Image 1
Image 2

Eventuala candidatură la prezidențiale a Laurei Codruța Kovesi aruncă în aer scena politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anunțul președintelui USR, Dan Barna, potrivit căruia ar fi avut o discuție cu Laura Codruța Kovesi despre intrarea acesteia în partid și o posibilă candidatură la președinția României, a stârnit reacții iritate în lumea politică.

Interesant este faptul că ele vin din ambele extreme ale spectrului politic, existând voci care spun că intrarea fostei șefe DNA în politică de partea dreptei ar demonstra că activitatea ei de procuror-șef a încălcat cerința de independență și neutralitate.

Codrin Ștefănescu: Kovesi nu apucă să candideze

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, marţi, referitor la ipoteza că Laura Codruţa Kovesi ar putea candida la alegerile prezidenţiale, că nu va apuca să facă acest pas, deoarece vor ieşi la iveală “lucruri îngrozitoare” despre fosta şefă a DNA.

“Kovesi nu va candida la niciun fel de preşedinţie, că nu apucă. În curând începe lumea să vorbească şi va afla lucruri absolut îngrozitoare. Şi USR, care şi-a făcut scrisorele de dragoste cu «veniţi la noi ca să intrăm şi noi în Parlament», va avea de suferit. Se prăbuşesc. Lui Iohannis trebuie să îi fie frică de Cioloş, iar anul viitor vom găsi soluţia ca să câştigăm inclusiv preşedinţia. O să vedeţi”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Referitor la acest subiect, vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat, marţi, că prin invitaţia lansată de Dan Barna fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi de a se înscrie în USR şi că ulterior i se va propune să candideze la prezidenţiale USR începe să confirme zvonurile potrivit cărora e un partid creat de sistem. Acesta a mai spus că gestul preşedintelui USR, Dan Barna, arată faptul că între gruparea USR-Cioloş-Kovesi şi gruparea lui Iohannis “s-a rupt lanţul de iubire”.

Cioloș: Dreapta trebuie să aibă obiective, nu persoane

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, pentru Mediafax, referitor la invitaţia USR de a intra în partid lansată Laurei Codruţa Kovesi, că “magistraţii nu fac politică” şi că un proiect pentru România trebuie să se bazeze pe obiective comune, nu pe “o persoană sau alta”.

“Nu comentez speculaţii şi presupuneri. Din punctul meu de vedere, în momentul în care fostul procuror-şef al DNA a spus că rămâne procuror, subiectul a fost închis pentru că statutul magistraţilor este clar şi neechivoc. Magistraţii nu fac politică. Un proiect pentru România trebuie să aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoană sau alta. Eu unul aşa văd lucrurile. Unificarea Dreptei, a forţelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori şi al unui program pentru România. Candidaţii, oricare ar fi ei, ar trebui sa fie o consecinţă a acestei abordări şi aceştia trebuie să fie aleşi în jurul unor criterii de integritate, cinste şi profesionalism dovedit. Doar aşa putem reforma clasa politică”, a declarat, miercuri fostul prim-ministru Dacian Cioloş, actual lider al partidului Mişcarea România Împreună.

Alistar: Dacă discuția a existat, e o problemă

Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, a declarat că, dacă discuţia dintre preşedintele USR şi Laura Codruţa Kovesi a presupus un consens privind “perspectivele politice” ale fostei şefe a DNA, atunci ea ar încălca statutul magistraţilor.

“În măsura în care discuţia a fost de ambele părţi, nu doar o propunere a USR, înseamnă că trebuie analizate prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dar, repet, în măsura în care a existat o discuţie care a presupus opiniile şi interacţiunea ambelor părţi. Numai în această măsură. Pentru că faptul că cineva face, de pildă, unui magistrat o propunere nu este culpabil magistratul respectiv. Dacă, însă, o formaţiune politică şi magistratul poartă o discuţie cu privire la perspective politice, atunci se încalcă obligaţia de rezervă, imparţialitate şi neutralitate politică a magistraţilor”, a declarat Alistar. Membrul CSM a mai subliniat că o sancţiune, dacă ar fi cazul, o poate stabili doar Secţia pentru procurori: “Simpla propunere nu este culpabilă nimănui. Dar dacă ar fi existat o discuţie, pe procedură, care sunt sancţiunile? Le stabileşte secţia CSM, în cazul procurorului de către procurori”.

* * *

Procurorul general, Augustin Lazăr a decis delegarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ordinul semnat de Augustin Lazăr vine în condiţiile în care Secţia pentru procurori a CSM decisese anterior să o repartizeze pe Laura Codruţa Kovesi la DIICOT Sibiu, după ce a fost revocată de la conducerea DNA.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with