Image 1
Image 2

Este posibilă refacerea Armatei Roşii?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mobilizare. Un cuvânt aproape uitat. Declanşarea primului război mondial s-a datorat în bună parte mobilizării generale a armatelor ţărilor beligerante. Mobilizarea în sensul militar al cuvântului înseamnă pregătirea pentru un război care nu poate fi ocolit.

Întotdeauna recursul la istorie ne ajută să înţelegem faptele din prezent. Depinde însă la ce trecut ne raportăm. Democraţiile occidentale, ţările europene, iau ca punct de referinţă tratate şi înţelegeri parafate în secolul 20, după Conferinţa de Pace de la Paris de după Primul Război Mondial.

Vladimir Putin merge mai departe în istorie, încercând să recupeze teritorii cucerite de Petru cel Mare, de Ecaterina cea Mare. Însăşi istoria Rusiei este istoria cucerilor teritoriale a extinderii necontenite a Rusiei ţariste, apoi a URSS-ului.

Tratatele de pace de după al Doilea Război Mondial s-au derulat în condiţii cu totul speciale din cauza URSS-ului care şi-a adus un aport substanţial la înfrângerea Germaniei hitleriste.
Stalin a profitat din plin de pe urma acţiunilor Armatei Roşii şi şi-a trasat noile graniţe cu vecinii după bunul plac. După 45 de ani de dominaţie a URSS-ului, Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România şi Bulgaria şi-au recâştigat independenţa şi suveranitatea.

După dezmembrarea URSS-ului au luat fiinţă alte ţări, dar nu atât de independente cum şi-ar fi dorit fiecare naţiune. Au izbucnit revolte locale, războaie în care Federaţia Rusă s-a implicat puternic şi din punct de vedere politic şi militar.

Până la conflictul din Ucraina comunitatea ţărilor occidentale nu s-au implicat direct în conflictele interne din fostul URSS. Odată cu ocuparea Ucrainei de către armata rusă a intrat în acţiune NATO. Conflictul s-a extins, s-au luat o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, Vladimir Putin a răspuns pe măsură oprind robinetul spre ţările UE, transformând gazul şi petrolul rusesc într-o armă economică fără precedent.

Occidentul, pentru moment, a căzut în propria capcană. Efortul de război, consecinţele economice ale sancţiunilor şi contra-sanţiunilor Moscovei, provoacă o criză fără precedent la nivel mondial.

Scumpirea energiei atrage după sine o serie de reajunstări ale preţurilor la toate produsele. Guvernele din Uniunea Europeană se văd obligate să impună o serie de măsuri de economisire care pot fi aşezate lângă restricţiile din timpul regimului comunist.

Războiul economic dintre Rusia şi Vest ia o nouă turnură odată cu decretarea mobilizării parţiale. În prima fază sunt chemaţi sub arme 300.000 de civili. Rusia, avertizează ministrul de război rus este capabilă să adune o armată de 25 de milioane de combatanţi. Vladimir Putin spune pe faţă că Rusia va folosi armele nucleare împotriva celor care vor să distrugă Rusia.

Întrebarea este cât de credibil mai este Vladimir Putin în faţa ruşilor? Anunţul de mobilizare a bărbaţilor de la 18 la 65 de ani a provocat o reacţie imediată. Mii de persoane au ieşit în stradă, au fost arestaţi peste 1200 de protestatari. Se vor extinde protestele, va izbucni o revoltă la nivel naţional, aşa cum s-a întâmplat în anul 1989 în ţările cu regim comunist?

Securitatea mondială, pacea în lume până la urmă, depinde de voinţa unui singur om? Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la conferinţa ONU l-a acuzat în mod direct pe Vladimir Putin că el este cauza directă a izbucnirii războiului din Ucraina, cu consecinţele pe care le cunoaştem.

Populaţia din comunitatea ţărilor democratice ştie aceste lucruri, dar important este cum privesc lucrurile populaţia Rusiei. Depinde de ruşi cum vor reacţiona în continuare la ordinul de mobilizare. Soarta lumii este acum în mâinile unei populaţii supusă unei operaţiuni de manipulare, de ştergere a creierelor începută odată cu revoluţia bolşcevică a lui Lenin, continuată de Stalin, adusă la un înalt nivel propagandistic de Putin şi întărită de chemarea sub arme a sute de mii de civili.

Oare este posibilă refacerea unei armate de tristă amintire, recunoscută prin cruzimea ei, prin distrugeri, furturi, violuri?

 

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.

Experimentul Ponta

De câteva zile lumea politică vuieşte: Victor Ponta a devenit consilier al premierului Marcel Ciolacu. Onorific. În sensul că nu este plătit. Asta ca să nu le iasă vorbe că în timp ce se discută despre reduceri iată că se fac angajări.

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat.