21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Este nevoie de un monument al limbii române într-un oraş multicultural ca Satu Mare?

Scris de I. Z., 31 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Statuia Limbii Romane - Satu Mare

Statuia Limbii Romane – Satu Mare

La ultima şedinţă a Consiliului Local Satu Mare a fost aprobată amplasarea unei statui în parcul din Centrul Vechi, în apropierea statuii lui Vasile Lucaciu. Este vorba de Statuia Limbii Române ce înfăţişează o femeie cu o carte în mână şi un copil (foto), operă a sculptorului Radu Ciobanu.

La şedinţa de joi, 28 ianuarie s-au purtat mai multe discuţii pe baza acestui proiect, „Amplasarea în Piaţa Libertăţii din Satu Mare a unui monument intitulat Statuia Limbii Române“. Consilierul UDMR Leitner Istvan a propus ca statuia să fie amplasată pe strada Vasile Lucaciu lângă Liceul Ion I.C. Brătianu (fostul CFR). Modificarea nu a fost aprobată, însă tot un consilier UDMR, Szocs Peter, a propus ca pe statuie să fie amplasată o plăcuţă pe care să fie scrise citate şi în limbile maghiară şi germană. Această modificare a fost aprobată de consilieri, iar proiectul a  fost votat în unanimitate.

Ca urmare, punem cititorilor noştri următoarea întrebare:

Este nevoie de un monument al limbii române într-un oraş multicultural ca Satu Mare?

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 24 februarie 2016, ora 17:39

  Nu este obligatoriu ca in Romania sa stii limba romana chiar daca esti cetatean roman (astea sint ciudateniile democratiei), dar in cazul asta trebuie sa stai in casa 24 din 24, altfel cum treci pragul afara devii un nimeni. A fost recent un caz la Cluj cind o tinara de etnie maghiara n-a stiut sa vorbeasca romaneste si a fost trimisa (pe buna dreptate) la plimbare.

 2. stella a spus: 24 februarie 2016, ora 03:10

  Eugen nu te amendeaza nimeni dar daca nu o sa stii sa ceri paine in limba romana s-ar putea sa crapi de foame.Tu si toti ca si tine musafiri a acestei tari aveti obligatia sa respectati limba si poporul roman . Tu si ceilalti musafiri a acestei tari nu puteti cere ca romani sa invete limba voastra . Plecati daca nu va place . Santeti liberi sa plecati unde vorbiti cum va place voua . Este o mare rusine ptr. voi ca nu santeti in stare sa vorbiti limba poporului in care traiti. Chiar mate rusine !stella

 3. ferenc a spus: 19 februarie 2016, ora 12:22

  Cu drag pentru pentru cultura generala a lui Rodica. Asculta bine pe ce limba vorbeşte si ce spune!

  https://youtu.be/iV1nt4hu_B4

 4. Eugen a spus: 09 februarie 2016, ora 20:14

  @rodica !, In Transilvania lb. romana nu este obligatorie !, invata cine vrea si cine poate la fel ca si in cazul oricarei alte limbi. As vrea eu sa vad cine ma amendeaza daca nu vorbesc lb. romana chiar si in administratiile locale !. Eu nu m-am casatorit cu Romania (asa, de buna voie si nesilit de nimeni), am si eu drepturile mele. Daca vreti contributiile mele atunci vorbiti frumos cu mine pe lb. pe care o vorbesc, altfel nu platesc !.

 5. rodica a spus: 08 februarie 2016, ora 19:34

  Nu am pretentia ca am cunostintele tale solide de istorie … ado (mai ales din cea universala), insa am cel mai mare respect pentru istoria Romaniei , pentru limba noastra frumoasa , respect pe care- l mai datorez in aceeasi masura doar parintilor! Insa , nu ai nevoie de foarte multe ore de istorie ca sa pricepi ca in Romania traiesc diverse minoritati, indiferent de regiunea geografica; si toate aceste minoritati sant obligate sa cunoasca limba OFICIALA a tarii in care traiesc! Adica limba romana! In ce priveste amplasarea monumentului, ai gresit…..adrisantul (daca ai auzit de Caragiale) , nu am nici o problema in acest sens!
  Pentru Eugen , daca este o cinste sa nu cunosti bine limba romana, ramai cu ….. cinstea ta! Nu consider ca te-am jignit spunand ca esti udmr-ist la cum ai pus problema monumentului! E adevarat , exista alte prioritati , dar asta nu inseamna ca putem sa luam in deradere tot ce are legatura cu trecutul nostru, cu istoria noastra !
  Inchei aici polemicile , considerand inchis acest subiect din partea mea!

 6. ado a spus: 07 februarie 2016, ora 12:12

  Rodica, eu cred ca nu e nici o suparare cu locul amplasarii statuii
  respective ,dar nu e tocmai asa cum zici.In afara Ardealului in sud sunt bulgari, sirbi, albanezi, in Dobrogea,turci, tatari, in nord,ucraineni,lipoveni,etc.Deci ori nu prea le ai cu istoria,ori ai fost invoita de la orele respective.Cit despre independenta,cel putin,
  cea economica,de cind cu „parteneriatul” SUA si UE, mai meditati
  nitel.

 7. Eugen a spus: 06 februarie 2016, ora 21:04

  @Sima rodica!, Nu ma jigni, nu sunt UDMR-ist, nu fac Pacturi secrete !. Ma delimitez de ei, nu-mi plac deloc. Spre cinstea mea, n-am fost niciodata bun la romana(!) si nu stiu/inteleg cum dracu s-a lipit ca raia de mine. Acum nu pot scapa de ea, ma mananca rau de tot. Ma mai scarpin si eu pe aici spre deliciul vostru.

 8. Sima rodica a spus: 05 februarie 2016, ora 22:20

  Dedicatie ptr.Eugen (sau o fi Jeno?) : dupa ce se finalizeaza amplsarea acestui monument al limbii romane sa stai putin langa el , poate asa vei scrie corect in limba romana! Nene , faci niste dezacorduri gramaticale, demne de un udmr-its!

 9. rodica a spus: 05 februarie 2016, ora 13:20

  Puteti numi Transilvania multietnica sau multiculturala , dar ea face parte din ROMANIA – stat national , indivizibil si unitar ! Si asta … doare tare pe (h)unii!

 10. rodica a spus: 05 februarie 2016, ora 13:07

  Revin cu o explicatie -in limba romana , categoric- arta , in general , are acelasi limbaj universal ( ca-i pictura , sculptura , balet ) , dar cu siguranta se va inventa traducerea in… limba maghiara si pentru …Masa Tacerii( a lui Brancusi) sau Lacul lebedelor (a lui Ceaikovsky)!

 11. Eugen a spus: 05 februarie 2016, ora 12:48

  Puteti linistit sa puneti citate si in lb. tiganeasca ca sa nu uitati niciodata ca aici sunteti intr-o Transilvanie multietnica, multinationala si multiculturala spre norocul vostru si NU intr-una nationala.

 12. RODICA a spus: 05 februarie 2016, ora 11:26

  Nu inteleg de ce ar trebui sa tina cont cineva de parerea udmr-istilor ! Acesti …. tovarasi minoritari mereu au ceva impotriva drapelului tricolor, a limbii romane , a imnului nostru ! Astia (udmr-istii ) , uita mereu in ce tara traiesc ! Si e nevoie sa le reamintim acest lucru ori de cate ori este cazul ! Bine ca nu uita si nu se impotrivesc cand au de luat salarii si beneficii … ROMANESTI !!! Iar despre …. cultii care au votat si aprobat placutele in maghiara si germana pe un monument al limbii romane , ce sa mai zic ? Terminati care spun ca ne reprezinta interesele ! Ei , de unde ?
  Cineva spunea ca nu are nimic impotriva udmr-istilor ; corect , nici eu nu am mai nimic impotriva lor , dacat atat cat au ei impotriva romanilor !!!

 13. Valahu a spus: 04 februarie 2016, ora 17:44

  Mai UDEREMISTI chiar nu va este rusine ,pana une poate s-a mearga nesimtirea voastra ? citate in ungureste de ce nu si in tiganeste ca si ei sant migratori ?

 14. Eugen a spus: 04 februarie 2016, ora 16:02

  @ulpius !, eu nu lupt impotriva romanilor, eu combat neputinta si prostia majoritatii romanilor care gandesc la fel ca tine. Se vede de la o posta ca esti un venetic pus pe distrugere. Dezbinare, discordie si mizerie fac cei ca tine in orasul acesta care nu au nimic in comun cu acest oras, nici tecut si nici viitor. Habar nu ai cum arata orasul pana in anii 1970 si de armonia nationalitatilor conlocuitoare !. Problemele au inceput sa apara dupa construirea cartierelor si popularea acestora in mare parte cu venetici ca tine de dincolo de Carpati care in maghiari vedeti niste draci care stau in calea fericirii voastre si nu neputinta voastra de a realiza ceva frumos si util. Nici macar un parc frumos nu sunteti in stare sa faceti si de aceea va folositi de cel facut de Regatul Ungar. Rusinea este a voastra numai ca voi veneticii nu prea aveti rusine !. Pt. mine, acest monument daca va fi amplasat in Parcul Central va reprezenta Monumentul Intolerantei sau poate al Pirandei cu Adrian-„copilu minune” ceea ce va caracterizeaza pe marea parte dintre voi veneticii de aici. (Romanul transilvan din 1918 nu asa si-a dorit unirea, vezi Rezolutia de la Alba Iulia facuta de romanul transilvan !)

 15. ado a spus: 04 februarie 2016, ora 15:25

  Ocupati-va de infrastructura, servicii, etc. oras de frontiera, e tragic.

 16. ulpius a spus: 04 februarie 2016, ora 10:04

  Eugen ,cu nume de cel mai ieftin biscuit ,dar dulce , cum poti fi atat de caustic? Daca vrei sa lupti pentru ceva nobil ,dezbracate de pseudonim, si lupta pentru o cauza, nu impotriva romanilor.Daca nu-ti convine ceva poti sa mergi in Ungaria si pe jos,este aproape si nu te opreste nimeni ,nici macar la granita. NU MAI SEMANA ATATA DEZBINARE , ATATA DISCORDIE …….

 17. mipudeco a spus: 03 februarie 2016, ora 18:36

  Când o sa vedem acest monument? Poate după ce îl vom vedea, o să începem să vorbim şi noi româneşte.

 18. Eugen a spus: 03 februarie 2016, ora 13:38

  Numai in Parcul Central (mostenit din perioada maghiarimii ! ) ati gasit de cuviinta sa-l amplasati ? ,altundeva in intreg orasul un loc mai potrivit nu-i gasiti ?. Amplasati-l in Centrul Nou sau in varful Palatului Administrativ pe care sa-l imbracati din cap pana in picioare in drapelul romaniei daca asa va place puneti si ceasul sa va cante din ora in ora imnul romaniei ca altfel nu stiti ce sunteti. Puteti sa-l amplasati si in parcul de pe B-dul Unirii (drumul spre Ungaria) ca acolo oricum nu exista un monument sau statuie poate cei din vecinatate s-ar bucura de asa ceva in parcul de langa ei. De ce nu faceti un parc frumos pe Str. Baritiu in fata bisericii ortodoxe (teren aflat in paragina- Parcul Romanismului) si amplasati-l acolo in mijloc, sau in vecinatatea Catedralei Ortodoxe . Mai faceti si voi ceva frumos asa pt. voi ca sa nu va mai folositi de ceva facut de altii.

 19. satmarean a spus: 02 februarie 2016, ora 18:56

  Această ţară se numeşte ROMÂNIA iar LIMBA OFICIALĂ ESTE LIMBA ROMÂNĂ ! Dacă conaţionalii unguri sau germani nu acceptă această realitate atunci cum mai pot vorbi ei de bună convieţuire???? Pe toate monumentele sau plăcile puse de unguri textele sunt DOAR în ungureşte, în acele cazuri de ce nu s-au gândit la buna convieţuire???? Toate afişele manifestărilor culturale organizate de unguri, chiar şi de instituţii plătite de statul român, cum este teatrul de nord, au textele numai în maghiară, tot datorită bunei convieţuiri????

 20. sida a spus: 02 februarie 2016, ora 17:15

  E bine venit!doar sa nu coste ca si panselutele!
  Si monumentul lingailor de LA stat!

 21. Eugen a spus: 02 februarie 2016, ora 15:33

  Mergeti si platiti-va impozitele, cei suferinzi cu inima nu uitati sa va luati medicamentele si inca vreo 30% mai multi bani decat cat ati platit anul trecut. Cu diferenta marita sa stiti ca contribuiti/cotizati in salariile dublate si nesimtite ale demnitarilor vostri hoti si corupti respectiv, in asa-zisa modernizare aeroport (fara sfarsit !) si nu in ultimul rand in acest monument din bronz pt. a va creste constiinta nationala. Altfel nu stiti ce limba vorbiti si unde traiti numai daca va inchinati la acesta. Bunastarea nu-i pt. voi cei care aparati saracia, nevoile si neamul !. In afara de tampenii ca astea de ceva mai bun sunteti capabili ?. Faceti si un monument al imnului respectiv al imnurilor voastre nationale ca ati avut destule in ultimii 100 de ani daca va ajuta la ceva….. Mai importati in parc si niste tampenii oltenesti bine platite ca sa-i sustineti si pe ei. In 4 iunie 1920 s-a rasturnat carul cu prosti in Satmar, acum suportam consecintele !.

 22. Claudiumaxx a spus: 02 februarie 2016, ora 11:37

  Eugen,dacă era ceva unguresc erai de acord să fie amplasat în parcul central nu?

 23. ulpius a spus: 02 februarie 2016, ora 08:01

  Orasul Satu Mare , locul in care constructorii mai mult strica decat construiesc si nimeni nu-i intreaba; dece. Orasul in care in plin centru iti ,,rupi gatul „in amiaza mare, cu pavaje de 40 ani (ce a ramas din ele ) , cu trotuare denivelate ,ocupate de firme de parcari.In centru vechi noroc cu chioscurile si terasele ca mai ocupa din cirpiturile asfaltice si cu o groapa care devine pericol si mare mincatoare de bani.Orasul in care intra un nevazator intr-un mijloc de transport te anunta :am ajuns in Satu Mare etc Aceasta se numeste ;Valoarea edililor de 26 ani, interesul lor pentru locuitorii orasului si mai ales pentru banul public. Ori nu intelegem noi ce inseamna titlurile cu care se impauneaza unii CITY MANAGER … preferam un BUN GOSPODAR, spus pe romaneste . Calatoria continua………

 24. mipudeco a spus: 01 februarie 2016, ora 17:17

  E nevoie de monument. Întrebările sunt de prisos.

 25. raudetot a spus: 01 februarie 2016, ora 17:16

  Nu stiu cine are de castigat bani. Dar Satu Mare este resedinta de judet si, in afara de gropi peste tot, inclusiv pe cele 2 poduri, in sosele, trotuare, noroi pana la nori din cauza lucrarilor/santurilor facute pe trotuare si nereparate niciodata, de parcari cu aspect de lac de (ne)agrement, cu taxe si impozite mari si nejustificate (vezi florisalul!), in afara de fantoma aceea de hotel, de lucrari incepute in piete si lasate balta pana la vara, de cladiri care se prabusesc si sunt un adevarat pericol, el, Satu Mare, are nevoie si de monumente care sa-l aduca pe lista turistilor. Nu am nimic cu ungurii, dar ei ce au mereu o pozitie de Gica contra? A fost cineva prin Ungaria si s-a impotrivit bunului mers al dezvoltarii ei culturale? Deci, DA pentru un astfel de monument! Dar am vrea sa il vedem si instalat nu doar in poza.
  Coborand ceva mai la parter, un atelier de taiat sticla nu gasesti pe nicaieri. Eu am gasit unul, dar am avut ce merge pana la el. Cine ar trebui sa se ingrijeasca de treburi de acestea atat de folositoare? Pe langa crisme, mai e nevoie si de cate un atelier care sa te mai ajute la necaz.

 26. Claudiumaxx a spus: 01 februarie 2016, ora 15:18

  Hai să fim serioşi,există convieţuire în România între romani şi unguri.mai tolerant şi prost popor ca romani nu există.ca dovadă ca înghiţim tot rahatul udometrului şi extremiştilor maghiaari.să fim serioşi.90% dintre unguri nu ne plac,şi 100% au impresia ca ardealul e al lor.vomit!

 27. Purdea Florica a spus: 01 februarie 2016, ora 14:27

  Da avem nevoie de multiculturalitate in judetul nostru !

 28. Eugen a spus: 01 februarie 2016, ora 12:21

  Consider ca Parcul Central („Libertatii”) ar trebui protejat de tot feluri de chiciuri de prost gust si de nationalisme indiferent din partea de unde vine. Sper ca cei care sunt in masura sa fie mai chibzuiti si mai civilizati si sa nu emita autorizatie pt. amplasarea acestuia in Parcul Central. Amplasati oriune doriti altundeva numai in Parcul Central NU !. Strica aspectul orasului si dauneaza comunitatilor conlocuitoare !. ( Nu doresc ca Parcul Central sa devina Parcul Monumentelor si Statuilor !) Si Gyuszika a avut bunul simt ca bustul lui Rakoczi Ferenc sa-l amplaseze in fata bisericii cu lanturi si nu in Parcul Central din respect fata de romani ceea ce sper sa ramana si reciproca. Ce urmariti , ca Parcul Central sa devina unul al statuilor si monumentelor ?, ca daca il puneti pe acesta atunci si UDMRaiul va fi indreptatit sa puna si el una tot acolo asa cum a si preconizat in cadrul sedintei ca raspuns la acesta. Nu exista destule parcuri si spatii verzi unde sa amplasati acest monument daca chiar ii duceti lipsa ? sau biserici ortodoxe in fata caruia sa amplasati ?. Neaparat trebe ciufulit si Parcul Central ? (cu tampenii de astea ?). Parerea mea este sa lasati in pace Parcul Central ce contine monumentul lui Lukacs Vazul si nu faceti din ea un parc cu dispute cu caracter etnice.

 29. Eugen va supune atentiei : a spus: 01 februarie 2016, ora 11:59

  Consilierul UDMR Szocs Peter a solicitat, nici mai mult nici mai puţin, decât inscripţii multilingve pe viitarea statuie a Limbii Române, De asemenea, Szocs Peter a forţat mâna conducerii Primăriei Satu Mare, dar şi al consilierilor PSD, PNL şi ALDE, solicitând aprobarea unui proiect similar care ar urma să fie iniţiat de către grupul UDMR.

  “Noi vom fi de acord cu amplasarea acestei statui în semn de respect pentru buna convieţuire. Dar aş vrea să atrag atenţia la un proiect al nostru pe care l-am iniţiat şi am început să îl pregătim mai de mult, respectiv ridicarea statuii contelui István Széchenyi. Noi am făcut proiectul de amplasare şi am depus acest proiect şi rugăm Executivul ca să îl includă pe ordinea de zi pentru şedinţa următoare şi sper ca şi colegii consilieri vor fi de acord, pentru buna convieţuire”, a cerut Szocs Peter
  Monumentul Limbii Române urmează să fie edificat în Parcul Libertăţii, cu scopul de a “întării conştiinţa identitară românească”, susţin iniţiatorii.

 30. 007 a spus: 01 februarie 2016, ora 10:57

  D-lor de la UDMR,va rog sa explicati ce inseamna,,să fie scrise citate şi în limbile maghiară şi germană” din punct de vedere al OBLIGATIILOR CONSTITUTIONALE, al cetatenilor romani,indiferent de etnie?
  Mai pe romaneste,etnici ungurii si etnicii nemti,in calitate de ROMANI,n-au nicio obligatie,fie ea si minim minimorum, in ceea ce priveste CUNOASTEREA LIMBII TARII unde TRAIESC ?!
  De ce voi cei din conducerea UDMR in mare parte,sunteti tot timpul niste ,,haznale” care imprasteati ,,izuri” constant, in scopul deteriorarii relatiilor dintre romani si unguri?

 31. somestisa a spus: 01 februarie 2016, ora 10:53

  Oriunde se vorbeste Limba romana,un astfel de monument e binevenit

 32. catalin a spus: 01 februarie 2016, ora 10:15

  de unde stim ca tipa cu cartea nu-i unguroaica si pe puiul de dac nu-l cheama Attila?

 33. ciprian a spus: 01 februarie 2016, ora 09:02

  DA. Toti stim de ce sau oare nu suntem in Romania?

 34. Claudiumaxx a spus: 01 februarie 2016, ora 08:49

  Aveţi grijă să nu va fie puse beţe în roate,ca în cazul malului.sau dacă este limbă romană şi dincolo de ganita cu occidentul( rad în hohote) atunci mergem acolo,s au îl facem acolo.este de acord Victor cu consilieri de la sau mare?cei care nu sunt de acord cu mallul.

 35. Romanul a spus: 31 ianuarie 2016, ora 21:38

  Cu atât mai mult cu cât este un oraş multicultural! Prietenii ştiu de ce!

 36. Ion a spus: 31 ianuarie 2016, ora 18:47

  Un monument marca laszlo-pop. Limba lingai. Inca o lucrare pt ciobanu. Care traieste bine ms de an de zile cu bani satmareni.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.