țările  au acceptat să renunțe la câteva prerogative naționale fundamentale și s-au unit. Și-au deschis granițele, au renunțat la monedele naționale, au liberalizat comerțul și piața muncii.

Marea Britanie, după un referendum organizat înaintea unei analize mai profunde a consecințelor, dar acuzând birocrația excesivă, a șocat lumea întreagă retrăgându-se din UE.

S-a crezut că exemplul său va fi urmat și de alte țări. Nu s-a întâmpalt acest lucru, însă numărul euroscepticilor este în creștere. Alături de alte țări din valul doi și trei al aderării, și România se consideră nedreptățită. Capitalul autohton nu poate concura cu multinaționalele, piața este covârșită de produsele din alte țări. Dar cel mai grav este că liberalizarea pieței muncii a golit țara. În jur de patru milioane de cetățeni români, practic populația activă, a părăsit țara.

O ducem mai bine decât în timpul regimului totalitar, însă nu atât de bine pe cât s-a crezut la intrarea în UE. În marea familie a Europei Unite ne simțim cetățeni de rangul doi. A fost o discuție lungă pe marginea unei UE cu două viteze. În plus, atâta vreme cât nu suntem acceptați în Spațiul Schengen, aderarea noastră la UE nu este completă.

Dar ceea ce se întâmplă în Spania nu ține de noua direcție imprimată țărilor, și democrației de tip liberal, imprimată țărilor europene. Catalonia este o provincie a Spaniei cu o populația catalană mândră. Dintre cei aproximativ 7 miloane de locuitori în jur de 35% vorbesc limba catalană. Limba spaniolă este vorbită în mod curent de peste 50% din populație. 

Care este principala nemulțumire a populației? Într-un fel seamănă cu ceea ce s-a întâmplat după Unirea din 1918. Ardelenii acuzau faptul că dau mai mult decât primesc. Catalonia dă 20% din PIB-ul Spaniei și primește mai puțin decât consideră că i se cuvine. Poate că și la noi ar exista o astfel de problemă dacă nu s-ar fi concentrat la București firmele cu o cifră de afaceri cu peste o sută de milioane de euro. Dată fiind această decizie nu se știe ce procent din PIB produce Transilvania și dacă primește proporțional cu ponderea reală.

În fața atmosferei violente de la referendumul din Catalonia nimeni nu poate rămâne indiferent. Fiecare țară care are o populație minoritară substanțială își pune problema dacă nu s-ar putea ajunge la o situație similară. Transilvania este o chestiune definitiv rezolvată? În timpul campaniilor electorale partidele cu o anumită orientare mizează pe disensiunile de ordin etnic. UDMR, care are în program elemente autonomie culturală este acuzat că, în realitate, cere autonomie teritorială. Partide foarte serioase, cum era PSD în primii ani de după revoluție, aveau o abordare radicală, evident cu scopul de a scoate mai multe voturi.

Odată cu intrarea în anul Centenarului, în România, cu precădere în Transilvania, apar abordări neprincipiale. Excesul de patriotism, afișarea ostentativă a însemnelor naționale, un anumit tip de discurs, sunt de natură să tulbure armonia socială. Catalonia este un exemplu de exces de partiotism.

Abonează-te acum Online!