Embargoul impus de Rusia, supraproducţia de lapte şi eliminarea cotelor, sunt doar câteva din motivele care au contribuit ca Europa agricolă să stea pe un butoi cu pulbere.
Fermierii din mai multe ţări, printre care şi cei francezi, au început valul de proteste faţă de preţul mic al laptelui marfă. Aceştia din urmă menţionaţi au reuşit să convingă factorii de decizie la nivel naţional asupra necesităţii creşterii preţului de achiziţii a materiei prime. Pentru a putea ajunge la decizia majorării, Stephane le Foll, s-a întâlnit de două ori cu reprezentanţi ai supermarketurilor, ai procesatorilor şi cu fermierii.
Guvernul francez a alocat suma de 600 milioane de euro, sprijin căruia i se adaugă şi implicarea procesatorilor şi a distribuitorilor în acest demers. Aşa se face că preţul de achiziţie a laptelui a crescut de la 308-320 de euro/tonă, la 340 de euro. Această ofertă de preţ se va menţine până la sfârşitul anului 2015.
Creşterea este practic de aproximativ 3 euro cenţi/litru, dar suficientă pentru a nu înregistra pierderi în procesul de producere a laptelui. Pe lângă acest demers s-a luat angajamentul ca produsele franceze să fie favorizate faţă de cele străine.
Pentru a preveni aducerea în Franţa a laptelui din Spania şi Germania, fermierii pichetează la graniţe, acolo unde camioanele cu marfă sunt verificate dacă aduc sau nu produse alimentare în ţară.
Fii primul care comentează