19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Europarlamentarul Daniel Buda vrea ca fondurile UE să fie accesate direct de la Bruxelles

Scris de Mirela Filimon, 22 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Doia Feher, europarlamentarul Daniel Buda si Adrian Albu

Doia Feher, europarlamentarul Daniel Buda si Adrian Albu

Europarlamentarul Daniel Buda, aflat în judeţul Satu Mare pentru o vizită de lucru, a răspuns întrebărilor jurnalistilor în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul PNL Satu Mare.

Acesta a venit în judeţul nostru pentru a discuta anumite subiecte ce ţin de Parlamentul European şi de politica agricolă în România precum şi de fondurile care sunt la îndemâna autorităţilor locale şi centrale şi care, în mod normal, ar trebui să fie absorbite de ţara noastră.

„Îi solicit public domnului Grindeanu să lase alte preocupări şi să se ocupe de îndată de tot ceea ce înseamnă acreditarea acestor autorităţi de management care să permită României absorbţia fondurilor europene.

Eu sunt şi membru în Comisia de Dezvoltare Regională, pe lângă cea de Agricultură, şi din păcate, România este arătată cu degetul la Bruxelles, din cauza incapacităţii de a da drumul acestei autorităţi de management care să fie pusă în funcţiune pentru a putea absorbi fonduri europene.

Am avut o dezbatere săptămâna trecută în plenul Parlamentului de la Strasbourg, unde şi Corina Creţu recunoştea faptul că România este într-o dificultate majoră. De ce suntem aici? În primul rând, pentru că România şi-a asumat mai multe obligaţii decât prevăd regulamentele europene.

Şi de aceea le transmit public reprezentanţilor Guvernului, nu numai factorului politic, ci şi factorului tehnic din ministere să nu-şi mai asume condiţionalităţi peste regulamentele europene, pentru că acest fapt nu face decât să îngreuneze procesul de absorbţie de fonduri europene.

Europarlamentarul Daniel Buda a mai subliniat faptul că România este pusă în situaţia de a nu avea niciun euro absorbit din exerciţiul financiar 2014 – 2020. Ca urmare, aceste fonduri rămân necheltuite şi se întorc în statele membre. Pe de altă parte, în exerciţiul financiar de după 2020, nu vor mai fi bani în cadrul politicii de coeziune.

„Statele membre vin şi spun de ce să mai dăm noi bani de la noi, din bugetul nostru, pentru state ca şi România, dacă voi oricum nu cheltuiţi aceşti bani? Şi practic, vom rămâne fără bani din 2020 încolo, şi asta ca urmare a incompetenţei”, a mai precizat eurodeputatul.

Daniel Buda a vorbit despre simplificarea la nivel naţional a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene şi în Parlamentul European, a cerut proceduri simplificate şi unice, şi scoaterea condiţiilor impuse până acum care îngreunează acest proces. Europarlamentarul vrea ca fondurile UE să fie accesate direct de la Bruxelles.

Încurajarea agriculturii româneşti

De asemenea, europarlamentarul Daniel Buda a mai atins şi problema vânzării produselor româneşti în marile lanţuri din magazine. A încurajat consumul produselor fabricate în România, pentru că agricultura românească are nevoie acută de susţinere, în primul rând din partea consumatorilor români care trebuie să-şi îndrepte atenţia către produsele din agricultura locală.

„Eu spun că România trebuie să ţină cu dinţii de legea vânzării produselor în supermarket-uri, facem corecturile care se impun, dar nu trebuie să dăm sub nicio formă înapoi, trebuie să avem un dialog constructiv cu cei de la Comisia Europeană şi să-i facem să înţeleagă că aşa cum în Germania, Belgia sau în alte state există astfel de legi, care permit vânzarea cu prioritate a produselor din lanţul scurt de aprovizionare, aşa trebuie să avem şi noi această posibilitate în România, astfel încât fermierii noştri să aibă posibilitatea să vândă produsele lor, să fie protejaţi, aşa cum se întâmplă în celelalte state”, a spus în încheierea conferinţei Daniel Buda.

După încheierea întâlnirii cu presa de marţi, europarlamentarul Daniel Buda a efectuat o vizită de lucru la Saţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Livada, dar şi alte obiective.

Adrian Albu a vorbit despre taxa suplimentară pentru gunoiul menajer care se sparge în capul sătmărenilor

Aflat la conferinţa de presă de marţi, alături de europarlamentarul Daniel Buda şi de viceprimăriţa Doina  Feher, viceprimarul Adrian Albu a vorbit despre taxa suplimentară pentru colectarea gunoiului menajer, care va fi plătită de sătmăreni. El a explicat că tarifele practicate de operatorul de salubrizare nu vor suferi modificări, chiar dacă a existat o solicitare în acest sens.

Trebuie menţionat că, din acest an, sătmărenii au de achitat o taxă de mediu pentru fiecare tonă de deşeuri care ajung la groapa de gunoi. Este vorba despre 80 de lei pe tonă, sumă care este foarte probabil să crească. S-a ajuns la această măsură impusă de Ministerul Mediului deoarece sătmărenii nu colectează selectiv, deşi s-au făcut eforturi în acest sens.

Consiliul Municipal Satu Mare nu va aproba majorarea tarifului la salubrizare, iar firma care se ocupă de prestarea acestui serviciu va fi nevoită să găsească o altă modalitate prin care să acopere suma de aproximativ 229.000 pentru municipiul Satu Mare, bani care în final ajung la Ministerul Mediului.

Astfel, un sătmărean ar trebui să plătescă 3 lei în plus la factură, sumă rezultată în urma împărţirii la numărul de abonaţi a taxei suplimentare de 229.000 lei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.