00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Euroalegerile, un sondaj hiperexact

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Oficial, campania electorală se termină sâmbătă dimineaţa, la ora 7.00. Au avut la dispoziţie 30 de zile, plus o perioadă de pregătire. Se spune însă că un partid serios intră în campanie electorală a doua zi după alegeri. Fiind vorba despre un mandat de cinci ani înseamnă că în cazul alegerilor pentru Parlamentul European s-a intrat în campanie acum cinci ani.

Într-adevăr, un politician adevărat ţinteşte întotdeauna următorul mandat.

Susţinând că munceşte pentru binele public, pentru cetăţeni, în spatele acţiunilor fiecărui politician se află propriul lui interes.

Să nu dăm un exemplu din spaţiul românesc. În timpul campaniei electorale am avut ocazia să-i vedem în campanie şi pe câţiva politicieni străini. Unul dintre cei mai cunoscuţi a fost Frans Timmermans. Primvicepreşedinte al Comisiei Europene, candidat la preşedinţia Comisiei Europene, deşi făcea parte din familia socialiştilor, olandezul nu a ezitat să critice PSD. Chiar a intrat într-o polemică deloc comodă cu social-democraţii români. Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a intervenit afirmând că partidul lui Timmermans se luptă în Olanda să treacă pragul electoral. Numai că Partidul Laburist a câştigat alegerile, cu 18%, clasându-se pe primul loc.

De remarcat că în Olanda cel mai mare partid a obţinut doar 18%, fiind urmat de partidul primului ministru cu 15%. Naţionaliştii sunt pe locul trei cu 11%, în timp ce un partid eurosceptic şi radical a obţinut doar 4%.

Acesta nu este un rezultat oficial, acestea fiind anunţate doar după încheierea tuturor alegerilor din toate statele UE.

În orice caz, exit-pollul infirmă sondajele. Şi la prezenţa la vot, procentul fiind mai mare cu 4%, ridicându-se la 37%. În Marea Britanie,  victoria partidului Brexit a reconfirmat dorinţa englezilor de a ieşi din Uniunea Europeană, obţinând un scor mare, de peste 35%. Şi aceste prime rezultate demonstrează că alegerile pentru Parlamentul European sunt atipice. În România se consideră că rezultatele obţinute de fiecare partid vor constitui punctul de pornire pentru alegerile prezidenţiale. O nouă reaşezare pe scena politică ar putea conduce la căderea guvernului, aşa cum sugerează preşedintele Iohannis.

Este, desigur, o declaraţie politică şi nimic mai mult. Instalarea unui guvern de dreapta nu ar face altceva decât să repete greşeala din anul 2016, când PSD-ului i s-a dat posibilitatea să-şi facă o campanie din opoziţie. PNL a plătit electoral susţinerea  guvernului Cioloş.  Ce ar putea realiza un guvern pro-Iohannis în câteva luni? Dacă dorinţa  lui Iohannis de a avea putere executivă  efectivă este foarte mare este posibilă o cădere a guvernului PSD-ALDE, dar PNL se autocondamnă din nou.

Prin urmare, alegerile europene nu pot fi „un nou început”. Ele sunt ceea ce sunt< o competiţie politică fără o foarte mare miză internă. În cazul lor jocurile politice depăşesc graniţele unor ţări mărginaşe, ca România şi ţările estice. Miza supremă este conducerea Europei. Fără Marea Britanie, competiţia se va duce între Germania şi Franţa, fiecare susţinută de ţările dezvoltate, în funcţie de interesul fiecăreia.

Până la urmă egalitatea de şanse, democraţia, statul de drept etc. nu sunt decât ambalajul strălucitor care acoperă interese economice uriaşe. Rolul României în acest angrenaj uriaş este minuscul. În mandatul care se încheie duminică eurodeputaţii români nu au reuşit să facă foarte mult pentru România. Nu a reuşit nici preşedintele Iohannis, datorită relaţiei cu Germania, să introducă România în Spaţiul Schengen. Prin urmare, rezultatele alegerilor din 26 mai, la fel ca rezultatele la referendum, vor fi determinate de modul în care partidele s-au manifestat în plan intern. Sunt ca un sondaj hiperexact pentru viitoarele alegeri.

Abonează-te acum Online!